Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

3 λόγοι για τους οποίους νιώθεις συνέχεια ότι πεινάς...!!!!

Τι αναφέρουν οι ειδικοί;
Πέρασε μόλις μία ώρα από τότε που έφαγες το μεσημεριανό σου γεύμα, αλλά το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά, και αναρωτιέστε γιατί «είσαι συνέχεια πεινασμένη»; Μπορούν να περάσουν ημέρες χωρίς να κορεστεί η όρεξη σου αφήνοντας εσένα και το στομάχι σου να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει.

Εάν αυτό σου ακούγεται οικείο, μάθε πως δεν είσαι μόνη. Όχι, το στομάχι σου δεν είναι άβυσσος και μπορεί να υπάρχει επιστημονικός λόγος για την ακόρεστη όρεξη σου. Σύμφωνα με έρευνες, η πείνα συνδέεται με μια πληθώρα φαινομενικά αβλαβών συνηθειών, από τον τύπο φαγητού που τρως μέχρι την ώρα που πηγαίνεις για ύπνο.

Δες παρακάτω 3 λόγους για τους οποίους μπορεί να πεινάς συνέχεια.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Δεν είναι μυστικό ότι ο ύπνος είναι υψίστης σημασίας για μια υγιή και παραγωγική μέρα, αλλά πέρα από το να σας κάνει να νιώθεις πως θες απεγνωσμένα καφέ, μπορεί να επηρεάσει και την όρεξή σου. Σύμφωνα με μια μελέτη στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της στέρησης του ύπνου και της υπερκατανάλωσης, με εκείνους που δεν έχουν τον ύπνο να τρώνε επιπλέον 385 θερμίδες κατά μέσο όρο την επόμενη μέρα.

Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες ήταν από λίπος, καθώς οι συμμετέχοντες που στερούνταν τον ύπνο έτειναν επίσης να αποφεύγουν πρωτεΐνες και θρεπτικά τρόφιμα την επόμενη μέρα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το λιπαρό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες χρησιμεύει ως ανταμοιβή για όσους στερούνται τον ύπνο.

2. Διψάς
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πεινασμένη, αναρωτήσου πόσο νερό ήπιες εκείνη την ημέρα. Μια μελέτη στο Physiology & Behavior διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε συναισθήματα πείνας και δίψας 62% του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι συγχέουμε συχνά τη δίψα με την πείνα, στρέφοντας την προσοχή μας προς τα τρόφιμα αντί για το νερό, που το σώμα μας χρειάζεται. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αισθήσεις για πείνα και δίψα προέρχονται από το ίδιο μέρος του εγκεφάλου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πείνα μπορεί να είναι ακόμη ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης.

3. Είσαι αγχωμένη
Σύμφωνα με το Harvard Health, η υπερκατανάλωση μπορεί να συνδεθεί με το άγχος. Ενώ το άγχος μπορεί να μειώσει την όρεξή σου βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα όταν το στρες γίνεται ένα σταθερό ζήτημα. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος προκαλεί τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν κορτιζόλη, αυξάνοντας την όρεξη και ακόμη και τα κίνητρα για φαγητό. 

Το ίδιο άρθρο εξηγεί ότι αυτά τα αγχωτικά συναισθήματα μπορούν να σε κάνουν να επιθυμείς τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Έτσι, το άγχος που σου προκαλεί να τρως πρόχειρο φαγητό δεν είναι μια αδικαιολόγητη αντίδραση-είναι μια πραγματική επιστημονική απάντηση σε ένα συναίσθημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου