Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Όταν σας πνίγει κάτι, απλώς πείτε το…Μην περιμένετε να είναι πολύ αργά…!!!!

Η καλύτερη στιγμή για να εκφράσετε αυτό που σας ενοχλεί είναι εδώ και τώρα. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να πείτε σε κάποιον αυτό που υπερβαίνει τη λογική σας, αυτό που σας βλάπτει και σας κάνει να ασφυκτιάτε! 

Αυτή είναι η πιο σωστή στιγμή, διότι έχετε ήδη εντοπίσει μέσα σας όλες εκείνες τις λέξεις και τις φράσεις, εκείνη την αποφασιστικότητα που θα ντύσουν τα λόγια σας με ειλικρίνεια. Δεν πρέπει να αφήσετε αυτή τη στιγμή να περάσει, χωρίς να αντιδράσετε, χαμηλώνοντας το κεφάλι, βιώνοντας εκείνη την οδυνηρή ματαίωση ενός ανθρώπου που ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματά του και τελικά δεν το έκανε! 

Ορισμένοι θεωρούν ότι η αποφασιστική συμπεριφορά είναι μερικές φορές σκληρή, εγωιστική. Συνεπώς, η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα που δεν προσβάλλουν τον άλλον είναι η καλύτερη συμπεριφορά για να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί κανείς τα προσωπικά και συναισθηματικά του δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση. 

Δεν μου αρέσει να εισβάλλεις στον προσωπικό μου χώρο, να με περιφρονείς, να με κάνεις να νιώθω μικρή, ενώ η καρδιά μου και η θέλησή μου είναι μεγάλες. Δεν μου αρέσει αυτό και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, έτσι ώστε να καταλάβεις και να μάθεις πού βρίσκονται τα όριά μου και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσεις τα σύνορα, εάν με εκτιμάς πραγματικά. 

Μια διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν είναι η ανάγκη να αναπτύξουμε μια συμπεριφορά δυναμική και αποφασιστική ήδη από το περιβάλλον του σχολείου και του πανεπιστημίου. 

Ένας μαθητής, ένας σπουδαστής ή ένας ενήλικος που ενεργεί δυναμικά είναι ένα άτομο πιο ελεύθερο, πιο σεβαστό και πιο ευτυχισμένο. 

Εκφράζω αυτό που ενοχλεί: είναι ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας! 
Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας όταν θέλουμε να βρεθούμε σε μια αλληλεπίδραση με κάποιον άλλον∙ είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και η αξιοπρέπεια θα πρέπει πάντοτε σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τον φόβο, την ανησυχία, το άγχος να είμαστε πάντοτε ευχάριστοι στους άλλους, τον τρόμο να μην είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών των άλλων. 

Η αποφασιστική συμπεριφορά δεν είναι τίποτε άλλο από μια βαθιά εκτίμηση του εαυτού μας, η βεβαιότητα της δεξιότητας να ενεργούμε δυναμικά αλλά με σεβασμό στα κοινωνικά πλαίσια, τα τόσο περίπλοκα και σύνθετα κοινωνικά πλαίσια του καιρού μας. 

Αφ’ ετέρου, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με επιθετική συμπεριφορά, σα να ζούμε σε μια ζούγκλα. Το μυστικό λικνίζεται στην ισορροπία, τον σεβασμό, τη γνώση να ξέρεις πώς να ενεργείς… 

Η ανάγκη να ικανοποιούμε τους πάντες! 
Βαθιά μέσα μας κρύβουμε έναν μεγάλο αναστεναγμό, ένα τεράστιο άγχος που δεν είναι άλλο από την προσωπική ανάγκη που έχουμε να ικανοποιούμε όλον τον κόσμο και να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών τους. 

Ας καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο! Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή δεν είναι μια υγιής πρακτική: η φθορά που προκαλούμε στον εαυτό μας είναι τεράστια και ήρθε ο καιρός να το αντιμετωπίσουμε. 

Πίσω από αυτό το είδος διεκδίκησης κρύβεται μια συνεχής ανάγκη επιβεβαίωσης. Επιπλέον, αυτή η ανάγκη προσκολλάται στη λανθασμένη άποψη που μας ταλαιπωρεί, ότι «αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για μένα είναι πιο σημαντικό από την άποψη που έχω εγώ για τον εαυτό μου ». 

Ο πρώτος κανόνας εκτίμησης του εαυτού μας είναι ότι πριν γίνουμε εμείς αποδεκτοί από τους άλλους, πρέπει πρώτα από όλους να αποδεχτούμε εμείς τον εαυτό μας. 

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό χρειάζεται δύναμη, θάρρος και υπομονή να ξεμπλέξουμε τα αναρίθμητα δεσμά που μας πνίγουν : 

§ Τον δεσμό που μας ενώνει με όσους δεν αποδέχονται τον τρόπο που νιώθουμε και βλέπουμε τη ζωή μας. 

§ Το θάρρος να κόψουμε το νήμα που μας δένει με την ανάγκη επιβεβαίωσης και ικανοποίησης των άλλων. Τολμήστε ! Πάρτε την απόφαση ότι οι άλλοι δεν βλέπουν τη ζωή με τα δικά σας μάτια, ούτε βιώνουν την ευτυχία με τη δική σας αύρα. 

§ Λύστε τον δεσμό της παθητικότητας στην οποία μας οδηγεί ο φόβος. 

Μπορούμε να εκφράσουμε τις επιθυμίες με αποφασιστικότητα; Ναι, και βέβαια μπορούμε! 

Όλα εκείνα που μας ενοχλούν αλλά κρύβονται μέσα στην ψυχή μας, για τα οποία σωπαίνουμε, μας κάνουν να ασφυκτιούμε, να πνιγόμαστε. Τα παίρνουμε όλα πάνω μας, και στο τέλος, αρρωσταίνουμε, δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας με το δικό μας δηλητήριο. 

Έτσι, όταν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε την τελευταία στιγμή, αηδιασμένοι από το μίσος και την ματαίωση, οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, δεν νιώθουν όλα εκείνα τα πράγματα που εμείς κρατούσαμε μέσα μας σιωπηλά. 

Η αποφασιστικότητα είναι η πυξίδα της εκτίμησης του εαυτού μας, η φωνή που δίνει ηχώ στην αξιοπρέπειά μας και μάχεται για το δίκαιό μας, καθώς είναι ζωτική σημασίας να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε στη συμπεριφορά μας: 

Να λοιπόν, ορισμένοι βασικοί κανόνες : 
§ Εντάξτε στο καθημερινό σας λεξιλόγιο ρήματα όπως επιθυμώ, μού αρέσει, αισθάνομαι. Συνειδητοποιήστε εκείνο το συναίσθημα, ή την αίσθηση που εκπέμπουν αυτά τα ρήματα κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. 

§ Εάν αντιμετωπίζετε μια σύνθετη κατάσταση, μην μένετε στη σιωπή. Εάν κάτι σας ενοχλεί, σας προβληματίζει, ή σας ανησυχεί προσπαθήστε να αποσαφηνίσετε τα πράγματα εκείνη την ώρα.. 

§ Αναγνωρίστε το θετικό στη συμπεριφορά των άλλων: ενισχύστε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία σας εμπλουτίζει και την οποία θεωρείτε θετική, όπως θα έλεγε ο Kant, που είναι μια αναπαράσταση ενός «καθολικού έργου». 

§ Όταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση που σας γεμίζει θυμό ή μίσος, πάρτε βαθιά αναπνοή, αναπνεύστε και μεταφράστε σε λέξεις κάθε αίσθηση χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες φράσεις, όπως «αυτό με ενοχλεί, διότι … », « με προσβάλλει αυτό, διότι … » 

§ Μη χρησιμοποιείτε κατηγορίες, ειρωνεία. Εκφράστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες σας, ακούστε τους άλλους και μη φοβάστε να διεκδικείτε και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και τους άλλους, φροντίστε να είστε ευφυής και αξιοπρεπής. 

Η αποφασιστικότητα είναι το όπλο της προσωπικής οξυδέρκειας και προστασίας∙ εάν την χρησιμοποιήσουμε σοφά, μπορεί να γίνει η καλύτερη πηγή που θα δροσίσει και θα αναζωογονήσει την αυτοεκτίμησή μας. 




share24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου