Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

10 εμπόδια στην ευτυχία σας και πώς να τα αποφύγετε.....!!!

Ένα σοφό, όσο και δύσπεπτο, ρητό λέει πως αν δεν σας αρέσει η ζωή σας, φταίτε εσείς και μόνο εσείς. Ναι, μπορεί να ακούγεται αυστηρό, απόλυτο ίσως, εμπεριέχει όμως σίγουρα μια μεγάλη δόση αλήθειας. 

Κι αυτή είναι ότι για να γίνετε ευτυχισμένοι πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Οι συνθήκες στις οποίες ζείτε, οι άνθρωποι γύρω σας και η καθημερινότητά σας θα ακολουθήσουν. 

Ξεκινήστε, λοιπόν, από σήμερα κιόλας, αλλάζοντας όλα αυτά που σας κάνουν δυστυχισμένους στην δουλειά και την προσωπική σας ζωή. Πιο συγκεκριμένα, κόψτε σήμερα κιόλας δέκα συνήθειες που σαμποτάρουν την προσωπική και επαγγελματική σας ευτυχία.

Σταματήστε από σήμερα να :
Κατηγορείτε τους άλλους : Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Οι συνάδελφοι δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά. Οι courier δεν φέρνουν τα πακέτα σας στην ώρα τους. Κι εσείς τι κάνετε ; Τους κατηγορείτε για τα προβλήματά σας. 

Μήπως, όμως, φταίτε εξίσου κι εσείς; Μήπως δεν τους δώσατε αρκετό χρόνο; Μήπως ζητήσατε πολλά, και γρήγορα; Μήπως τα περιμένετε πάντα όλα από τους άλλους;

Το να αναλαμβάνετε την ευθύνη, αντί να κατηγορείτε τους άλλους, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, σας βοηθά να κάνετε τα πράγματα καλύτερα την επόμενη φορά και να γίνετε πιο έξυπνοι. Κι όταν γίνεστε καλύτεροι ή εξυπνότεροι, γίνεστε επίσης και πιο ευτυχισμένοι.

Προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε: Κανείς δεν σας συμπαθεί για τα ρούχα σας, το αυτοκίνητό σας, τον τίτλο που γράφει η επαγγελματική σας κάρτα ή τα επιτεύγματά σας. 

Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία μπορεί να αρέσουν στον κόσμο –δεν κάνουν όμως εσάς να αρέσετε στον κόσμο. 

Οι αληθινές σχέσεις είναι αυτές που θα σας κάνουν χαρούμενους, και οι αληθινές σχέσεις είναι εκείνες που αποκτάτε όταν σταματάτε να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τον κόσμο και αρχίζετε να προσπαθείτε να είστε απλά ο εαυτός σας.

Προσκολλάστε σε πρόσωπα ή πράγματα : Εκτός του ότι είναι μέγιστο δείγμα ανασφάλειας, η άρνηση να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας (είτε αυτό είναι σχέσεις είτε δουλειές, ή συνθήκες που δεν λειτουργούν πια) σας κάνει να συμβιβάζεστε με πράγματα που δεν σας κάνουν πια χαρούμενους – είτε αρνείστε να το παραδεχτείτε ακόμα και στον εαυτό σας, είτε όχι. 

Το να ρισκάρετε μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να μην κάνει απαραίτητα την ζωή σας καλύτερη. Και μόνο, όμως, το 
ότι προσπαθήσατε, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα 
με τον εαυτό σας.

Διακόπτετε : Το να διακόπτετε κάποιον όταν μιλάει δεν είναι απλά αγένεια. Είναι σαν να του λέτε «δεν σε ακούω για να καταλάβω τι λες, αλλά για να αποφασίσω τι θέλω να πω εγώ». Θέλετε να σας συμπαθούν οι άνθρωποι γύρω σας; Ακούστε τι λένε. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που λένε. 

Κάντε ερωτήσεις, ώστε να βεβαιωθείτε πως καταλάβατε τι λένε. Θα σας αγαπούν γι’ αυτό – κι εσείς θα νιώθετε καλύτερα γι’ αυτό.

Γκρινιάζετε : Τα λόγια σας έχουν δύναμη, κι η δύναμή τους ασκείται κυρίως στον εαυτό σας. Το να γκρινιάζετε για τα προβλήματά σας σας κάνει να νιώθετε χειρότερα, όχι καλύτερα. 

Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και την προσπάθεια που θα καταβάλλατε για να γκρινιάξετε, για να προσπαθήσετε να το λύσετε. 

Μην συζητάτε για το πρόβλημα – συζητήστε τους τρόπους με τους οποίους θα το λύσετε, ακόμα κι αν δεν θέλετε να κάνετε αυτήν την συζήτηση παρά μόνο με τον εαυτό σας.

Ελέγχετε τους άλλους : Μπορεί να είστε το αφεντικό, μπορεί να είστε ο γκουρού της παρέας σε ένα θέμα, ή σε όλα τα θέματα, μπορεί να πιστεύετε πως έχετε όλες τις λύσεις και όλη την σοφία του κόσμου συγκεντρωμένη στο πρόσωπό σας. 

Και πάλι, ο μόνος άνθρωπος που μπορείτε να ελέγξετε 
είναι ο εαυτός σας. Αν προσπαθείτε να ελέγξετε άλλους ανθρώπους, έχετε αποφασίσει ότι εσείς, οι στόχοι σας, 
τα όνειρά σας ή απλώς οι απόψεις σας είναι πιο 
σημαντικά από τα δικά τους. 
Εξάλλου, ο έλεγχος λειτουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα, γιατί συχνά απαιτεί ισχύ, εκφοβισμό ή αυθεντία, ή κάποια άλλη μορφή πίεσης –εκ των οποίων καμία δεν θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Βρείτε ανθρώπους που θέλουν να πάνε εκεί που πάτε κι εσείς. 

Θα δουλέψουν σκληρότερα, θα διασκεδάσουν περισσότερο, και θα δημιουργήσουν καλύτερες δουλειές και προσωπικές σχέσεις. Και θα είστε όλοι πιο χαρούμενοι.

Κριτικάρετε : Ναι, είστε πιο μορρφωμένοι. Ναι, έχετε περισσότερη εμπειρία. Ναι, έχετε περπατήσει περισσότερα τετράγωνα, έχετε σκαρφαλώσει περισσότερα βουνά, κι έχετε σφάξει περισσότερους δράκους στην πορεία. 

Αυτό, όμως, δεν σας κάνει εξυπνότερους, καλύτερους ή σοφότερους. Σας κάνει απλώς... εσάς : μοναδικούς, ανεπανάληπτους, αναντικατάστατους, αλλά τελικά, απλώς εσάς. Ακριβώς όπως κάθε άλλον. 

Ο καθένας είναι διαφορετικός: όχι καλύτερος ή χειρότερος, απλά διαφορετικός. Εκτιμήστε τις διαφορές αντί για τις ελλείψεις του καθενός και θα δείτε τους ανθρώπους, και τον εαυτό σας, υπό νέο, καλύτερο πρίσμα.

Κάνετε κηρύγματα : Η κριτική έχει ένα αδερφάκι, το όνομα του οποίου είναι κήρυγμα. Όσο ψηλότερα ανεβαίνετε, και όσο περισσότερα καταφέρνετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα –και να θέλετε να πείτε στον κόσμο όλα όσα ξέρετε. 

Όταν μιλάτε με αυτόν τον τρόπο, αυτόν που σε απλά ελληνικά λέμε "το ύφος του ξερόλα", οι άνθρωποι γύρω σας δεν ακούν πραγματικά τι λέτε. Λίγα πράγματα μπορούν να σας κάνουν περισσότερο δυστυχισμένους από αυτό.

Σκέφτεστε το παρελθόν : Το παρελθόν είναι πολύτιμο. Μάθετε από τα λάθη σας. Μάθετε και από τα λάθη των άλλων. Και μετά ξεχάστε τα όλα. Ευκολότερο να το λες από το να το κάνεις; 
Εξαρτάται από το πόσο πολύ προσπαθείτε. Όταν σας συμβαίνει κάτι άσχημο, δείτε το σαν ευκαιρία να μάθετε κάτι που δεν ξέρατε. Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, δείτε το σαν ευκαιρία να δείξετε ευγένεια, συγχώρεση και κατανόηση. Το παρελθόν είναι απλά εκπαίδευση – δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε. 

Σκεφτείτε τι πήγε στραβά, αλλά μόνο για να βεβαιωθείτε πως την επόμενη φορά τόσο εσείς όσο και οι άνθρωποι γύρω σας θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, ή να το αποφύγετε.

Φοβάστε : Όλοι φοβόμαστε : το τι μπορεί να συμβεί ή να μη συμβεί, το τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε, τι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ή τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. 

Είναι, λοιπόν, εύκολο να διστάζουμε, να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή, να αποφασίζουμε ότι πρέπει να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, ή να βρούμε μερικές καλύτερες εναλλακτικές. Στο μεταξύ, μέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια μας προσπερνούν. 

Και το ίδιο κάνουν τα όνειρά μας. Μην αφήνετε τον φόβο να σας κρατά πίσω. Ό,τι και αν είναι αυτό που σχεδιάζετε, αυτό που φαντάζεστε ή αυτό που ονειρεύεστε, ξεκινήστε το σήμερα. Βάλτε τους φόβους σας στην άκρη και ξεκινήστε. Κάντε κάτι. Κάντε οτιδήποτε. 
Διαφορετικά, θα χάσετε το σήμερα. Μόλις έρθει το αύριο, το σήμερα θα έχει χαθεί για πάντα. Το σήμερα είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχετε –και το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να φοβάστε μην χάσετε.

Η.Κ.
Πηγή: Time.com
http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου