Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αλέξανδρος Τηλικίδης : Ο Έλληνας ιατρός που αναβιώνει την Αρχαία Ελληνική Ιατρική...!!!!

Ο Αλέξανδρος Τηλικίδης είναι ο δημιουργός της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, του πιο καταξιωμένου εκπαιδευτικού οργανισμού στον τομέα του. Η Ακαδημία λειτουργεί για 15 συνεχόμενα χρόνια και μετράει πλέον εκατοντάδες απόφοιτους. Απολαύστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελπίδα Ζαραδούκα για λογαριασμό της Εναλλακτικής Δράσης.

Κύριε Τηλικίδη, βλέπουμε ότι οι σπουδές σας αρχικά στράφηκαν στο τομέα της κλασσικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε αργότερα με την παραδοσιακή ιατρική;
Αποφοίτησα από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών το 1991 και αμέσως μετά ξεκίνησα να εργάζομαι ως αγροτικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Εκεί διαπίστωσα, κατά την επαφή μου με τους ασθενείς, ότι αυτά που με είχαν μάθει στο Πανεπιστήμιο δεν με βοηθούσαν καθόλου στο να μπορέσω πραγματικά να τους βοηθήσω. 

Αισθανόμουν, ότι υποκρινόμουν ότι γνώριζα, ενώ στην πραγματικότητα αγνοούσα τι ήταν αυτό που τους συνέβαινε. Έκανα τον παντογνώστη και οι ασθενείς έδειχναν διατεθειμένοι να με πιστέψουν, όμως όλο αυτό ήταν ψεύτικο και υποκριτικό.

Από την άλλη, υπήρχαν και οι αντιπρόσωποι των φαρμάκων που μετά λύπης μου διαπίστωνα ότι έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Αισθανόμουν ότι με είχαν τοποθετήσει εκεί για να συνταγογραφώ αντιβιώσεις και αντί-υπερτασικά, χωρίς πραγματικά να καταλαβαίνω τι κάνω και χωρίς οι ασθενείς να ωφελούνται απ’ αυτήν τη διαδικασία. 

Έτσι λοιπόν μέσα από την άσκηση αυτού που ονομάσατε κλασσική Ιατρική, κατάλαβα ότι αυτό δεν μου ταίριαζε και έπρεπε να αναζητήσω κάτι άλλο. Έτσι, μπήκα στην αναζήτηση της Παραδοσιακής Ιατρικής, βασικά μέσω του βελονισμού.

Έπειτα από πολλά χρόνια σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό, προχωρήσατε στην δημιουργία της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής η οποία αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες σχολές του χώρου. Ποια είναι η αποστολή της Ακαδημίας;
Η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής προέκυψε ως εκπαιδευτικός χώρος για την εκμάθηση και διάδοση του Βελονισμού και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Απ’ την άλλη επειδή μέσα από την ερευνά μου , διαπίστωσα ότι υπήρχε συγγένεια μεταξύ της Ιπποκρατικής και της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, η Ακαδημία προσπαθεί να αναδείξει τις ομοιότητες και να αναβιώσει την αρχαία Ελληνική Ιατρική. 

Ως Έλλην δεν θα έμενα ήσυχος αν επαναπαυόμουν στην Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική. Αισθανόμουν υποχρεωμένος να ασχοληθώ και με την ιατρική των προγόνων μου και του τόπου μου. Έτσι, προέκυψε η Ακαδημία, η οποία φέτος 2018-2019 διανύει την 15η ακαδημαϊκή της χρονιά.

Θα ήθελα να μας αποσαφηνίσετε τι σημαίνει αρχαία ελληνική ιατρική. Από πότε έχουμε αναφορές για την ύπαρξη οργανωμένης ιατρικής και πως εξελίχθηκε αυτή στο χρόνο;
Τα πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με την εκκίνηση της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής είναι ο θεός Απόλλων, ο Κένταυρος Χείρωνας και ο Ασκληπιός. Πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό, πόσες χιλιάδες χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού συμβαίνει, αυτό δεν το γνωρίζουμε. 

Μετά από τον Ασκληπιό εμφανίζονται τα Ασκληπιεία, τα οποία είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της αρχαίας Ελλάδας. Ούτε γι’ αυτά έχουμε επαρκή χρονολογικά στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι ως γέννημα των Ασκληπιείων, αφού οι γονείς και οι παππούδες του ήταν ιερείς στο Ασκληπιείο της Κω, προκύπτει ο Ιπποκράτης. 

Ο Ιπποκράτης είναι αυτός, ο οποίος βγάζει την ιατρική απ’ τα ιερατεία, τα Ασκληπιεία και την προσφέρει σε όλους. Παρ’ όλα αυτά, η αρχαία ελληνική ιατρική δεν είναι αποκλειστικά ιπποκρατική ιατρική. Υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι γιατροί οι οποίοι μέσα από μια ποικιλία απόψεων και σχολών σκέψη, φτάνουν να καθορίζουν τα ιατρικά πράγματα παγκοσμίως σε Δύση και Ανατολή μέχρι ουσιαστικά και τις μέρες μας.

Ο Ιπποκράτης θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ο πατέρας της ιατρικής. Πόση σχέση έχει όμως η ιπποκράτεια προσέγγιση της υγείας με τη σύγχρονη προσέγγιση;
Ο Ιπποκράτης δεν έχει καμία σχέση με την σύγχρονη ιατρική προσέγγιση. Μπορεί οι σύγχρονοι γιατροί να ορκίζονται στο όνομά του, παρ΄ όλα αυτά ό,τι κάνουν στους ασθενείς δεν έχει καμία σχέση με τον Ιπποκράτη. Οι απόψεις του Ιπποκράτη, έτσι όπως παρατίθενται στα συγγράμματά του, μοιάζουν με αυτές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Υπάρχουν παραδείγματα όπου η αρχαία ελληνική ιατρική προσέγγιζε πιο αποτελεσματικά συγκεκριμένες παθήσεις ή καταστάσεις υγείας από ότι μπορεί η σημερινή;
Είμαι βέβαιος μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια που σπούδασα και άσκησα την κλασσική σύγχρονη Ιατρική, εφαρμόζω την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, μελετώ και προσπαθώ να εφαρμόσω τον Ιπποκράτη, ότι η αρχαία ελληνική προσέγγιση ως προς την ανθρώπινη φύση είναι αρτιότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη της σύγχρονης ιατρικής προσέγγισης.

Ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στην υγεία του εντέρου. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι. Μπορείτε να μας πείτε γιατί είναι τόσο σημαντική η υγεία του εντέρου για ολόκληρο τον οργανισμό μας;
Όταν το έντερο λειτουργεί φυσιολογικά, η τροφή αφομοιώνεται ευχερώς και το σώμα τροφοδοτείται επαρκώς με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν το σώμα διαθέτει τα απαραίτητα συστατικά, τότε μπορεί να αντέξει τους κλυδωνισμούς και τις δυσκολίες της επιβίωσης. 

Αν όλη αυτή η διαδικασία ή κάποιο μέρος της ανεπαρκεί, τότε προκύπτουν προβλήματα και νοσηρές καταστάσεις. Ακόμα και ένα ψυχολογικό stress, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα σωστά θρεμμένο σώμα θα μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα, από ένα σώμα όπου το έντερο δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή θρέψη.

Κ. Τηλικίδη, πώς οραματίζεστε μια ιδανική ιατρική προσέγγιση στο μέλλον;
Το όραμά μου είναι να αναβιώσει η αρχαία ελληνική Ιατρική, να ξαναρχίσουμε να μελετούμε τον Ιπποκράτη και τους κλασσικούς Έλληνες γιατρούς. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρκετά μπερδεμένα και δυσδιάκριτα. Τα οικονομικά συμφέροντα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της σύγχρονης ιατρικής. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιτρέψουν την ανάδυση μιας καινούργιας ιατρικής. 

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική παίζει πια ένα πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον Δυτικό κόσμο την εμπιστεύονται. Ίσως προκύψει ένας αναγκαστικός συγκερασμός μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης επιστήμης. 

Θα ήταν έργο θεού να μπορούσαμε να πάρουμε από κάθε ιατρικό σύστημα τα καλύτερα στοιχεία, όμως αυτά δεν γίνονται με άνωθεν εντολές. Οπωσδήποτε όμως στο άμεσο μέλλον αναμένονται σφοδρές εξελίξεις, στις οποίες η Αρχαία Ελληνική Ιατρική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Κάνετε μαθήματα αρχαίας ελληνικής ιατρικής εξ αποστάσεως. Σε ποιους απευθύνονται αυτά τα μαθήματα και ποιο είναι το όφελος κάποιου που τα παρακολουθεί;
Κάνω αυτά τα μαθήματα εξ ’αποστάσεως και δια ζώσης και η Ακαδημία είναι η μοναδική σχολή στην Ελλάδα και παγκοσμίως που τολμά κάτι τέτοιο. Οι απλοί άνθρωποι διψάνε να μάθουν για τον Ιπποκράτη. 

Ο Ιπποκράτης και η αρχαία Ελληνική ιατρική βοηθάνε να κατανοήσουμε το σώμα και την ψυχή μας, τόσο στην υγεία , όσο και στην ασθένεια. Σαφώς και εκείνος που ακολουθεί τις σπουδές αυτές ωφελείται τα μέγιστα τόσο ως θεραπευτής, όσο και ως απλός άνθρωπος.

Αν τα βάζατε σε μια σειρά, πώς θα ιεραρχούσατε αυτά που αξίζει να κάνει ένας άνθρωπος σήμερα προκειμένου να παραμένει υγιείς;
Ο σπόρος πρώτα βγάζει ρίζα και μετά υπέργειο βλαστό. Πρώτα κινείται προς τη Γη, το κάτω, το Yin, την τροφή. Μετά κινείται προς τον Ουρανό, το πάνω, το Υang, την κίνηση. Άρα πρέπει πρώτα ο άνθρωπος να μπορεί να διαχειρίζεται τα της τροφής ως εργαλείο υγείας και ευεξίας. 

Το δεύτερο πράγμα μετά την τροφή, είναι οι κατάλληλες κινήσεις με τις οποίες το σώμα θα διαχειριστεί την τροφή που προσέλαβε. Σήμερα ο άνθρωπος κινείται προς τον Ουρανό, περιφρονεί τα της τροφής μιας και τη θεωρεί δεδομένη. Αυτό όμως είναι σοβαρό λάθος το οποίο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει κατ’ ανάγκη σε νοσηρότητα.

Μάθετε περισσότερα για τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου