Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Θα σωθούν χιλιάδες γυναίκες :Η «dream team» με τον Έλληνα που «διέλυσαν» τον καρκίνο του μαστού...!!!!

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ και τη συμμετοχή του Έλληνα Νικόλαου Ζαχαράκη ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την δυνατότητα να πολεμήσει και να εξαλείψει τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο με πολλαπλές μεταστάσεις.

Η νέα θεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της, καθώς της είχαν δοθεί μόνο τρεις μήνες ζωής.

Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Με τη θεραπεία αυτή απομόνωσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το εσωτερικό του όγκου, τον οποίο αφαίρεσαν από την ασθενή.

Τα κύτταρα αυτά εξετάστηκαν στο εργαστήριο και αυτά που φάνηκαν να αναγνωρίζουν μεταλλάξεις τα πολλαπλασίασαν και τα έδωσαν πίσω στην ασθενή, με σκοπό να πολεμήσουν τα «κακά» κύτταρα.

Αυτή η ασθενής είχε δεχθεί πολλές θεραπείες αλλά καμία δεν είχε διάρκεια. Με τη νέα θεραπεία, όλες οι μεταστάσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και πλέον μετά από σχεδόν δύο χρόνια παραμένει χωρίς ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό χαιρετίσθηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν και προς το παρόν η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο ασθενή. Πρόκειται λοιπόν για μια πειραματική θεραπεία, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Ξέρουμε τον εχθρό και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη τακτική για να νικήσουμε τον καρκίνο» δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Ζαχαράκης.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine“, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης.

Η 49χρονη ασθενής Τζούντι Πέρκινς που ζει στη Φλόριντα, είχε μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί με τις συνήθειες θεραπείες.

Είχε φθάσει στο σημείο να έχει στο ήπαρ της όγκους σε μέγεθος μπάλας τένις, καθώς και άλλους όγκους σε άλλα σημεία του σώματός της. Δύο περίπου εβδομάδες μετά την πειραματική θεραπεία, οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως και δεν έχουν έκτοτε εμφανισθεί ξανά.

Η θεραπεία βασίζεται σε ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Όπως είπε ο Ρόζενμπεργκ, «μιλάμε για την πιο προχωρημένη εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει».

Μετά τη γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 90 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. 




Καρκίνος του μαστού : Βρέθηκε νανομόριο που εμποδίζει τη μετάσταση...!!!!

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι κύρια αιτία θανάτου των γυναικών.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και προσφέρει μια καινοτόμο λύση κατά της μετάστασης του καρκίνου στους πνεύμονες.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ενισχύονται είτε από τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, είτε την πρωτεΐνη HER2. Με τις αντικαρκινικές θεραπείες να επικεντρώνονται ακριβώς εκεί. Αλλά ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν τροφοδοτείται από κανένα εξ αυτών και γι’ αυτό είναι δύσκολη η θεραπεία του.

Επίσης είναι ελάχιστες οι νέες θεραπευτικές επιλογές για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Και όσες υπάρχουν ήδη, δυστυχώς είναι υψηλής τοξικότητας.

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου απέδειξαν ότι με την αναστολή της πρωτεΐνης TAK1, μπόρεσαν να μειώσουν τις πνευμονικές μεταστάσεις σε ποντίκια με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Φαίνεται ότι η TAK1 δίνει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να επιβιώσουν στους πνεύμονες και να σχηματίσουν εκεί νέους μεταστατικούς όγκους.

Μάλιστα, η δραστική ουσία 5Z-7-Oxozeaenol φαίνεται να μπορεί να αναστείλει την TAK1 και έτσι να καταστήσει δυσκολότερο για τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να δώσουν μεταστάσεις στους πνεύμονες. Όμως, η 5Z-7-Oxozeaenol δεν διατηρείται σταθερή στο αίμα και δεν θα λειτουργεί στους ασθενείς ή δεν θα εμποδίζεις τις μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο ανέπτυξαν ένα νανοσωματίδιο που λειτουργεί σαν μια έξυπνη βόμβα που μεταφέρει τα φάρμακα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και τα διοχετεύει απευθείας στους όγκους.

«Φόρτωσαν», λοιπόν την 5Z-7-Oxozeaenol στο νανοσωματίδιο και το εισήγαγαν σε ποντίκια που ήταν φορείς ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αν και δεν συρρικνώθηκαν οι πρωτοπαθείς όγκοι του μαστού, μειώθηκαν σημαντικά οι μεταστατικοί όγκοι στους πνεύμονες, με ελάχιστες τοξικές επιπτώσεις.

Αν και η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, σίγουρα δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.




tovima.gr/science 

Αυτές είναι οι 9εννέα χώρες του κόσμου όπου οι μαθητές διδάσκονται τα Ελληνικά...!!!!

Οι επιστήμονες κατά καιρούς, έχουν αναδείξει έρευνες, που δείχνουν την αναγκαιότητα διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Συγκεκριμένα μιλούν για ευκολότερη κατανόηση των θετικών επιστημών, από όσους έχουν διδαχθεί ελληνικά.

Πολλά είναι και τα παραδείγματα σε μεγάλες μουσικές σχολές του κόσμου, όπου οι μαθητευόμενοι διδάσκονται αρχαία ελληνικά, γιατί έτσι αυξάνεται η αίσθηση της μουσικής, προς αυτούς.

Τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε καινούργιες ιδέες και παλιές. Με αποτέλεσμα τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών να έχουν παραμεριστεί.

Δείτε παρακάτω ποιες χώρες στο κόσμο διδάσκουν στους μαθητές τους αρχαία ελληνικά :

Γερμανία: Στη χώρα που θα περίμενε κανείς να μισούν τα ελληνικά, τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται, ως υποχρεωτικό μάθημα, σε 16 Ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Ιταλία: Στη γείτονα χώρα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε όλα τα λύκεια κλασικής παιδείας.

Βαλκάνια: Στα πανεπιστήμια θεολογικής κατεύθυνσης και στα εκκλησιαστικά λύκεια, οι Βαλκάνιοι διδάσκονται αρχαία ελληνικά.

Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία: Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής.

Ρωσία: Στη Μόσχα τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ, καθώς και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών (RGGU), στο Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης, στο Πανεπιστήμιο Πετροζαβόντσκ, στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και σε όλα τα εκκλησιαστικά λύκεια.

Κίνα: Στους μαθητές άνω των 14 ετών τα ελληνικά διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής, με τα ποσοστά κινέζων που γνωρίζουν ελληνικά να ξεπερνάει το 6%.

Βραζιλία: Τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπέλο Οριζόντε και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράνδε ντο Σουλ. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται ως μάθημα επιλογής.

Φυσικά προσθέστε όλα τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν ανά το κόσμο, και διδάσκουν τα ελληνικά σε ομογενείς και μη.




edaily 

Η πειθαρχία δε σημαίνει πολλοί κανόνες...!!!!

Μήπως τελικά πειθαρχία δεν σημαίνει απαραίτητα τιμωρία, αλλά ακριβώς το αντίθετο; Ρωτήσαμε τους ειδικούς: Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σχετικά με την πειθαρχία που επιβάλλουν οι γονείς, τι θα κάνατε; Τι θα τους επισημαίνατε;

1. Η πειθαρχία πρέπει να «ταιριάζει» με την σκανταλιά
«Μου αντιμίλησες; Δεν θα πας στην φίλη σου να παίξετε!» Δίκαιο; Καθόλου. Οι άσχετες τιμωρίες προκαλούν μόνο σύγχυση και δυσαρέσκεια. Το μόνο που διδάσκουν είναι να φοβούνται τα παιδιά μην αποκαλυφθούν. Η τιμωρία πρέπει να σχετίζεται με την σκανταλιά. Αν τους απαγορεύετε κάτι άσχετο με την πράξη τους, δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά τους. «Γιατί; Επειδή η ταλαιπωρία δεν είναι κίνητρο. 

Ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν το δίκαιο και το άδικο. Το άδικο πληγώνει και προκαλεί θυμό. Η κατάλληλη τιμωρία, όμως επιβάλλεται ευκολότερα. Τα παιδιά συνήθως καταλαβαίνουν ότι την αξίζουν. Η διάρκεια και η έκταση της τιμωρίας, επίσης, μετράνε. Τις εξωσχολικές δραστηριότητες, ωστόσο, όπως η μουσική, ο αθλητισμός και ο χορός, αφήστε τις εκτός.

2. Πειθαρχία = Όχι πάρα πολλοί κανόνες
«Μην αγγίζετε το laptop! Μην χοροπηδάτε στο κρεβάτι! Μην… Μην… Μην…» Οι ατελείωτοι κανόνες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βάζουν τα παιδιά στον πειρασμό να τους παρακούσουν. Φτιάξτε μερικούς βασικούς κανόνες, εξηγήστε γιατί υπάρχουν και μετά μην πείτε τίποτα. Αφήστε τα παιδιά να τους καταλάβουν μόνα τους. 

Στα μικρά παιδιά, πάρτε τους το παιχνίδι, που χρησιμοποιούν ως όπλο και μην πείτε λέξη. Σταδιακά, το παιδί σας θα συνειδητοποιήσει ότι το Α οδηγεί στο Β και το Β δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Στους έφηβους να είστε απλοί και να μην στέκεστε σε κάθε τους δυσαρέσκεια. Μιλήστε τους: «Ποιος είναι ο κανόνας μας; Τι έχουμε συμφωνήσει; Είμαστε σίγουροι ότι θα το σκεφτείς και δεν θα το ξανακάνεις».

3. Πειθαρχία = Θετική συμπεριφορά
Η πειθαρχία θεωρείται ότι είναι το επακόλουθο μιας κακής συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα είναι το αντίστροφο. Οι γονείς πρέπει να «ανατρέφουν» την καλή συμπεριφορά. Δηλαδή; Σκεφτείτε την φράση : «Πιάσε στα πράσα ένα παιδί όταν κάνει κάτι… καλό!». «Όταν επισημαίνεις την επιτυχία, ενσταλάζεις την εμπιστοσύνη στα παιδιά», λέει η Linda Sonna, Ph.D., συγγραφέας του The Everything Tween Book. 

Να είστε σύντομοι, σαφείς και μιλάτε στο παιδί με όμορφα λόγια. Αλλιώς το παιδί μπορεί να το βρει ενοχλητικό και να μην πιάσει το μήνυμα. Εκτός από τον έπαινο, επιβραβεύστε τα παιδιά όταν το αξίζουν.

4. Πειθαρχία… χωρίς τιμωρία
Που και που μπορείτε να αναθέτετε τις συνέπειες στο… σύμπαν ή στην θεία δίκη. Το να επιτρέψετε την εμφάνιση φυσικών συνεπειών είναι το τέλεια δίκαιο σύστημα. Τα μαθήματα ζωής είναι τα καλύτερα μαθήματα. Ή αλλιώς αφήστε το πάθημα να του γίνει μάθημα. 

Ο 15 χρονος γιος σας «σερφάρει» ως αργά το βράδυ και δεν μπορεί να ξυπνήσει το πρωί; Θα μπορούσατε να τον τιμωρήσετε ή να τον στείλετε στο σχολείο χωρίς πρωινό, φορώντας ρούχα που δεν ταιριάζουν. Το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να κάνει τον δικαστή. Ακόμη και παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών μπορεί να καταλήξουν σε λογικές, κατάλληλες συνέπειες.




Πώς η ασπιρίνη μπορεί να κλείσει τις τρύπες στα δόντια...!!!!

Ερευνητές επινόησαν ένα επαναστατικό σχέδιο για την “εκ νέου ανάπτυξη” των χαλασμένων δοντιών, χρησιμοποιώντας ασπιρίνη για να γεμίσουν τις οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια).

Επιστημονική ομάδα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ανακάλυψε ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης, διεγείροντας την ανάπτυξη νέου στελέχους στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι αντικαθιστώντας το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα με ασπιρίνη, θα έκανε το δόντι να “αυτο-επισκευαστεί”.

Ο δρ Ikhlas El Karim, επικεφαλής της έρευνας, θα παρουσιάσει τα ευρήματα στην ετήσια διάσκεψη της British Society for Oral and Dental Research στο Plymouth.

Είπε : “Υπάρχει τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. 

Τα ερευνητικά μας ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση καινοτόμο λύση που θα μας επιτρέπει να επισκευάσουμε τα δόντια μας”.

Τι λένε οι ερευνητές
Ο δρ El Karim, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρόσθεσε : “Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σύστημα χορήγησης για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή. 

Αυτή η νέα προσέγγιση όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των δοντιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως”.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πλήρωσης (σφράγισμα) κατασκευάζεται από ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και ψευδαργύρου. Αλλά η ομάδα του Μπέλφαστ λέει ότι η μεταλλική γέμιση δεν μοιάζει με τη φυσική δομή του δοντιού και θα πρέπει να αντικατασταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Με την ανάλυση της γενετικής δομής των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη έχει ιδιότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων και αναγεννά την κατεστραμμένη δομή δοντιών. 

Η “θεραπεία” των βλαστικών κυττάρων με χαμηλή δόση από ασπιρίνη αυξάνει σημαντικά - σύμφωνα με τους ερευνητές - τον σχηματισμό της οδοντίνης, που αποτελεί το σκληρό οστικό υλικό των δοντιών.

Ο δρ El Karim δήλωσε : “Η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στα δόντια, βοηθώντας έτσι την αυτο-αποκατάσταση με την αναγέννηση της χαμένης οδοντικής δομής. 

Αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής των νεύρων και του πόνου, προωθώντας την φυσική αποκατάσταση των δοντιών”.




iatropedia.gr 

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Άσχημα τα νέα για όσους έχουν κάνει τατουάζ – Σοβαρά προβλήματα υγείας…!!!!

Πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν βαρέα μέταλλα που έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα τατουάζ είναι υδράργυρος, μόλυβδος, αντιμόνιο, βηρύλλιο, κάδμιο και το αρσενικό.

Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη , που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Ο Μόλυβδος παρεμβαίνει σε μία ποικιλία διεργασιών του σώματος και είναι τοξικός για πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος , συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, τα έντερα , τα νεφρά , το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα .

Σε σοβαρές περιπτώσεις , τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο κοινώς μολυβδίαση, μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις , κώμα και θάνατο . Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έκθεση στο μόλυβδο περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία , αναιμία και ευερεθιστότητα.

Το Βηρύλλιο αναφέρεται ως καρκινογόνο της πρώτης κατηγορίας Α EPA . Η έκθεση σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει την Χρόνια Νόσο του βηρυλλίου , μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια των πνευμόνων.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των οστών, και πνευμονική βλάβη.

Το αρσενικό είναι ένα γνωστό καρκινογόνο , και οι νέες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού οδηγεί σε γενετικές βλάβες.

Το Αντιμόνιο, έκθεση σε αντιμόνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια , το δέρμα και τους πνεύμονες . Καθώς συνεχίζεται η έκθεση, μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα , όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρό έμετο και έλκη στομάχου.

Οι φθαλικές ενώσεις, υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ενώσεις στο μελάνι των τατουάζ.

Πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις και υδρογονάνθρακες .

Οι φθαλικές ενώσεις , που περιέχονται επίσης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα που θεωρούνται μη ασφαλή από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας , έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.

Τα μαύρα μελάνια τατουάζ συχνά κατασκευασμένα από προϊόντα που περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH).

Μεταξύ των PAH στα μελάνια είναι το βενζο (α ) πυρένιο , μια ένωση που προσδιορίζεται στην έκθεση της τοξικότητας της Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως ''μια από τις πιο ισχυρές και καλά τεκμηριωμένες καρκινογόνες ουσίες του δέρματος''.

Η Αφαίρεση του Τατουάζ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επικίνδυνων χημικών αντιδράσεων σε όλο το σώμα.

Καθώς ο χρόνος περνά, πολλοί άνθρωποι που αρχικά επέλεξαν ένα τατουάζ αποφασίζουν ότι θέλουν να το αφαιρέσουν.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2006 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας 17 τοις εκατό στις ηλικίες των 18-50 ετών ανθρώπων με τατουάζ έχουν εξετάσει την αφαίρεση του τατουάζ.

Ωστόσο, η αφαίρεση τατουάζ μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από το να κάνετε ένα τατουάζ.

Μέχρι στιγμής η πιο κοινή μέθοδος για την αφαίρεση τατουάζ σήμερα είναι η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ – μια τεχνική όπου ένα λέιζερ χρησιμοποιείται σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για να διαλυθεί το τατουάζ.

Μόλις διαλύονται τα μελάνια του τατουάζ, οι ουσίες που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων καρκινογόνων, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω – απορροφώνται από τον οργανισμό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Πολλοί μπορεί να μην καταφέρουν να τα εξαλείψουν πλήρως από το σώμα τους ποτέ, αλλά ακόμη και να το καταφέρουν, έως ότου αποβληθούν από το σώμα, θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν βλάβες πριν να εξαλειφθούν.

Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ , εκ των οποίων τουλάχιστον 36 τοις εκατό των ενηλίκων στα τέλη των ’30 τους.

Επίσης το αυτοάνοσο νόσημα της σαρκοείδωσης μπορεί να αναπτυχθεί δεκαετίες μετά τη στιγμή που έγινε το τατουάζ.

Επιπλέον, οι καθηγητές Μπομπ Χάλεϊ και Πολ Φίσερ του University of Texas Southwestern διαπίστωσαν πως η διαδικασία του τατουάζ αποτελεί τη νούμερο ένα πηγή μετάδοσης της ηπατίτιδας C, εξαιτίας του ελλιπούς καθαρισμού των μηχανημάτων.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι επίσης συνήθεις στα τατουάζ, ενώ έχει διαπιστωθεί και σχέση με τη σύφιλη και την ηπατίτιδα Β.

Για όσους έχουν ήδη τατουάζ, η καλύτερη συμβουλή μπορεί να είναι για αυτούς να το κρατήσουν – αν δεν το θέλετε, τότε να χρησιμοποιήσετε ξεπερασμένες τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ , όπως η χειρουργική επέμβαση η οποία αφήνει σημάδια στο χώρο του τατουάζ, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Αν δεν έχετε ήδη ένα τατουάζ , η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνετε κανένα .

Τατουάζ, δερματοστιξία, στιγματισμός, μαρκάρισμα.

Στην αρχαία Αίγυπτο τατουάζ είχαν οι βασιλικοί ακόλουθοι και οι ιερείς των ειδώλων για να διακρίνονται.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη τεχνική της δερματοστιξίας ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, ωστόσο δεν έπαυαν να την θεωρούν ως συνήθεια των βαρβάρων!

Χαρακτηριστικό δουλείας, υποτέλειας και υποταγής!

Ο Πλούταρχος αναφέρει πως οι Συρακούσιοι μετά τη συντριβή των Αθηναίων στις Συρακούσες της Σικελίας, έβαλαν ένα άλογο με τη μορφή τατουάζ στα μέτωπα των αιχμαλώτων!

Οι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους και τους εγκληματίες και με το γράμμα D τους λιποτάχτες! Αργότερα, το 750 μ. Χ. το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι στους εγκληματίες!

Στη Νέα Γουινέα και στην Βιρμανία χρησιμοποιούταν ως διακριτικό των φυλών ενώ στη Νέα Ζηλανδία αποτελούσε έμβλημα τιμής!

Οι Ινδιάνοι Τόμσον έλεγχαν το κουράγιο τους, κυρίως των νέων, εφαρμόζοντας τον οδυνηρότερο τρόπο τατουάζ!

Στην Παραγουάη ήταν σύμβολο της εφηβείας ενώ κάποιες φυλές στην Ινδία το χρησιμοποιούσαν σαν μέσο καλλωπισμού και σεξουαλικής διέγερσης!

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τατουάζ ήταν “προνόμιο” των ναυτών και των εγκληματιών. Στη φυλακή, τα τατουάζ –επαγγελματικά και ερασιτεχνικά – αποτύπωναν ανεξίτηλα στο σώμα τους την επιθυμία που είχαν αυτοί οι άντρες στη ψυχή τους: την αυτονομία και την ταυτότητα.

Το υπέρτατο σύμβολο για τα μέλη συμμοριών ήταν τα τατουάζ της συμμορίας τους: ένα μόνιμο σημάδι που έδειχνε το σύνολο των υποχρεώσεων προς τη συμμορία.

Αυτά τα τατουάζ μπορούν να αποκαλύψουν πολλά πράγματα, όπως: ποιος είσαι, ποιά είναι η συμμορία σου, ποιές είναι οι πεποιθήσεις σου (ρατσιστής κ.λπ.), τι έχεις κάνει, που ήσουν, πόσα χρόνια ήσουν στη φυλακή (που αναφέρεται επίσης ως “νεκρός χρόνος”), ακόμη και πράγματα, όπως πόσους έχεις σκοτώσει.

Στα γνωστά σύμβολα συμπεριλαμβάνονται τα δάκρυα κάτω από το μάτι και ο ιστός αράχνης στους αγκώνες, που συμβολίζουν τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν.

Αν και τα τελευταία χρόνια η σύνθεση των μελανιών των τατουάζ έχει αλλάξει, καθώς έχουν αφαιρεθεί ο μόλυβδος και οι αρωματικοί υδρογονάθρακες, έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ έχει επισημάνει ότι ακόμη και τα νέας γενιάς μελάνια περιέχουν οργανικά χρώματα, όπως είναι τα αζωχρώματα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, που είναι δυνητικά επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, φαγούρα και εξανθήματα. 

Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές είχαν υπογραμμίσει ότι όσοι πάσχουν από ψωρίαση ή έκζεμα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, καθώς τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα προσωρινά τατουάζ από χένα αυτά που μέχρι και δωδεκάχρονα κάνουν το καλοκαίρι, είναι πιο αθώα.

Τα προσωρινά τατουάζ από χένα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) .

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως επειδή το τατουάζ με χένα δεν είναι μόνιμο – κρατάει από 3 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες- δεν είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας.

Η Linda Katz, υπεύθυνη του τομέα Καλλυντικών του FDA δηλώνει: “Μόνο και μόνο επειδή δεν είναι μόνιμο ένα τατουάζ δε σημαίνει ότι δεν κρύβει κινδύνους»

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.

Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ. Τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά το σχεδιασμό του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα.

Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα από τη χρήση χένας είναι:

Φουσκάλες Κοκκινίνιλες Φωτοαλλεργία Μόνιμα σημάδια Κόκκινα σπυράκια με πύον

Η χένα είναι φυτικό προϊόν Τα φύλλα αποξηραίνονται, μετατρέπονται σε σκόνη η οποία αναμειγνύεται με κάποιο υγρό και γίνεται πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. 

Το χρώμα που αφήνει είναι κόκκινο-κάστανο. Αυτή είναι η κανονική πάστα χένας που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα. Η μαύρη χένα που αφήνει έντονο μαύρο χρώμα – και όχι γκρί - και διαρκεί περισσότερες από 2 ημέρες θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τι έχει λοιπόν η Μαύρη χένα που την κάνει τόσο βλαβερή για την υγεία μας;

Περιέχει τη χημική ουσία P-Phenylenediamine, PPD, ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις και για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται το χημικό αυτό συστατικό στις βαφές είναι για να δίνει πιο έντονο, σκούρο χρώμα στα τατουάζ και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα ύποπτα νανοσωματίδια στα χρώματα

Ακόμη και για την εκδήλωση καρκίνου σε βασικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ενοχοποιούνται τα τατουάζ.

Ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νανοσωματίδια από το μελάνι μπορούν να διεισδύσουν στο κυκλοφορικό σύστημα κι εν συνεχεία να συσσωρευτούν στη σπλήνα και στους νεφρούς, μπλοκάροντας έτσι την ικανότητα των οργάνων να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες.

Έρευνα του καθηγητή Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Γιόργκεν Σέραπ, έδειξε ότι σε 13 από τα 21 πιο δημοφιλή μελάνια για τατουάζ που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη περιέχονται καρκινογόνες χημικές ουσίες, γεγονός που είχε επιβεβαιωθεί και από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες ανέφεραν ότι το μπλε και το πράσινο μελάνι περιέχουν, για παράδειγμα, κοβάλτιο, το κόκκινο υδράργυρο και το μαύρο βενζοπυρένιο, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος στα ζώα.

“Εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν τατουάζ με χημικές ουσίες αγνώστου προελεύσεως» δήλωσε χαρακτηριστά ο Σέραπ, ζητώντας παράλληλα να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τους πιθανούς κινδύνους τους, αλλά και να δίνονται γραπτές πληροφορίες σχετικά με αυτούς σε όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ.

“Πιστοποιημένα τα μελάνια μας, αλλά υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν κινεζικά».

Έκκληση για ακόμη πιο αυστηρή νομοθεσία και περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ ζητούν οι επιστήμονες, που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα tattoo ενδέχεται να ευθύνονται για περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου σε βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως αναφέρει το tonwtiko.

Παρά το γεγονός πως σχετικές επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει ελάχιστα περιστατικά καρκίνων στην περιοχή ενός τατουάζ, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά κάθε ενδεχόμενο.




Μάθε να θέτεις όρια και να λες όχι..Αυτό είναι το ξύπνημα σου...!!!!

Όταν στη μέση όλων των φόβων και της παραφροσύνης σου, θα σταματήσεις και θα σταθείς ακίνητος και η φωνή μέσα στο κεφάλι σου θα φωνάζει … ΑΡΚΕΤΑ! Φτάνουν οι μάχες, οι τσακωμοί, οι κατηγορίες, τα κλάματα και ο αγώνας για να κρατηθείς από κάπου. Στην συνέχεια, όπως ένα παιδί που ησυχάζει μετά από ένα ξέσπασμα, καθαρίζεις τα δάκρυά σου, ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και αρχίζεις να βλέπεις τον κόσμο μέσα από νέα μάτια.

Αυτό είναι το ξύπνημά σου.
Αντιλαμβάνεσαι ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να ελπίζεις και να περιμένεις κάτι να αλλάξει αυτόματα, ή η ευτυχία και η ασφάλεια που θέλεις να νιώσεις να εμφανιστούν μαγικά μπροστά σου.

Αντιλαμβάνεσαι ότι στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχουν πάντα οι ευτυχισμένες καταλήξεις των παραμυθιών και ότι οποιαδήποτε εγγύηση ευτυχίας πρέπει να αρχίσει από μέσα σου… και μια αίσθηση γαλήνης γεννιέται μέσα από την αποδοχή.

Ξυπνάς και βλέπεις κατάματα το γεγονός ότι δεν είσαι τέλειος και ότι δεν θα σε αγαπάνε πάντα όλοι, ούτε θα σε εκτιμάνε πάντα όλοι, ούτε θα εγκρίνουν ποιός ή τι είσαι… και θα είσαι οκ μ’ αυτό. Έχουν το δικαίωμα της δικής τους άποψης και γνώμης.

Μαθαίνεις την σημασία της αγάπης του εαυτού σου και της προάσπισης του … και μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης γεννιέται μέσα από την αυτοαποδοχή.

Σταματάς να γκρινιάζεις και να κατηγορείς άλλους γι’αυτά που κάνανε σε εσένα ή που δεν κάνανε για εσένα και μαθαίνεις ότι στο μόνο που μπορείς να βασιστείς είναι το απροσδόκητο.

Μαθαίνεις ότι οι άνθρωποι δεν λένε πάντα αυτό που εννοούν ή δεν εννοούν πάντα αυτό που λένε και ότι δεν θα είναι πάντα εκεί για σένα και δεν αφορούν όλα εσένα.

Οπότε μαθαίνεις να στέκεσαι όρθιος μόνος σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου… και μια αίσθηση ασφάλειας γεννιέται μέσα από την αυτοδυναμία σου.

Σταματάς να κρίνεις και να δείχνεις με το δάχτυλο και αρχίζεις να αποδέχεσαι τους ανθρώπους όπως είναι και να παραβλέπεις τις αδυναμίες τους… και μια αίσθηση ειρήνης και ικανοποίησης γεννιέται μέσα από την συγχώρεση.

Μαθαίνεις να ανοίγεσαι σε νέους κόσμους και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αρχίζεις να επαναξιολογείς και να επαναπροσδιορίζεις ποιός είσαι και τι πραγματικά πρεσβεύεις.

Μαθαίνεις την διαφορά ανάμεσα σε αυτά που θέλεις και σε αυτά που χρειάζεσαι και αρχίζεις να απορρίπτεις τα δόγματα και τις αξίες που σου επιβάλλανε χωρίς να είναι δικά σου.

Μαθαίνεις ότι υπάρχει δύναμη στην δημιουργία και στην συνεισφορά και σταματάς να περνάς την ζωή σου ψάχνοντας ποιό θα είναι το επόμενο πράγμα που θα αγοράσεις.

Μαθαίνεις ότι αξίες όπως η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα δεν είναι ξεπερασμένα ιδανικά μιας άλλης εποχής αλλά το κονίαμα που κρατά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσεις την ζωή σου.

Μαθαίνεις ότι δεν τα ξέρεις όλα, δεν είναι δουλειά σου να σώσεις τον κόσμο και δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γουρούνι πώς να τραγουδήσει.

Μαθαίνεις ότι ο μόνος σταυρός που θα κουβαλήσεις είναι αυτός που θα διαλέξεις και ότι οι μάρτυρες καίγονται στην πυρά.

Μετά μαθαίνεις για την αγάπη. 
Μαθαίνεις να βλέπεις τις σχέσεις σου όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα ήθελες να είναι. 

Μαθαίνεις ότι μοναχικός δεν σημαίνει μόνος.

Σταματάς να θέλεις να ελέγχεις τους ανθρώπους γύρω σου, τις καταστάσεις και τα αποτελέσματα. 

Μαθαίνεις να καταλαβαίνεις την διαφορά ανάμεσα στις τύψεις και στην ευθύνη, την σημαντικότητα του να θέτεις όρια και να λες ΟΧΙ.

Επίσης, σταματάς να προσπαθείς συνέχεια να αγνοήσεις τα συναισθήματά σου και τις ανάγκες σου.

Μαθαίνεις ότι το σώμα σου είναι ο ναός σου. Αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι για το σώμα σου και να το σέβεσαι. Τρως ισορροπημένα, πίνεις περισσότερο νερό και γυμνάζεσαι.

Μαθαίνεις ότι η κούραση τροφοδοτεί τον φόβο και την ανασφάλεια γι’αυτό βρίσκεις περισσότερο χρόνο για να ξεκουράζεσαι. Και όπως το φαγητό τροφοδοτεί το σώμα, το γέλιο τροφοδοτεί την ψυχή. Γι’αυτό βρίσκεις περισσότερο χρόνο να γελάς και να παίζεις.

Μαθαίνεις ότι τις περισσότερες φορές στην ζωή παίρνεις αυτό που σου αξίζει κι ότι η ζωή είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Μαθαίνεις ότι οτιδήποτε άξιο να επιτευχθεί είναι και άξιο δημιουργίας και ότι το να εύχεσαι κάτι να γίνει είναι διαφορετικό από το να το κάνεις.

Μαθαίνεις ότι για να επιτύχεις αυτό που θες χρειάζεσαι κατεύθυνση, πειθαρχία και επιμονή. 

Μαθαίνεις ότι κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και ότι δεν είναι κακό να ρισκάρεις να ζητήσεις βοήθεια.

Μαθαίνεις ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβάσαι είναι ο φόβος. Μαθαίνεις να μπαίνεις και να περνάς μέσα από τους φόβους σου γιατί ξέρεις ότι ό,τι κι αν συμβεί μπορείς να αντεπεξέλθεις κι ότι αν ενδώσεις στους φόβους σου είναι σαν να παραδίνεις το δικαίωμα να ζήσεις την ζωή σου όπως εσύ θέλεις.

Μαθαίνεις να αγωνίζεσαι για την ζωή σου και να μην ζεις κάτω από ένα σύννεφο επικείμενης καταστροφής.

Μαθαίνεις ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, δεν παίρνεις πάντα αυτό που νομίζεις ότι αξίζεις, κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους… και μαθαίνεις να μην το παίρνεις προσωπικά.

Μαθαίνεις ότι κανένας δεν σε τιμωρεί και δεν είναι όλα κάποιου άλλου λάθους. Είναι απλά η ζωή που συμβαίνει. 

Μαθαίνεις να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να χτίζεις γέφυρες αντί για τοίχους.

Μαθαίνεις ότι τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος και η δυσαρέσκεια πρέπει να κατανοηθούν και να ανακατευθυνθούν αλλιώς θα πνίξουν την ζωή σου και θα δηλητηριάσουν ό,τι σε περιβάλλει.

Μαθαίνεις να είσαι ευγνώμων και να απολαμβάνεις τα απλά πράγματα που συνήθως παίρνουμε ως δεδομένα, πράγματα που εκατομμύρια άνθρωποι στην Γη δεν έχουν όπως ένα γεμάτο με τρόφιμα ψυγείο, καθαρό, τρεχούμενο νερό, ένα μαλακό, ζεστό κρεβάτι και ένα χαλαρωτικό καυτό μπάνιο.

Μετά αρχίζεις να αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου και υπόσχεσαι στον εαυτό σου να μην τον προδώσεις ποτέ και πότε να μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από αυτό που η καρδιά σου επιθυμεί.

Χαμογελάς, εμπιστεύεσαι και μένεις ανοιχτός σε όλες τις υπέροχες πιθανότητες.
Και τελικά, με πολύ κουράγιο που βγαίνει από την καρδιά σου, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αρχίζεις να σχεδιάζεις την ζωή που θες να ζήσεις.




Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για το 
via educateinspirechange.org,healingeffect.gr

Κλείνοντας την πόρτα σε μια δυσάρεστη κατάσταση, ανοίγουμε μια άλλη που μας οδηγεί στο σύμπαν...!!!!

Όταν κλείνουμε την πόρτα σε μια δυσάρεστη κατάσταση, δεν το κάνουμε από αλαζονεία, ούτε από δειλία. Το κάνουμε διότι αυτό που παίρνουμε δεν είναι ισάξιο με αυτό που προσφέρουμε, διότι έχουμε ανάγκη να πάρουμε παραπάνω πράγματα, διότι οι γρίφοι, οι ελπίδες και τα όνειρα μάς κούρασαν. Είναι εκείνη η στιγμή που περνάμε τα σύνορα του φόβου, η ώρα να αναζητήσουμε άλλες πόρτες και να τις ανοίξουμε. 

Ως αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν ακούμε συχνά τη φράση όταν μία πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις που πρέπει να αντιληφθούμε. Αυτό το νέο σύμπαν ευκαιριών δεν προκύπτει με μαγικό τρόπο. Πρέπει εμείς να το αναζητήσουμε, να προσελκύσουμε τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε μέσα από συγκεκριμένους εσωτερικούς μηχανισμούς. 

“Αλίμονο, η πόρτα της ευτυχίας δεν ανοίγει προς τα μέσα, δεν έχει νόημα να πέσουμε με δύναμη πάνω της, να την παραβιάσουμε. Ανοίγει προς τα έξω. Δεν έχει να κάνει με το μέσα μας.”  – Sören Kierkegaard – 

Όλοι μας κάποιες στιγμές υποφέρουμε από εκείνη την ανόητη συνήθεια να ρυθμίζουμε το σύμπαν μας πάνω σε αυτή τη συχνότητα: τη συχνότητα της οδύνης, της προσκόλλησης σε ό,τι έχουμε χάσει, της ανάμνησης της αποτυχίας και της πίκρας των άπειρων απογοητεύσεων και ματαιώσεων που έχουμε βιώσει. 

Με κάποιον τρόπο και κρύβοντας μέσα μας εκείνη την άβυσσο των σύνθετων συναισθημάτων, κρατάμε πολλές πόρτες ανοιχτές με την επιγραφή «εάν ποτέ…».

Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε για να νιώσουμε κάτι: τον αέρα που περνά μέσα από αυτές τις μισάνοιχτες πόρτες. Είναι ένας άνεμος παγωμένος που μεταφέρει τη μυρωδιά ενός χρόνου νεκρωμένου, δάκρυα που έχουν στεγνώσει, όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν, κι από εκεί πολλές φορές έρχεται η ηχώ κάποιας φωνής που κάποτε μας έκανε να πονέσουμε. 

Πρέπει να τις κλείσουμε, για να βρούμε την ισορροπία μας και τη συναισθηματική μας υγεία. 

Η πόρτα που δεν τολμάμε να κλείσουμε.
Πριν μιλήσουμε για το σύμπαν που ανοίγει πίσω από τις άπειρες πόρτες που έχουν το όνομά μας, ας δούμε αυτές που δεν έχουμε ακόμη κλείσει. Τι σημαίνει, πράγματι, ότι κλείνουμε έναν κύκλο, ότι καλύψαμε όλα τα επίπεδα, ότι αποχωρούμε από μια δουλειά, ότι βάζουμε ένα τέλος σε μια σχέση; 

Κατά αρχάς, αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε να απορρίπτουμε και η απόρριψη είναι κάτι για το οποίο δεν είμαστε ποτέ προετοιμασμένοι. Η ίδια η κοινωνία, όπως και η παιδεία που έχουμε λάβει, μας έχουν πείσει ότι μπορούμε να έχουμε τα πάντα χωρίς να απορρίπτουμε τίποτα. 

Ωστόσο, εάν σκεφτούμε για λίγο αυτή τη γενναία πράξη, θα καταλάβουμε ότι το ίδιο το γεγονός της ωριμότητας, της ενηλικίωσης και της απόκτησης μιας συγκεκριμένης ποιότητας ζωής συνεπάγεται ότι πρέπει να μάθουμε να κλείνουμε τις πόρτες, όλες εκείνες τις πόρτες απ΄ όπου περνάει εκείνος ο παγωμένος άνεμος. 

Η ίδια η ζωή μας υποχρεώνει να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις. Κι αυτό, διότι για να αποκτήσουμε την ευτυχία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις.

Οπότε, εάν τολμήσουμε να διασχίσουμε τα όρια και να κλείσουμε αυτές τις πόρτες που μας κάνουν να υποφέρουμε, όλα αυτά που μας εξαντλούν και μας εξουθενώνουν, αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι απορρίπτουμε από πριν την ίδια μας την ευτυχία. 

Διότι η ευτυχία είναι ανεκτίμητη, αλλά έχει κανόνες και ένας από αυτούς είναι η τόλμη του θάρρους. Στο τέλος, η ύπαρξη είναι η υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε βήματα, καθώς η καρδιά μας ανοίγει σε νέες ευκαιρίες, ενώ θα πρέπει να είμαστε συνεπείς, γεμάτοι θάρρος. 

Κάναμε ένα βήμα παραπάνω. Ωραία, και τώρα τι κάνουμε; 

Είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν μας μέσα από άρρητες λέξεις τη στιγμή που μας παρουσιάστηκε μια ευκαιρία κι εμείς την απορρίψαμε τυφλωμένοι από δειλία. Οι χαμένες ευκαιρίες και τα αναπάντητα «γιατί» μας βαραίνουν. 

Πόσες φορές στρέψαμε το βλέμμα μας προς το παρελθόν που επηρεάζει το παρόν μας, χωρίς να αντιληφθούμε ότι αυτό δεν είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε υγιές. 

«Όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη πόρτα ανοίγει∙ εμείς όμως συνεχίζουμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στην κλειστή πόρτα, χωρίς να μπορούμε να δούμε εκείνη την πόρτα που μόλις άνοιξε και μας περιμένει να τη διαβούμε». 
–Helen Keller– 

Κανείς δεν μπορεί να «ζήσει» ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Είτε πιο μπροστά, είτε πιο πίσω, αυτός ο όμορφος «σελιδοδείκτης» παραμένει κολλημένος στο πιο οδυνηρό κεφάλαιο ενός βιβλίου και δεν μας αφήνει να αδράξουμε την ευκαιρία και να ανακαλύψουμε πώς να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορία : τη δική μας ιστορία. 

Δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είναι απαραίτητο να κλείσουμε την πόρτα σε αυτό, να γυρίσουμε σελίδα, να γίνουμε εκείνος που πραγματικά είμαστε και όχι αυτό που οι άλλοι αποφάσισαν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. 

Δεν είναι καθόλου απλό να τραβήξουμε μια γραμμή και να σβήσουμε τα πάντα. Διότι, όχι μόνο αφήνουμε πίσω μας αυτό που μας έκανε δυστυχισμένους, αλλά μερικές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να αρνηθούμε ορισμένα πράγματα που μας διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαστε, που ήταν δικά μας και μας έδιναν μια αίσθηση ασφάλειας. 

Ας δούμε αναλυτικά ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσουμε : 

· Ας αναπτύξουμε την προσωπική μας ευθύνη μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας: ας αναρωτηθούμε αυτό που μας κρατά πίσω, αυτό που μας συγκρατεί και μας εμποδίζει να κάνουμε το άλμα και να κλείσουμε την πόρτα. Ας ορίσουμε τους φόβους μας, ας τους δώσουμε ένα όνομα προσπαθώντας να τους εξορθολογίσουμε. Ας αναρωτηθούμε κατά πόσον αυτό που είμαστε τώρα θα μας κάνει ευτυχισμένους και στο μέλλον. 

· Ας δούμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία: έχουμε προσόντα, ας τα ενεργοποιήσουμε, όπως και κάθε επιτυχία μας. Έτσι, ας θυμηθούμε ότι δυνατά σημεία είναι και οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και μας αγαπούν πραγματικά. 

· Ας οργανώσουμε ένα σχέδιο για το προσεχές μας μέλλον: ας οραματιστούμε πού θα θέλαμε να είμαστε σε έξη μήνες, κι ας πλημμυρίσουμε τον εαυτό μας με αυτή τη θετική αίσθηση αυτής της εικόνας, ας αφήσουμε τον δροσερό αέρα της ανανέωσης να περάσει στην καρδιά μας. 

· Ας προχωρήσουμε γκρεμίζοντας κάθε περιορισμό: ας αφήσουμε πίσω μας τα εμπόδια για να αλαφρύνουμε την καρδιά μας, με ένα πνεύμα ειρηνικό και τα μάτια μας ανοιχτά. Ας περπατήσουμε χωρίς μίσος, χωρίς δυσαρέσκεια, χωρίς τα βάρη που φορτώνουν την καρδιά μας και την πλάτη μας και μας αρρωσταίνουν συναισθηματικά, εγκλωβίζοντας μας στη φυλακή του εαυτού μας. 

Ας κλείσουμε την πόρτα κι ας κοιτάξουμε γύρω μας, γεμάτοι νέες εικόνες. Είμαστε άλλο ένα αστέρι μέσα στα άλλα αστέρια του σύμπαντος, αναζητώντας θαυμαστές ευκαιρίες. Τώρα, τις νιώθετε να σας χαϊδεύουν το πρόσωπο, όπως ένα δροσερό, αναζωογονητικό καλοκαιρινό αεράκι; 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

3 Πράγματα που μας υπενθυμίζουν όλες τις σημαντικές στιγμές που κινδυνεύουμε να χάσουμε κάθε μέρα...!!!!

Σήμερα το πρωί, την ώρα που έγραφα τα κείμενά μου στο αγαπημένο μου καφέ, ήρθε μια γλυκιά ηλικιωμένη κυρία με μεγάλα λαμπερά μάτια και όμορφο ευγενική φυσιογνωμία και κάθισε απέναντί μου. Έβγαλε ένα μπλοκ ζωγραφικής από την τσάντα της και άρχισε να περιφέρει το βλέμμα της στον χώρο γύρω μας. Με την άκρη του ματιού μου την είδα να κοιτάει προς την κατεύθυνση που βρισκόμουν, εξετάζοντας προσεκτικά τον τρόπο που καθόμουν, γέλασε κι άρχισε να σχεδιάζει.

Μείναμε έτσι για περίπου 4 ώρες, εκείνη σχεδίαζε κι εγώ έγραφα. Καθώς χάζευα κι εγώ, με απλανές βλέμμα, χαμένος στις σκέψεις μου, ένιωσα μια έντονη αίσθηση αυτοσυνειδησίας, καθώς την ένιωθα να με παρατηρεί όση ώρα ασκούσε την τέχνη της.

Δεν ανησύχησα όμως και τόσο πολύ, καθώς δεν είχα στο νου να πιάσω συζήτηση μαζί της. 

Εξάλλου, ήταν τόσο απορροφημένη, σχεδιάζοντας μέσα στη σιωπή, χαμογελώντας στα σχέδιά της και τους άλλους ανθρώπους που κάθονταν γύρω μας. Την κοίταξα όμως μερικές φορές για να δω το χαμογέλό της, ένα χαμόγελο που ανάδυε πάθος, μια ιδιαίτερη παρουσία που συναντά κανείς σπάνια.

Μόλις ήρθε το μεσημέρι, μπήκε ένας νέος πελάτης και όπως άνοιξε η πόρτα, ένα αεράκι από το θυελλώδη άνεμο που φυσούσε έξω, πέρασε στον χώρο. 

Ο αέρας πήρε μαζί του τα σχέδια της κυρίας και ένα από αυτά παρασύρθηκε ακριβώς μπροστά μου. Το σκίτσο ήταν τρομερό, σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια. Απεικόνιζε, με τέλειο τρόπο έναν άνδρα που μου έμοιαζε και δακτυλογραφούσε στο λαπτοπ του.

Κοίταξα την ηλικιωμένη κυρία και χαμογέλασα. «Ποιος είναι αυτός ο ωραίος άνδρας;».

Κρυφογέλασε και άνοιξε διάπλατα τα μάτια της. «Δεν ξέρω», απάντησε. «Μάλλον ένας ήρωας που βγήκε από ένα παραμύθι». Μετά μου έδειξε και κάποια άλλα από τα σκίτσα που σχεδίαζε. Ένα από αυτά απεικόνιζε τον barista που καθόταν πίσω από το ταμείο και διάφορους άλλους πελάτες της καφετέριας.

«Ουάου», αναφώνησα με θαυμασμό!

Η κυρία αναστέναξε, χαμογέλασε και είπε, «μερικές φορές θα ήθελα να μπορώ να αιχμαλωτίσω όλη την ομορφιά του κόσμου στα σχέδιά μου, αλλά συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι αδύνατο. Έτσι, σκέφτηκα να απαθανατίζω τις όμορφες στιγμές».

Της απάντησα ότι όλη η ομορφιά του κόσμου απαθανατίζεται σε κάθε σχέδιο που αντιλαμβάνεται την ομορφιά μιας στιγμής∙ κι ότι τα σχέδιά της ήταν πραγματικά υπέροχα, όπως και το χαμόγελό της, διότι αποκαλύπταν μια παρουσία, με ένα πάθος που μπορούσε να διακρίνει την ομορφιά σε μέρη κοινά, συνηθισμένα και καθημερινά - μια ομορφιά που οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε.

Κρυφογέλασε και πάλι και είπε, «η μακαρίτισσα η μητέρα μου κάποτε μου είπε ότι η ομορφιά έρχεται όταν ο χρόνος παύει να υπάρχει. Εάν έχει δίκιο, τότε πράγματι τα σχέδιά μου είναι όμορφα. Κι αυτό, διότι, νομίζω ότι ο χρόνος σταματά όταν προσπαθώ να ενώσω τις ιδέες μου με τις στιγμές που γεννιούνται και υπάρχουν γύρω μου».

Χαμογέλασα εγκάρδια και έστρεψα τον λαπτοπ μου προς το μέρος της για να μπορέσει να διαβάσει τις λέξεις που είχα γράψει λίγες στιγμές πριν: «Ο χρόνος παύει να υπάρχει όταν εκείνη αγκαλιάζει τη στιγμή, διότι δεν αποζητά τίποτε άλλο, μόνο την ομορφιά που η στιγμή αυτή μπορεί να της χαρίσει».

«Ποια είναι;» ρώτησε η κυρία.

«Είναι η σοφή ηρωΐδα ενός παραμυθιού που κάποιοι άλλοι θα διαβάσουν….και είναι και μια ελπίδα για μένα», απάντησα κλείνοντας το μάτι.

Μου έκλεισε κι εκείνη το μάτι, για να μου δείξει ότι δεν ήταν μια απλή ελπίδα. Και πριν προλάβω να χαμογελάσω, ξαφνικά φταρνίστηκα. Εκείνη μου είπε ότι έμοιαζα με τον Tarzan εκείνη την ώρα και θέλησε να με σκιτσάρει.

Της απάντησε ότι δεν με πείραζε να μείνω για λίγο ακίνητος, ποζάροντας έτοιμος να φτερνιστώ! Καθώς σχεδίαζε, εγώ εξέταζα το βλέμμα της, ξέρετε για ποιο βλέμμα μιλάω … είναι εκείνο το βλέμμα που έχει κανείς όταν βλέπει γύρω του ομορφιά, ο χρόνος παύει να υπάρχει και οι ήρωες των παραμυθιών ζωντανεύουν μπροστά μας.

Η παρουσία που μας κάνει να αντιληφθούμε όλα εκείνα που χάνουμε!

Γιατί σας είπα αυτή την ιστορία;

Διότι όλοι μας έχουμε ανάγκη από μικρές, ανεπαίσθητες υπενθυμίσεις, μερικές φορές.

Χρειαζόμαστε κάποιον να μας υπενθυμίζει την αίσθηση να βουλιάζει κανείς μέσα στην ομορφιά της στιγμής - στην ομορφιά των ανθρώπων, της συνομιλίας, των ανεκτίμητων μικρών κομματιών ζωής που υπάρχουν εκεί.

Έχουμε ανάγκη κάποιος να μας υπενθυμίσει τι σημαίνει να ζωντανεύουν μπροστά μας τα «πριγκιπόπουλα του παραμυθιού».

Διότι, πολύ συχνά, μέσα στη σπουδή και το χάος της καθημερινότητας, εμείς το ξεχνάμε.

Ξεχνάμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν δινόμαστε με πάθος σε κάτι.

Ξεχνάμε να εκτιμήσουμε τα δώρα που βρίσκονται μπροστά μας.

Έτσι, έγραψα μια ιστορία για μια καθημερινή μου πρωινή συνήθεια – ένα συνηθισμένο πρωινό στο αγαπημένο μου καφέ – που έφερε μια απρόσμενη ομορφιά στη ζωή μου, απλώς επειδή έστρεψα τη σκέψη μου πάνω της.

Παρατήρησα τη γλυκιά κυριά που με σκίτσαρε, καλωσόρισα την παρουσία της, χωρίς να προσπαθήσω να αλλάξω την κατάσταση. Δεν βιαζόμουν να πάω κάπου….ούτε κι εκείνη.

Βρεθήκαμε κι οι δύο εκεί, ολόσωμα και ολόψυχα, ο ένας μαζί με τον άλλον.

Και, έτσι, μαζί φτιάξαμε μαζί μια πραγματικά αξιολάτρευτη ιστορία, που αξίζει να τη θυμόμαστε.

Ας αφήσουμε τις στιγμές να οδηγήσουν το βλέμμα μας.

Στη ζωή τα πάντα είναι σημαντικά, κάθε στιγμή, ό,τι κάνουμε, όπου κι αν είμαστε.

Διότι είναι η μοναδική στιγμή που είναι εντελώς δική μας.

Δεν πηγαίνουμε πουθενά, είμαστε εκεί.

Δεν πηγαίνουμε σε καμία στιγμή πιο σημαντική, σε κανένα μέρος πιο σημαντικό.

Το παρόν δεν είναι το εφαλτήριο – είναι ο απόλυτος προορισμός.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μας βρίσκεται σε αυτή τη στιγμή.

Αυτή η στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια τη ζωή μας!

Ίσως αυτό φαίνεται προφανές, αλλά, εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα. Όλοι μας, ξεχνάμε πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να παραδεχτούμε.

Κάθε μέρα, όλη μέρα, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι το παρόν δεν μας είναι αρκετό - λες και η ζωή μας απλώς δεν αξίζει να είμαστε ολόψυχα παρόντες μέσα σε κάθε στιγμή της ζωής. Και για αυτόν τον λόγο, χάνουμε την ομορφιά της ζωής.

Κι όμως, αν κάναμε το αντίθετο;

Τι θα γινόταν εάν αποδεχόμασταν αυτή τη στιγμή και ό,τι βρίσκεται μέσα της (ακόμη κι εμάς), ως κάτι απόλυτα αρκετό;

Τι θα γινόταν εάν αποδεχόμασταν το «κακό» μαζί με το καλό, τις απογοητεύσεις μαζί με τα μαθήματα ζωής, το βαρετό με το ενδιαφέρον, την ανησυχία με την ευκαιρία, ως μέρος μιας αόρατης συμφωνίας που μας προσφέρεται από μια δεδομένη στιγμή της ζωής;

Τι θα γινόταν εάν σταματούσαμε για λίγο για να δούμε τα πάντα με απόλυτη καθαρότητα;

Για σκεφτείτε …

Η ζωή μας θα ήταν πιο ουσιαστική και αξιομνημόνευτη;

Θα είχαμε περισσότερες όμορφες ιστορίες να λατρέψουμε και να μοιραστούμε με κάποιος;

Ναι, νομίζω ναι!

Κι έτσι, τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε όσο περισσότερη προσοχή μπορούμε.

Τώρα είναι η καλύτερη ώρα να κοιτάξουμε γύρω μας με δέος – να δούμε την υγεία μας, το σπίτι μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τη δουλειά μας και τις ευκαιρίες της κάθε στιγμής.

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να παρατηρήσουμε το παραμύθι στη ζωή μας – να δούμε τι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Πώς;

Δύο λέξεις : Πνευματική επίγνωση.

Πιο εύκολα το λέει κανείς, παρά το κάνει, έτσι συμβαίνει συνήθως. Κι όμως, εάν το κάνουμε θα δούμε ότι κάθε στιγμή αξίζει την προσοχή μας, να της δοθούμε απόλυτα και μοναδικά.

Η πνευματική επίγνωση είναι μια καθημερινή πρακτική, η απόλυτη πρόκληση. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος του είναι, τρόπος να παρατηρούμε, να βουλιάζουμε μέσα στην δύναμη του ανθρωπισμού μας.

Εάν θέλετε να κάνετε πρακτική, αρκεί να θυμίζετε στον εαυτό σας … 

1. Να έχει επίγνωση για ό,τι συμβαίνει την παρούσα στιγμή χωρίς να επιθυμεί κάτι διαφορετικό. 

2. Να απολαμβάνει κάθε ευχάριστη εμπειρία χωρίς να σκέφτεται τι θα γίνει εάν κάτι αλλάξει (σίγουρα θα αλλάξει). 

3. Να βιώνει κάθε δυσάρεστη εμπειρία χωρίς τον φόβο ότι πάντοτε θα είναι έτσι (διότι δεν θα είναι). 

Αν εντάξουμε αυτή την ιεροτελεστία της επίγνωσης στην καθημερινότητά μας, σίγουρα θα δούμε αναμφισβήτητα ότι ο τρόπος που βιώνουμε τη ζωή μας θα αλλάξει στο εξής.
Μερικές ακόμη σκέψεις (και ήρθε η σειρά σας…)

Μόλις η ηλικιωμένη κυρία ολοκλήρωσε το σχέδιο με εμένα την ώρα που είμαι έτοιμος να ξεσπάσω σε ένα ηχηρό φτάρνισμα, το κοίταξε, το θαύμασε χαμογελώντας όμορφα κι αληθινά και είπε : «Μικρέ μου Ταρζάν, είναι τέλειο! 

Γιατί μέχρι τώρα δεν έμαθα να ανοίγω τα μάτια μου και να εκτιμώ αυτές τις γλυκές συναντήσεις; Να περνάω κάθε μέρα σαν να ήταν η πρώτη, ή η τελευταία μου σε αυτή τη γη;». Τότε, σταμάτησε για λίγο, σιώπησε αφήνοντας το χαμόγελο στο πρόσωπό της, πήρε μια βαθιά ανάσα και με το βλέμμα στυλωμένο στο σκίτσο συνέχιζε απαλά «μικρέ μου Ταρζάν, μετανιώνω μόνο και μόνο διότι πολλές φορές ασυνείδητα πιστεύω στη σημασία του αύριο».

Ας κρατήσουμε το συναίσθημά της στην καρδιά μας, ας μάθουμε από αυτό!




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ : Η Εξολόθρευση των Ελλήνων - Παγκόσμια Πρωτιά στην Ελλάδα! ΓΙΑΤΙ ;

ΣΟΚ από τη σιωπή για το λέμφωμα του Hodgkin
Πως είναι δυνατόν αυτή η σπαρακτική είδηση να περνάει στην απόλυτη λήθη και σιωπή; Ποιος μας λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο με την αλματώδη άνοδο όλων των ειδών και μορφών καρκίνου; Ποιος αξιόπιστος φορέας διατηρεί αυτού του είδους τα στοιχεία; Γιατί η απόλυτη σιωπή των υπ. Υγείας, Περιβάλλοντος και λοιπών αθλίων πεπετζήδων στο άκουσμα της σοκαριστικής είδησης που μετέδωσε το Aθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων; 

Τι σχέση μπορεί να έχει η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων καρκίνου στην Ελλάδα με τα Μνημόνια; Γιατί τέτοια σιωπή ακόμη και από την ιατρική κοινότητα της χώρας;

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες νέες διαγνώσεις του λεμφώματος Hodgkin, ενός καρκίνου των λεμφοκυττάρων. Η χώρα μας έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως : 5,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2016, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι ένα νέο περιστατικό ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτό προκύπτει από μια νέα παγκόσμια μελέτη-πανόραμα του καρκίνου, που καλύπτει 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2016 και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology”. 

Όμως, παρόλο που υπάρχουν αναλογικά τα περισσότερα νέα περιστατικά στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους θανάτους από λέμφωμα Hodgkin, καθώς οι περισσότεροι συμβαίνουν στο Αφγανιστάν (2,2 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Η μελέτη δείχνει ότι οι καρκίνοι των πνευμόνων και του παχέος εντέρου παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Αυτοί οι δύο καρκίνοι, όπως και του δέρματος, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, εμφανίζουν αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία. 

Από την άλλη, μείωση εμφανίζουν αρκετοί καρκίνοι λοιμώδους αιτιολογίας που οφείλονται σε μικροοργανισμούς (τραχήλου μήτρας, στομάχου κ.α.).

Το 2016, διαγνώσθηκαν 17,2 εκατομμύρια περιστατικά κάθε είδους καρκίνου διεθνώς, εμφανίζοντας αύξηση 28%, σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, ενώ υπήρξαν 8,9 εκατομμύρια θάνατοι λόγω καρκίνου. Στις περισσότερες χώρες μεταξύ 2006-2016 καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά αύξηση των νέων περιστατικών.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ των πνευμόνων στους άνδρες. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, με σχεδόν το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2016.




kourdistoportocali 

Τα «δεν θέλω να σου λείψει τίποτα» έφτιαξαν παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους...!!!!

Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι εύπορος για να αφήνεις το παιδί σου να ξοδεύει αλόγιστα το χρήμα. Όχι, αυτό δεν είναι φαινόμενο των πλουσίων. Είναι μια ιδιόρρυθμη «κατάρα» που ακολουθεί την ελληνική οικογένεια. Μια νοοτροπία βγαλμένη από τον καιρό του πολέμου που πραγματικά κανείς δεν είχε να φάει. Ή σχεδόν κανείς.

Αυτή την ψυχολογική «πείνα», την αγωνία μην μείνει κανείς νηστικός, την μανία να μπουκώσουμε το παιδί, την πέρασαν οι γιαγιάδες στους γονείς μας και εκείνοι σε εμάς, τους σημερινούς γονείς. Μόνο που εμείς δεν μπουκώνουμε πια το παιδί με φαγητό, αλλά με υλικά αγαθά για «να μην του λείψει τίποτα».

Ατελείωτα παιχνίδια, το τελευταίο γκάτζετ της αγοράς γιατί δεν μπορεί να έχει όλη η τάξη i phone και να μην έχει το δικό μου παιδί. Δεν μπορεί να φοράνε όλοι τα adidas superstar, και μάλιστα με τη μαύρη ρίγα, και να μην τα φοράει το δικό μου. Γιατί θα έρθει το παιδί από το σχολείο κλαμένο και θα πει «μόνο εγώ δεν έχω αυτό, το δείνα και το τάδε». 

Και θα πεις εσύ που ενδεχομένως δεν έχεις να πληρώσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ «ναι, αλλά παιδί είναι, δεν μπορεί να το κοροϊδεύουν τα άλλα επειδή δεν έχει ίδια πράγματα με τα δικά τους».

Κι έτσι ο κάθε γονιός σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι για να μην «λείψει τίποτα» στο παιδί του.

Αυτή η τρελή νοοτροπία έχει λογική, όταν μιλάμε για κάτι που θα οξύνει το πνεύμα του παιδιού και θα το κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για να αποκτήσει το βλαστάρι μας ένα καλό ορθοπεδικό παπούτσι που δεν θα του καταστρέψει τα πόδια, να επισκεφτεί ένα μουσείο, να συμμετέχει σε μια εκδρομή, σε ένα ταξίδι, να κάνει μια δραστηριότητα που θα το ωφελήσει. Αλλά να αποκτά ό,τι ζητήσει, όποτε το ζητήσει είναι βλαβερό για το ίδιο.

Τα παιδιά, από μια ηλικία και πάνω είναι καλό να ξέρουν ότι στη ζωή υπάρχουν πολλά που θα τους λείψουν και πως δεν γίνεται να τα έχουν όλα. Κι αν θέλουν να αποκτήσουν το τάδε τάμπλετ θα πρέπει να προσπαθήσουν κι αυτά γι’ αυτό. Πώς; 

Ανταλλάσσοντας το με το χαρτζιλίκι τους, με μια υποχρέωση που θα αναλάβουν – π.χ. να πηγαίνουν βόλτα έναν σκύλο που δεν είναι δικός τους, να στρώνουν το κρεβάτι των γονιών τους, να μαζεύουν τα πιάτα κάθε βράδυ – δανείζομαι παραδείγματα, ο κάθε γονιός μπορεί να βρει δεκάδες στόχους και πολύ καλύτερους από τους προτεινόμενους.

Η κόρη μιας φίλης μου είχε ένα μεταχειρισμένο i phone (πέμπτη δημοτικού παρακαλώ). Της το είχε χαρίσει ο πατέρας της, γιατί του έκαναν δώρο ένα από τη δουλειά του. Η μικρή είχε βρεθεί ξαφνικά με ένα υπέρ-πανάκριβο κινητό στα χέρια, το οποίο δεν είχε «κερδίσει». 

Φυσικά δεν κατάλαβε την αξία του. Συχνά πυκνά είχε αποκτήσει και τη συνήθεια να το πετάει στον αέρα και να το ξαναπιάνει. Μια από τις πολλές φορές αυτού του ανόητου παιχνιδιού, το κινητό έπεσε και έσπασε. 

Οι γονείς της αφού τη μάλωσαν, της το έφτιαξαν (της έκαναν τα μούτρα κρέας κοινώς). Η μικρή συνέχιζε να το πετάει και έσπασε για δεύτερη φορά. Το ξαναέφτιαξαν. 

Όταν έσπασε και την τρίτη δεν το έφτιαξαν – επιτέλους – και της είπαν ότι για να αποκτήσει τρίτο κινητό και φυσικά όχι i phone θα έπρεπε να παίρνει κάθε μέρα τοστ από το σπίτι και να μην ξαναγοράσει τίποτα από την καντίνα του σχολείου μέχρι να συγκεντρώσει με τα χρήματα αυτά το ποσό για το νέο της κινητό, που κρίθηκε από την οικογένεια ότι θα κόστιζε το πολύ 120 ευρώ. Έτσι και έγινε και το κινητό αγοράστηκε. 

Η μικρή από τότε δεν το ξαναπέταξε ποτέ στον αέρα και το πρόσεχε σαν τα μάτια της. Κοινώς έμαθε αφενός ότι τα υλικά αγαθά δεν τα φέρνει ένα μαγικό τζίνι και κυρίως να εκτιμά όσα έχει.

Όλοι μας θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά, γεμάτα ευγνωμοσύνη και καθόλου κακομαθημένα αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τον τρόπο.

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος / παιδοψυχολόγος Sheryl Ziegler έφτιαξε μια πολύ κατατοπιστική λίστα που μας βοηθά να μην φτιάξουμε κακομαθημένα παιδιά.

1. Να λέμε πιο συχνά «όχι» στις απαιτήσεις τους : Ακόμα κι αν μπορούμε να τους αγοράσουμε αυτό που μας ζητούν, καλό είναι να βάζουμε όρια και να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τους άμεσα.

2. Να νιώθουν ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχουν. Η ευγνωμοσύνη δεν μαθαίνεται μέσα από τη θεωρία, αλλά μέσα από το παράδειγμα. Θα εκτιμούν περισσότερο αυτά που έχουν, αν δεν τα έχουν όποτε θέλουν και αν έχουν προσπαθήσει γι’ αυτά.

3. Να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Μέσα σε ορισμένα πλαίσια δεν είναι και τόσο σκληρό για τα παιδιά να μάθουν ότι η ζωή κάποιες φορές δεν είναι δίκαιη και ίσως βιώσουν κάποιες απογοητεύσεις. Πρέπει να μάθουν ότι τα λάθη είναι ένας τρόπος να εξελιχθούν και να μάθουν μέσα από αυτά.

4. Μην αγοράζουμε πολλά παιχνίδια: Επειδή ένα πολυκατάστημα έχει πολύ φτηνές κούκλες ή αυτοκινητάκια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε καμιά δεκαριά για τα παιδιά μας. Μία αρκεί ώστε να την αγαπήσουν και να την εκτιμήσουν.

5. Να μάθουν την αξία των χρημάτων. Αν τους μάθουμε να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους από μικρά, θα τους δώσουμε τις βάσεις για σωστή οικονομική διαχείριση ως ενήλικες.

6. Να τους μιλήσουμε για μας. Ας πούμε στα παιδιά μας πώς ακολουθήσαμε την καριέρα μας, πώς βρήκαμε την πρώτη μας δουλειά και πώς βγάζουμε χρήματα. Έτσι θα εκτιμήσουν περισσότερο όσα τους δίνονται.




Μία απίστευτη ανακάλυψη από Ελληνίδα οδοντίατρο που μπορεί να αλλάξει για πάντα το μέλλον της οδοντιατρικής - και όχι μόνο...!!!!

Ουσία η οποία αναπλάθει τα δόντια χωρίς σφράγισμα!!!
Η δρ. Αμαλία Αγγελή επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια. 

Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο, «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη, και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας : «Πρόκειται για ένα διάλυμα μιας μικρής πρωτεΐνης, του πεπτιδίου Ρ11-4, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε τζελ στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν μέσα στους πόρους του σμάλτου των δοντιών όταν αυτά διαβρώνονται.

Το τζελ αυτό αποτελεί για την ακρίβεια έναν μικροσκοπικό ιστό από πάρα πολύ μικρά ινίδια, τα οποία έχουν την ικανότητα να έλκουν στην επιφάνειά τους ιόντα ασβεστίου.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κρυστάλλων φωσφορικού ασβεστίου, που είναι ουσιαστικά η αδαμαντίνη στο δόντι μας.

Τα ακινητοποιημένα αυτά ιόντα ασβεστίου επάνω στον ιστό που δημιουργεί το πεπτίδιο έλκουν φωσφορικά ιόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου οι οποίοι μεγαλώνουν και ξαναγεμίζουν τους μικροπόρους.

Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος ιστός διαλύεται και φεύγει τελείως έξω από το δόντι, το οποίο τελικά αναδομείται με το φυσικό του υλικό που είχε προηγουμένως χάσει».

«Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε και πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία της αναδόμησης του δοντιού συνεχιζόταν για μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Κάτι τέτοιο, παρ΄ όλα αυτά, δεν έδειξε να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού.

Επιπλέον, η εφαρμογή του διαλύματος δεν απαιτεί κάποιον περιορισμό από πλευράς του ασθενούς.

Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες μελέτες για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης της θεραπείας, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια, η ομάδα της προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπτιδίου Ρ11-4 και στα υπόλοιπα οστά του ανθρώπινου οργανισμού.

«Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας.

Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό «πολυεργαλείο» με πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μια σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού όπου, λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού, θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο.

Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες».




Πως να απαγορεύσετε στο Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία του τηλεφώνου σας...!!!!

Πως να απαγορεύσετε στο Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία του τηλεφώνου σας

Η εφαρμογή του Facebook που είναι φτιαγμένη για το κινητό σας, παρακολουθεί και καταγράφει συνεχώς την τοποθεσία σας, εκτός και αν απενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία. 

Η υπηρεσία παρακολούθησης και καταγραφής του στίγματος του τηλεφώνου σας είναι προσβάσιμη και σε εσάς. Για να δείτε το ίχνος που αφήνετε κατά την διάρκειας της ημέρας, πηγαίνετε στο facebook.com/location_history/view και θα δείτε μια λίστα με όλα τα μέρη που έχετε πάει, τοποθετημένα σε έναν χάρτη, όπως η παρακάτω φωτογραφία.
Λογικά γνωρίζετε τι κάνετε και τι δεδομένα αφήνετε να βγουν δημόσια στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην έχετε συνειδητοποιήσει κατά πόσο μοιράζεστε το ιστορικό τοποθεσίας σας, επειδή σχεδόν κανείς δεν ασχολείται μαζί του από την πρώτη στιγμή. Η ανάγνωση αυτών των χαρτών είναι μια καλή υπενθύμιση για το πόσο προσεκτικά παρακολουθείστε.

Μπορεί επίσης να είναι καλό κίνητρο για να απενεργοποιήσετε πλήρως την κοινή χρήση τοποθεσίας. Μπορείτε να το κάνετε από την κινητή συσκευή σας πηγαίνοντας στις “Ρυθμίσεις” και μετά στις “Άδειες” που δίνετε στις εφαρμογές σας, από εκεί στην “Τοποθεσία” και από εκεί να απενεργοποιήσετε η εφαρμογή του Facebook να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας. 

Η ακριβή διαδρομή μέσα στο μενού του τηλεφώνου σας εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα (Android, iOS, Microsoft, MIUI) και από την έκδοση που τρέχετε. Ο έλεγχος σε ποια κατάσταση έχετε ρυθμίσει την Τοποθεσία μπορεί να γίνει και μέσω του desktop υπολογιστή σας, από την τοποθεσία facebook.com/settings?tab=location
Σε λογαριασμούς με απενεργοποιημένη την τοποθεσία, αν πατήσετε το ιστορικό της τοποθεσία σας θα δείτε το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο ορκίζεται ότι αν ενεργοποιήσετε το ιστορικό σας τότε αυτό θα είναι ιδιωτικό και ασφαλές : 
Εναλλακτικά και ακόμη καλύτερα, μπορείτε να απεγκαταστήστε την εφαρμογή Facebook και απλώς χρησιμοποιήστε τον ιστότοπο για κινητά. Είναι βασικά η ίδια περιήγηση, αλλά χωρίς να δίνουμε στο Facebook πρόσβαση σε πράγματα όπως οι υπηρεσίες τοποθεσίας του τηλεφώνου σας. Μειώνει επίσης τις ειδοποιήσεις, κάτι που για μερικούς από εσάς ίσως είναι ενοχλητικές.

Φυσικά το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία που σας παρακολουθεί. Οι Χάρτες Google παρακολουθούν επίσης κάθε σας κίνηση και μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ιστορικό σας εδώ. Αν θέλετε να σταματήσει να σας παρακολουθεί η Google (τουλάχιστον νόμιμα) πηγαίνετε εδώ και απενεργοποιήστε το “Ιστορικό τοποθεσίας”.
Η απενεργοποίηση του ιστορικού δεν θα αποτρέψει την Google (για όσους έχουν Androiod συσκευή) να μπορεί να βρίσκει ανά πάσα στιγμή το στίγμα σας, για την περίπτωση που χάσατε το κινητό σας ή σας το κλέψανε (και με την προϋπόθεση ότι είναι ανοικτό και συνδεδεμένο).
Share the post "Πως να απαγορεύσετε στο Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία του τηλεφώνου σας"