Το έντερο μας στην πραγματικότητα έχει το δικό του μυαλό. Εκτός από αυτό το πολτώδες πράγμα μέσα στο κρανίο μας, έχουμε επίσης έναν «δεύτερο εγκέφαλο» στον εντερικό σωλήνα. Οι επιστήμονες έχουν πλέον καταγράψει ένα νέο μοτίβο νευρώνων που πυροδοτούνται μέσα σε αυτό το δίκτυο και έχουν παρατηρήσει πως επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά του εντέρου.
Με πιο απλά λόγια, ανακάλυψαν βασικά το πώς ο δεύτερος εγκέφαλος μας βοηθά να πηγαίνουμε τουαλέτα.
Ο «δεύτερος εγκέφαλος» είναι επιστημονικά γνωστός ως εντερικό νευρικό σύστημα (ΕΝΣ). Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα που μοιάζει με πλέγμα με περίπου 40 εκατομμύρια νευρώνες και με δεκάδες διαφορετικούς τύπους νευροδιαβιβαστών (χημικά σήματα) που τους διαπερνούν και τυλίγονται γύρω από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συλλογή νευρώνων που βρίσκεται έξω από τον εγκέφαλο και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και επικοινωνεί με τον «κύριο εγκέφαλο» σας, μπορείτε να κόψετε το πνευμονογαστρικό νεύρο και το ΕΝΣ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Η επίδραση του στο σώμα είναι μεγάλη αν και δεν συμμετέχει ενεργά στην λήψη αποφάσεων και στην συνείδηση - δεν θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θέλετε να φάτε για μεσημεριανό. Η κύρια δουλειά του είναι να ελέγχει και να διαχειρίζεται την δύσκολη διαδικασία της πέψης.
Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό JNeurosci, αυτή η νέα μελέτη έδωσε στους Αυστραλούς επιστήμονες να κάνουν ένα σημαντικό άλμα στην κατανόηση αυτού του μυστηριώδους δικτύου, παρατηρώντας ένα πρότυπο νευρωνικής πυροδότησης που δεν είχαν δει ποτέ…
Οι ερευνητές σημείωσαν ένα «καινοτόμο μοτίβο ρυθμικής συντονισμένης νευρωνικής πυροδότησης» που φάνηκε να προκαλεί άμεσα την κίνηση των μυών γύρω από το παχύ έντερο.
Με την χρήση νέων τεχνικών νευρωνικής απεικόνισης, παρατήρησαν ταυτόχρονες νευρωνικές πυροδοτήσεις με επαναλαμβανόμενες εκρήξεις για να ενεργοποιήσουν τα μυϊκά κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό.
Η νέα ανακάλυψη περιγράφεται ως ένα «προηγουμένως άγνωστο μοτίβο νευρωνικής δραστηριότητας».
«Αυτό αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα στο ΕΝΣ μπορεί να συντονίσει προσωρινά την [ηλεκτρική] δραστηριότητα σε σημαντικές αποστάσεις κατά μήκος του παχέος εντέρου» γράφει η ομάδα στην εργασία της.
Ο «δεύτερος εγκέφαλος» εξακολουθεί να έχει πολλά μυστήρια και όσο περισσότεροι επιστήμονες μαθαίνουν γι αυτόν, τόσο πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον γίνεται το θέμα.
Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ΕΝΣ θα μπορούσε ακόμα να παίξει και κάποιο ρόλο στα συναισθήματα και στην κατάσταση του μυαλού.
Για παράδειγμα, πάνω από το 90% της σεροτονίνης του σώματος - ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα - παράγεται στο έντερο, όπως σχεδόν και η μισή ντοπαμίνη. Ίσως το πιο τρελό από όλα είναι ότι αποδείξεις δείχνουν, πως το ΕΝΣ στην πραγματικότητα εξελίχθηκε πριν από τον εγκέφαλο του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου