Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ορμές, επιθυμίες και παρορμήσεις...!!!!

ΟΙ ΟΡΜΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ 

Οι παρορμήσεις και οι επιθυμίες αποτελούν την ευεργετική και δυναμική όψη της ψυχολογικής μας ζωής. Είναι οι πηγές από όπου αναβλύζει κάθε ανθρώπινη ενέργεια. Όμως, η δική τους πηγή, η φύση, η αξία και οι επιρροές τους διαφέρουν πολύ. 

Πρέπει λοιπόν να τις αναγνωρίσουμε και ύστερα να τις εξετάσουμε αντικειμενικά, όπως όταν μελετάμε ένα φυσικό αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει τουλάχιστον μια προσωρινή αποστασιοποίηση από αυτές. 

Έτσι έρχεται η αναγνώριση του εαυτού, του συνειδητού “Εγώ”, σε αντιδιαστολή με τα ψυχολογικά στοιχεία και δυνάμεις και από το κεντρικό αυτό σημείο πρέπει να παρατηρούμε τη ροή τους. Εδώ χρειάζεται μια πράξη θέλησης – και η θέληση, όπως έχουμε δει, είναι η πιο άμεση λειτουργία του “Εγώ”. 

Την παρατήρηση πρέπει να ακολουθήσει η εκτίμηση. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό πρόβλημα που διαρκώς αντιμετωπίζουμε : πως είναι δυνατό να εκφράσουμε δίκαια και εποικοδομητικά ή έστω μη βλαβερά, καθεμία από αυτές τις ορμές, παρορμήσεις, συναισθήματα κλπ. 

Είναι απαραίτητο να τα εκφράσουμε με κάποιο τρόπο. Αν δεν τα καταφέρουμε, αν δηλαδή ο φόβος, η απόρριψη ή άλλα κίνητρα μας ωθούν να τα αγνοήσουμε ή να τα καταστείλουμε, θα προκληθεί ψυχολογική και νευρική ένταση που, επηρεάζοντας το σώμα, μπορεί να προξενήσει ψυχοσωματικές ανωμαλίες. 

Η ψυχανάλυση έχει τονίσει ιδιαίτερα αυτή την κατάσταση. Εδώ κύρια βασίζεται το σύνθημα της εποχής για τον αφανισμό όλων των αναστολών και για την ελεύθερη ροή των ενεργειών με το γενικό όρο λίμπιντο. 

Όμως η ανεξέλεγκτη έκφρασή τους είναι συχνά ανεπιθύμητη. Παράλληλα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για το άτομο αλλά και για το περιβάλλον του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη. 

Υπάρχουν, πάντως ορισμένες τεχνικές οι οποίες αν ακολουθηθούν πιστά θα εκφράσουν ανώδυνα ή και εποικοδομητικά τις πιεστικές παρορμήσεις του. 

Η αξία, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία τους απαιτούν την πλήρη γνώση, την προσεχτική επιλογή και την κατάλληλη εφαρμογή τους, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της ζωής μας. 

Συνεχίζεται στο : Ψυχολογικές ενέργειες - Τρόποι έκφρασης




Απόσπασμα από το βιβλίο “Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ” του ROBERTO ASSAGIOLI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου