Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ψυχολογικές ενέργειες - Τρόποι έκφρασης...!!!!

Συνέχεια του.... Ορμές , Επιθυμίες και και παρορμήσεις

Οι ψυχολογικές ενέργειες μπορούν να εκφραστούν : 
Άμεσα (εκτόνωση – κάθαρση). 
Έμμεσα, δια μέσου συμβολικών δραστηριοτήτων. 
Μέσω μιας διαδικασίας μεταμόρφωσης. 

ΑΜΕΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 
Φαινομενικά, οι άμεσοι τρόποι έκφρασης δε χρειάζονται ανάλυση. Είναι τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η φυσική και υγιής κάλυψη των βασικών αναγκών και τάσεών μας. Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Πολύ συχνά δημιουργούνται συγκρούσεις μεταξύ των αναγκών. 

Οι συγκρούσεις αυτές θέτουν ζήτημα προτεραιότητας, ιεράρχησης και περιορισμού της ικανοποίησης τους. Ακόμα θέτουν και ζήτημα άρνησής τους, στη βάση του κατά πόσο είναι κατορθωτή η εκπλήρωσή τους. 

Επιπλέον, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και να απολαύσουμε όλες τις τάσεις ταυτόχρονα. Η έκφρασή τους πρέπει να ρυθμίζεται με κριτήριο πιθανότητας, καταλληλότητας ή αρμοδιότητας. Κι αυτό με τη σειρά του χρειάζεται προσχεδιασμό, επιλογές και αποφάσεις, δηλαδή πράξεις θέλησης. 

Βέβαια θα εμφανιστούν κάποιοι ανασταλτικοί περιορισμοί εξαιτίας των ατομικών, φυσικών και ψυχολογικών καταστάσεων όπως εμπόδια που δημιουργούν οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και γενικά οι κοινωνικές και επικρατούσες συνθήκες. Όμως, αυτά τα προβλήματα ελέγχου και ρύθμισης δεν είναι άλυτα. 

Όταν η άμεση έκφραση πρέπει να καθυστερήσει, να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές έμμεσης έκφρασης. Συχνά αυτές είναι εφάμιλλες, όσο αφορά την ικανοποίηση που προσφέρουν, με την άμεση ή και προτιμητέες. 

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 
Μία συμβολική ενέργεια είναι πολλές φορές εξίσου ικανοποιητική και απελευθερωτική με την άμεση έκφραση. Ο θυμός για παράδειγμα, μας προκαλεί να επιτεθούμε εναντίον ενός ατόμου που πιστεύουμε ότι μας συμπεριφέρθηκε άσχημα. Η άμεση έκφραση της ορμής μας θα μας ωθούσε σε μια φυσική ή λεκτική μάχη. 

Κι όμως η ίδια εχθρότητα μπορεί να εκτονωθεί χτυπώντας ένα αντικείμενο που συμβολίζει τον αντίπαλό μας. Άλλος τρόπος εκτόνωσης είναι να γράφει κανείς μια καυστική επιστολή δίνοντας διέξοδο στην πικρία και στην απογοήτευσή τους χωρίς όμως να την ταχυδρομήσει! 

Η μερική έκφραση του θυμού και της αγανάκτησης στο χαρτί, συχνά επαρκεί για την εκτόνωση της ενέργειας ή της ψυχολογικής ηλεκτροκινητής δύναμης. 

Συνεχίζεται ….στο ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ 




Απόσπασμα από το βιβλίο “Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ” 
του ROBERTO ASSAGIOLI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου