Οι άνθρωποι δηλώνουμε με ευκολία τη δυσαρέσκειά μας για τη ζωή μας. Για την απουσία επιλογών, τις συμπεριφορές τρίτων, τα επαγγελματικά μας, τα οικονομικά μας, για τις συντροφικές μας σχέσεις. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που μας βασανίζουν ακόμα και τα πιο μικρά διλήμματα.
Ωστόσο αποφεύγουμε να εστιάσουμε στον πυρήνα αυτής της δυσφορίας, ο οποίος καταλήγει πάντα να είναι η ματαίωση κάποιας επιθυμίας ή ο φόβος του να παρθεί μια λάθος ή ζημιογόνος απόφαση.
Αντί να δαπανούμε ενέργεια στην ενασχόληση με αντικείμενα έξω από εμάς, οφείλουμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας στην εξής απλή ερώτηση: "Τι θέλω;".
Η μεταστροφή αυτή έχει την εξής δυναμική: Αφενός δίνει τον χώρο να εκφραστούν κομμάτια μας τα οποία έχουμε παραμελήσει, και αφετέρου ενεργοποιεί τον ερωτώντα ως προς την προσπάθεια εκπλήρωσης της επιθυμίας του, και καθιστά ξεκάθαρη τη ροπή του προς τη λήψη μιας απόφασης.
Σε αντίθεση λοιπόν με το "μού φταίει ο τάδε, μού φταίει το δείνα", ή "τι να κάνω;", ρώτησε "Τι Θέλω;". Και απάντα με ειλικρίνεια. Μόλις αναδυθεί η απάντηση, απογυμνωμένη από "ναι μεν, αλλά" ή την κριτική του νου, έχει καλυφθεί μια σημαντική σου ανάγκη. Να εκδηλωθεί άκριτα η επιθυμία σου, να εισακουστεί.
Σε αυτό το καθεστώς λοιπόν, της εκδηλωμένης σου επιθυμίας που μέχρι τώρα καταπιεζόταν από την ενασχόληση με αντικείμενα έξω από εσένα, δημιουργείται το έδαφος για την απερίσπαστη εργασία προς την εκπλήρωση της επιθυμίας ή τη λήψη μιας απόφασης.
Ξεφεύγεις επιτέλους από φανταστικούς περιορισμούς που μόνος σου έχεις θέσει στον εαυτό σου και παύει να υφίσταται "το δίλημμα", καθώς αναγνωρίζεις πως επί της ουσίας επιλέγεις να μην αναλάβεις ακόμα δράση σχετικά με μία απόφαση.
Ίσως χρειαστεί να επανέρχεσαι συνεχώς στην ερώτηση "τι θέλω", μέχρι να βρεις το θάρρος να το δημιουργήσεις, και δεν πειράζει. Σημασία έχει να δίνεται ο χώρος μέσα σου ώστε να εκφράζονται οι επιθυμίες σου.
Και οι επιθυμίες που έχουν εκφραστεί, παύουν να δημιουργούν συναισθηματικά ή πρακτικά μπλοκαρίσματα και διλήμματα. Γνωρίζοντας τι πραγματικά θέλεις, είναι μόνο θέμα χρόνου να το δημιουργήσεις.
Ηρώ Παπαδοπούλου
iropapadopoulou89@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου