Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο Τρόπος που μεγαλώσαμε φταίει για τα οικονομικά μας προβλήματα! – Ένας Οικονομικός Ψυχολόγος Εξηγεί…!!!!

Τα προσωπικά οικονομικά προβλήματα είναι ακριβώς αυτό – προσωπικά. Εσείς θα αποφασίσετε πόσα θα ξοδέψετε και πόσα θα αποταμιεύσετε. Τελικά, οι πράξεις σας θα καθορίσουν την οικονομική σας επιτυχία, σωστά;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό συνηθίζουμε να λέμε στον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τον Brad Klontz, οικονομικό ψυχολόγο, συγγραφέα και συνιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Your Mental Wealth, η στάση μας απέναντι στα χρήματα δεν είναι εξ ολοκλήρου δική μας βούληση.

''Το Νο.1 ψέμα που λέμε στον εαυτό μας για τα χρήματα, είναι ότι έχουμε οικονομικά προβλήματα γιατί είμαστε τρελοί, τεμπέληδες, ή και ηλίθιοι'', λέει ο Klontz. ''Στην πραγματικότητα, όλα είναι προδιαγεγραμμένα και βασίζονται στο πού μεγαλώσαμε και τί έχουμε διδαχθεί''.

Ο Klontz μας λέει ότι τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά λάθη που κάνουμε είναι, είτε ότι ξοδεύουμε πάρα πολλά, είτε ότι αποταμιεύουμε πολύ λίγα.

''Δεν είναι και τόσο περίπλοκο. Αποταμίευσε χρήματα, μην ξοδεύεις περισσότερα απ’όσα παίρνεις. Παρ’όλα αυτά, πιστεύω ότι η πλειονότητα των οικονομικών προβλημάτων είναι αποτέλεσμα της ψυχολογίας μας'', συνεχίζει ο Klontz.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, ο Klontz ανακάλυψε ότι ο καταλύτης γι’ αυτή τη συμπεριφορά δεν είναι οι δικές μας ικανότητες, αλλά μάλλον τα ‘οικονομικά σενάρια’ ή οι ‘υποσυνείδητες πεποιθήσεις’ που έχουμε. Συχνά βασίζονται στη στάση και τη συμπεριφορά των γονιών μας απέναντι στο χρήμα.

Ο Klontz περιγράφει δύο σενάρια που ξεχώρισαν, με βάση την έρευνά του :

Λατρεία Στα Χρήματα: ''Τα πολλά λεφτά θα σε κάνουν ευτυχισμένο, τα λεφτά ποτέ δεν είναι αρκετά, ή τα χρήματα θα λύσουν όλα σου τα προβλήματα''.

Αποστροφή Στα Χρήματα: ''Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι άπληστοι, το χρήμα διαφθείρει, οι καλοί άνθρωποι δεν θα έπρεπε να νοιάζονται για τα λεφτά, ή δεν είναι σωστό να έχεις περισσότερα απ’όσα χρειάζεσαι''.

Μετά τη διεξαγωγή δεκάδων μελετών με χιλιάδες ανθρώπους, ο Klontz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ‘αυτές οι πεποιθήσεις συνδέονται με (αντίστοιχα) οικονομικά αποτελέσματα, όπως χαμηλότερα εισοδήματα, ένταξη σε ''μαύρες'' λίστες, και οδηγούν σε ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Για να καταλάβετε σε ποιό σενάριο ανήκετε και να ξεπεράσετε τα προβλήματά σας, ο Klontz προτείνει να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως :

Ποιά είναι τα 3 πράγματα που σας δίδαξε η μητέρα σας για τα χρήματα;

Ποιά είναι τα 3 πράγματα που σας δίδαξε ο πατέρας σας για τα χρήματα;

Ποιά είναι η πρώτη ανάμνηση που έχετε με χρήματα;

Ποιά είναι η πιο οδυνηρή εμπειρία που είχατε με χρήματα;

''Εκεί που δεν το περιμένετε, ένα φως θα ανάψει στην άκρη του μυαλού σας, καθώς συνειδητοποιείτε ότι είστε απλά ο επόμενος μιμητής του μοτίβου που σας έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές'', λέει ο Klontz. 

Μόλις καταλάβετε πως η νοοτροπία αυτή σχετίζεται με τα οικονομικά σας προβλήματα, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την αποσυναρμολόγηση αυτών των ‘λανθασμένων’ πεποιθήσεων, και να αλλάξετε εκ βαθέων τη στάση και τη συμπεριφορά σας, κατέληξε ο Klontz.




Επιμέλεια: Marva
By Tanza Loudenback

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου