Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου; (περιλαμβάνεται σχετικό test)...!!!!

Test: Θα ήθελες να μάθεις πόσο αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου; Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεσαι εδώ και διαβάζεις αυτό το άρθρο! Κάνε το test και έπειτα μάθε πώς να σε αγαπάς σε κάθε περίπτωση και να σου δείχνεις αυτή την αγάπη έμπρακτα. 

1. Γιορτάζεις τις επιτυχίες σου; 
Ναι 
Όχι 

2.Θυμώνεις με εσένα όταν κάνεις λάθος; 
Ναι 
Όχι 

3. Απαιτείς συνεχώς πράγματα και εξαπολύεις κατηγορίες; 
Ναι 
Όχι 

4. Θέλεις να είσαι τέλειος, ή επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη; 
Θέλω να είμαι τέλειος 
Του επιτρέπω να κάνει λάθη 

5. Έχεις διαρκώς ανάγκη να έχεις δίκιο; 
Ναι 
Όχι 

6. Όταν οι άλλοι έχουν διαφορετική άποψη, νιώθεις πιο πλούσιος ή πιο πληγωμένος; 
Πιο πλούσιος 
Πληγωμένος 

7. Έχεις διαρκώς την ανάγκη να σου δείχνει και να σου λέει ο σύντροφός σου και το περιβάλλον σου ότι σε αγαπούν; 
Ναι 
Όχι 

8. Πόσο χρόνο αφιερώνεις στον εαυτό σου κάθε μέρα; 
Λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα 
Περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα 

9. Τι γνώμη έχεις για τον εαυτό σου όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη; 
Αποφεύγω τους καθρέφτες, δεν μου αρέσει να κοιτάζομαι 
Αισθάνομαι υπέροχα! Μου αρέσουν πολύ οι καθρέφτες 

10. Λες σε έναν φίλο κάτι σημαντικό για εσένα και εκείνος διαφωνεί. Ποια γνώμη θεωρείς σημαντικότερη; Τη δική του ή τη δική σου; 
Τη δική μου 
Τη δική του 

Αποτελέσματα του τεστ :

1. α)1, β)0 

2. α)0, β)1 

3. α)0, β)1 

4. α)0, β)1 

5. α)0, β)1 

6. α)1, β)0 

7. α)0, β)1 

8. α)0, β)1 

9. α)0, β)1 

10. α)1, β)0 

Άθροισε τα αποτελέσματά σου. Αν το σύνολο είναι μικρότερο του 7, να θυμάσαι κάθε μέρα πόσο υπέροχος είσαι και πόσο ευγνώμων για όλα τα δώρα που έχεις δεχτεί. Αν το σύνολο είναι μεγαλύτερο του 7, να θυμάσαι πόσο υπέροχος είσαι μία φορά την εβδομάδα και να είσαι ευγνώμων για τα δώρα που έχεις δεχτεί. 

Σε κάθε περίπτωση συνέχισε να διαβάζεις προκειμένου να μάθεις λίγο παραπάνω και καλύτερα πώς να αγαπάς τον εαυτό σου όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. 

Το να νομίζεις ότι αγαπάς τον εαυτό σου 
Για πολλά χρόνια, οι ερωτικές μου σχέσεις ήταν σκέτη καταστροφή. Δεν καταλάβαινα το λόγο. Είχα επίγνωση ότι ήμουν ένας άνθρωπος πολύτιμος και ότι ήμουν γοητευτική. 

Για κάποιον υποσυνείδητο λόγο ήξερα ότι μπορούσα να προσελκύσω το αγόρι που ήθελα. Και πάντα τα κατάφερνα. Το πρόβλημα ερχόταν μετά. Μόλις άρχιζα να γνωρίζω κάποιον, όλα ξεθώριαζαν. 

Κυριολεκτικά ένιωθα ότι γλιστρούσε μέσα από τα χέρια μου. Πάντα έβλεπα το καλό σε κάθε άνθρωπο. Το γεγονός ότι έχω ιδιαίτερα αναπτυγμένη αυτή την αίσθηση μου επιτρέπει να επικοινωνώ σε ένα βαθύτερο επίπεδο με τους άλλους και να βλέπω πράγματα που πολλές φορές δεν μπορούν να δουν ούτε οι ίδιοι. 

Αυτό το δώρο είναι πολύ καλό για τη δουλειά που κάνω τώρα. Ωστόσο, πριν μάθω να το χρησιμοποιώ, μου προκάλεσε πολύ πόνο. Έβλεπα το καλό στους άλλους και αμέσως άρχιζα να τους θέλω. 

Ήμουν ικανή να δω τα χαρίσματά τους, τις ικανότητές τους, και, παρ' όλα αυτά, δεν ήμουν σε θέση να δω τα δικά μου. 

Οι φίλες μου μου επαναλάμβαναν για χρόνια: Ρουτ, πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Είχα κουραστεί να μου λένε συνεχώς το ίδιο. Πίστευα ότι με αγαπούσα, ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκανα. Φυσικά, όμως, αυτό δεν το ήξερα. Άρχισα, λοιπόν, να ρωτάω: 

Και πώς γίνεται αυτό; Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να μου το εξηγήσει, μέχρι που γνώρισα τον Lain, λίγα χρόνια αργότερα. Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τι σημαίνει. Και από τότε, η ζωή μου άρχισε να αλλάζει. 

Πώς να αγαπώ τον εαυτό μου 
Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να αναγνωρίζεις τη μοναδικότητά σου. Να έχεις επίγνωση ότι δεν υπάρχει κανείς σαν εσένα. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να αναγνωρίζεις την αξία σου. 

Να αναγνωρίζεις τα δώρα που σου δόθηκαν. Εσύ δεν είσαι κάτι παραπάνω ούτε κάτι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είσαι σπουδαίος. Όλοι είμαστε δυνητικά σπουδαίοι. 

Κάποιοι το ανακαλύπτουν και το εξελίσσουν, άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται. Μέσα σε όλους μας, ωστόσο, κρύβεται μεγαλείο.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να απευθύνεσαι σε αυτόν πάντα με τρυφερότητα. Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι να επενδύεις στον εσωτερικό διάλογο. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον αποδέχεσαι. Να είσαι ειλικρινής μαζί του. Να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι ό,τι υπέροχο και όμορφο έχεις μέσα σου.

Ανάκτησε τη δύναμή σου. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόψή σου σε σχέση με την άποψη των άλλων. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να μην επιτρέπεις στα λόγια των άλλων να σε πληγώνουν. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να δίνεις μεγαλύτερη αξία σε ό,τι είναι σημαντικότερο για εσένα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα για σένα, γιατί κανείς δεν είναι μέσα σου.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχει κατανόηση απέναντί του. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να μην τον κρίνεις. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον συγχωρείς και να είσαι υπομονετικός μαζί του και με τις πράξεις του. Να του δίνεις ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή.

Βάλε προτεραιότητες. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να ξεκαθαρίσεις ότι εσύ είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου. Περισσότερο από το παιδί σου, περισσότερο από το σύντροφό σου, περισσότερο από τους γονείς σου. 

Γιατί τη στιγμή που θα τα παρατήσεις, θα νιώσεις την απώλεια και θα ψάξεις στους άλλους αυτό που αρνείσαι ο ίδιος στον εαυτό σου. Όταν εσύ δε δίνεις σε σένα ό,τι χρειάζεσαι, αρχίζεις να δημιουργείς σχέσεις εξάρτησης με τα παιδιά σου, με τον σύντροφό σου, με τους γονείς ή με τους φίλους σου.

Τη στιγμή που βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα, δημιουργείς ένα κενό μέσα σου, παραμελείς ένα κομμάτι του εαυτού σου που κανείς δεν μπορεί να γεμίσει για λογαριασμό σου.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να του αφιερώνεις κάθε μέρα λίγο χρόνο. Για να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που σε χαλαρώνει, που σε διασκεδάζει. Φύλαξε έναν χώρο για σένα.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να πιστεύεις σε εσένα. Το να πιστεύεις σε εσένα σημαίνει να προχωράς μπροστά ό,τι κι αν γίνει. Πίστεψε σε εσένα, ειδικά όταν όλα γύρω σου παραπαίουν. Γιατί όταν το κάνεις, αυτό ενισχύει τη δομή του εαυτού σου και μεταδίδεις αυτή τη σταθερότητα σε ό,τι σε περιβάλλει.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τρέφεσαι σωστά και σωματικά και πνευματικά.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να συναναστρέφεσαι ανθρώπους καλούς για εσένα, σε ένα ωφέλιμο περιβάλλον. Ανθρώπους που σε εκτιμούν, που στηρίζουν στις αποφάσεις σου και ενισχύουν την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να επιμένεις σε ότι αγαπάς. Απαγορεύεται να τα παρατάς.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να είναι αποφασιστικός. Αν δεν είναι καλό για σένα δεν είναι καλό ούτε για τους άλλους. Μάθε να λες όχι χωρίς να νιώθεις ενοχές.

Διεκδίκησε ό,τι είναι δικό σου. Αναγνώρισε τι είναι δικό σου. 

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves: Πίστεψε σ' εσένα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. 

Αποκτήστε το βιβλίο της Rut Neves Πίστεψε σ' εσένα από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr 




Συγγραφή Άρθρου Χρύσα Πράντζαλου 
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr 
Η Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο : 
Αρθρογράφος: Χρύσα Πράντζαλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου