Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

10 γιόγκικες λέξεις που αγαπάμε...!!!!

Στην Όμορφη Ζωή αγαπάμε τη γιόγκα και τις γιόγκικες λέξεις! Μας αρέσει αυτό το παράξενο λεξιλόγιο που η κοινότητα της γιόγκα χειρίζεται με τόση άνεση. Θέλουμε να σας μυήσουμε στα μυστικά αυτής της γλώσσας, που δεν είναι άλλη από την σανσκριτική. Θα σας παρουσιάσουμε ένα σύντομο, αλλά πολύ δημοφιλές λεξιλόγιο. 

Έτσι την επόμενη φορά δεν θα αναρωτιέστε τι σημαίνει, namaste… 

Om 
Θα το δείτε τυπωμένο σε λογότυπο και σε μπλουζάκι. Θα συναντήσετε ανθρώπους που το έχουν κάνει τατουάζ και παιδάκια στο σχολείο που το χρησιμοποιούν για πλάκα! Ναι, είναι της μόδας… Είναι ο ήχος του σύμπαντος, μια συχνότητα με την οποία όλοι μπορούμε να συνδεθούμε προφέροντάς τη. Όλοι είμαστε ένα, όλοι δονούμαστε με την ίδια ενέργεια. Οooooommmmmm. Το νιώθετε; 

Namaste Η αλήθεια είναι πως στην ελληνική γλώσσα το «νάμαστε» έχει τη δική του έννοια! Στα σανσκριτικά όμως σημαίνει «το θεϊκό φως μέσα μου, χαιρετά το θεϊκό φως μέσα σου». Ακούγεται περίεργο; Την επόμενη φορά που κάποιος σας απευθύνει το namaste, απαντήστε «namaste» και σκεφτείτε: “είμαι υπέροχος και το ίδιο υπέροχος είσαι και εσύ”. Δεν σας κάνει να νιώθετε όμορφα; 
Asana 
H γιόγκα έχει τρία σημαντικά σκέλη: τις θέσεις, τον έλεγχο της αναπνοής και το διαλογισμό. Οι θέσεις ή αλλιώς πόζες ονομάζονται asanas. Έχουμε λοιπόν την Balasana (τη θέση του παιδιού), τη Navasana (τη θέση της βάρκας), την Tadasana (τη θέση του βουνού), την Virabhadrasana (τη θέση του πολεμιστή) και πολλές άλλες ακόμη… Κάποιες είναι εύκολες, άλλες πολύ δύσκολες και μερικές αστείες! Όλες όμως είναι βαθιά φιλοσοφικές και κρύβουν μέσα τους μεγάλη σοφία για το ανθρώπινο σώμα και την ανατομία του, τόσο τη φυσική όσο και την ενεργειακή. 
Yoga 
Ναι, η λέξη από μόνη της έχει ένα σπουδαίο μήνυμα. Κρύβει την έννοια της ένωσης του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Προέρχεται από τη λέξη “yoke” που στα σανσκριτικά σημαίνει “ένωση”. Η γιόγκα είναι μια πρακτική αλλά συγχρόνως φιλοσοφία και στάση ζωής. 

Mudra 
H λέξη σημαίνει σφραγίζω και συνήθως όταν λέμε mudra αναφερόμαστε σε χειρονομία. Υπάρχουν όμως και θέσεις στην γιόγκα που θεωρούνται mudras. Κάθε δάχτυλο στο σώμα μας συνδέεται ενεργειακά με ένα στοιχείο, όπως ο αέρας ή η φωτιά. Ενώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα δάχτυλά μας και κρατώντας τη χειρονομία αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ανάλογα με τη mudra που χρησιμοποιούμε αισθανόμαστε ανακούφιση από ενοχλήσεις ή πόνο, ενέργεια, δύναμη, ασφάλεια, κατανόηση κτλ. 
Mantra 
Εύκολο, όλοι ξέρουν τι είναι mantra! Η επανάληψη μιας λέξης, μιας φράσης ή ενός ήχου. Η απαγγελία ενός mantra μπορεί να γίνεται ακόμη και νοερά. Στη γιόγκα τα mantras χρησιμοποιούνται στη συγκέντρωση και τον έλεγχο του νου. Υπάρχουν αρχαία σανσκριτικά mantras, όπως το “Lokah Samastah Sukhino Bhavantu” – “ας είναι όλα τα όντα παντού, ευτυχισμένα και ασφαλή”. Το Om είναι ένα mantra. Μπορείτε όμως να έχετε και το δικό σας προσωπικό mantra! “Είμαι όμορφος και ικανός”, “Θα τα καταφέρω”, “Έχω υγεία” … Η λίστα είναι ατελείωτη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

Chakra 
Chakra σημαίνει τροχός και στην ουσία είναι ένα ενεργειακό κέντρο. Τα chakra είναι μέρος της ενεργειακής μας ανατομίας, όπως και τα nadis που είναι τα ενεργειακά μας κανάλια. Ναι, υπάρχει και ενεργειακή ανατομία! Γιατί το σώμα μας δεν αποτελείται μόνο από οστά, μυς και όργανα έχει και ενέργεια. Έχουμε δεκάδες ενεργειακά κέντρα, chakras, αλλά τα πιο γνωστά είναι τα επτά που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. 
Savasana 
H λέξη σημαίνει τη «θέση του πτώματος». Όσο μακάβριο και αν ακούγεται, για πολλούς, αυτή είναι η αγαπημένη τους θέση στην γιόγκα. Γίνεται στο τέλος του μαθήματος στην χαλάρωση. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ενώ ξαπλώνεις στο πάτωμα, είσαι τόσο αναπαυτικά που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ… Και δεν χρειάζεται, γιατί τη savasana μπορούμε - και πρέπει - να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας, είτε κάνουμε γιόγκα είτε όχι. 
Prana 
Είναι η «ζωτική ενέργεια» στη γιόγκικη ορολογία. Το αντίστοιχο του τσι ή κι της κινεζικής φιλοσοφίας και ιατρικής. Prana έχουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα ζώα, τα φυτά, οι τροφές και φυσικά το σώμα μας. Όταν είμαστε άρρωστοι, πεσμένοι ψυχολογικά ή κουρασμένοι, τότε το prana μας είναι σε χαμηλά επίπεδα ή χαμηλή δόνηση. Η αναπνοή τροφοδοτεί το σώμα με prana, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική. Άλλες πηγές prana είναι η σωστή τροφή, οι θετικές σκέψεις, η θετική συναναστροφή. Όταν κάνουμε παρέα με τοξικούς ανθρώπους αδειάζουμε τις μπαταρίες μας, τη ζωτική μας ενέργεια, δηλαδή το prana. 

Κάτω Σκύλος 
Στην yoga υπάρχουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες θέσεις (asanas) όμως μια από όλες αυτές είναι ίσως η πιο γνωστή. Είναι η θέση του Κάτω Σκύλου (Adho Mukha Svanasana) ή αλλιώς η θέση του «σκύλου που κοιτάζει κάτω». Φυσικά υπάρχει και ο σκύλος που κοιτάει πάνω … αλλά αυτός είναι μια άλλη ιστορία! 
Ο Κάτω Σκύλος είναι η θέση, όπου το σώμα μας σχηματίζει ένα ανεστραμμένο V με τα πέλματα και τις παλάμες να ακουμπούν στο έδαφος, ενώ η πλάτη είναι τελείως ευθεία. Όταν είμαστε καινούργιοι στην γιόγκα η θέση είναι κουραστική, όταν όμως προχωρήσουμε στην πρακτική τότε αρχίζουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά τη θέση σαν θέση ξεκούρασης. 

Τα οφέλη της είναι πολλά για το φυσικό και το ενεργειακό μας σώμα. Ένα από τα βασικά είναι ότι προσφέρει πλήρη διάταση της πλάτης, της οσφυϊκής μοίρας, του πίσω μέρος των ποδιών και του αυχένα. 

Τώρα που ξέρετε λίγο καλύτερα το λεξιλόγιο της γιόγκα σκεφτείτε, αν θα θέλατε να την βάλετε και στην ζωή σας. Να γίνετε και σεις μέλος αυτής της ζωντανής και χαρούμενης κοινότητας που μιλάει σανσκριτικά! 




Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους. Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο. Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου