Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

5 τρόποι για να μην γίνεστε ο αποδιοπομπαίος τράγος των άλλων…!!!!

Ο Jerome ήρθε στη συνεδρία πραγματικά θυμωμένος. Η θέση στη δουλειά που τόσο πολύ ήθελε και είχε σχεδόν σίγουρη, κινδύνευε να την πάρει κάποιος άλλος. Το χειρότερο ήταν ότι δεν μπορούσε να καταλάβει, πως άλλαξε το κλίμα εναντίον του τόσο ξαφνικά. 

Τη μια μέρα ήταν ο καλύτερος νέος υπάλληλος και την άλλη ένας παρίας. Όταν άρχισε όμως να διηγείται τα συμβάντα των τελευταίων ημερών στον χώρο εργασίας του, κάποια πράγματα έγιναν ξεκάθαρα. 

Το νέο του αφεντικό ήταν στην αρχή ένας πολύ γλυκός άνθρωπος και εκείνος δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί όλοι οι συνάδελφοι του έλεγαν να τον προσέχει. Ωστόσο, έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, όταν ο Jerome έκανε ένα αμελητέο λάθος σε μια αναφορά. 

Έκτοτε το αφεντικό του έγινε απαιτητικός, συγκαταβατικός και αυταρχικός. Και παρότι ο Jerome δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη για μια παράλειψη του αφεντικού του σε μια σημαντική συνάντηση, η κατάσταση μεταξύ τους δεν βελτιώθηκε ούτε στο ελάχιστο. 

Αντίθετα χειροτέρεψε, όταν ο Jerome προσπάθησε να καλύψει μια συνάδελφο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ποτό. Και από εκεί και πέρα έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος ολόκληρης της εταιρείας. 

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ένας τράγος απελευθερώθηκε στην έρημο κουβαλώντας συμβολικά πάνω του όλες τις αμαρτίες των Ισραηλιτών. Συνεπώς, όταν λέμε ότι κάποιος γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος σημαίνει ότι φορτώνεται όλα τα κακά των υπολοίπων, ώστε εκείνοι να μη φέρουν καμιά ευθύνη για τίποτα. 

5 τρόποι για να αποφύγετε και εσείς να γίνεστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των άλλων είναι οι εξής: 
Καταλάβετε τι σημαίνει αποδιοπομπαίος τράγος 
Ο σκοπός ενός αποδιοπομπαίου τράγου είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη για το λάθος κάποιου άλλου. Συνήθως, ο άνθρωπος αυτός είναι ανυποψίαστος για το τι πρόκειται να συμβεί και το δέχεται, γιατί θέλει να τα έχει καλά με τους άλλους. 

Η τεχνική της μεταφοράς της ευθύνης σε κάποιον άλλον είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους νάρκισσους, τους κοινωνιοπαθείς και τους εθισμένους. 

Οι νάρκισσοι γιατί δεν επιτρέπουν το εγώ τους να αμαυρωθεί από ένα λάθος, οι κοινωνιοπαθείς για την πλάκα του πράγματος και οι εθισμένοι γιατί αποδεχόμενοι την ευθύνη για ένα πράγμα, «ξεχρεώνουν» γι’ αυτό που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. 

Μην αποδέχεστε την ευθύνη 
Στην περίπτωση του Jerome ήταν λάθος να αναλάβει την ευθύνη, τόσο για την παράλειψη του αφεντικού του όσο για το πρόβλημα της συναδέλφου του. Εκείνος το έκανε για να τους ευχαριστήσει και να έχει καλές σχέσεις μαζί τους, ωστόσο και οι δύο θεώρησαν ότι είχαν απέναντι τους κάποιον που μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν. Αν είχε όμως αρνηθεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, πιθανότατα θα κέρδιζε τον σεβασμό τους, αντί για την περιφρόνηση τους. 

Ανατρέξτε στο παρελθόν 
Όταν ο Jerome συζήτησε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη δουλειά, κατανόησε ότι η υποχωρητική στάση του σχετιζόταν με το παρελθόν. Συγκεκριμένα ήταν επανάληψη της συμπεριφοράς που είχε απέναντι στον αδελφό του όταν ήταν παιδιά. Την εποχή δηλαδή που ο αδελφός του τον απειλούσε ότι θα κατέστρεφε τα παιχνίδια του, αν δεν αναλάμβανε την ευθύνη και για τις δικές του σκανταλιές. 

Σταματήστε να είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος 
Όταν ο Jerome κατάλαβε τι ακριβώς του συνέβαινε, άρχισε να θέτει όρια. Αρχικά προειδοποίησε τη συνάδελφο του ότι δεν πρόκειται να την καλύψει ποτέ ξανά. Στη συνέχεια βρήκε άλλους τρόπους να τρέφει το εγώ του νάρκισσου αφεντικού του. Παρότι και οι δύο προσπάθησαν να τον φέρουν στην αρχική δύσκολη θέση ξανά, εκείνος έμεινε σταθερός στα όσα υποσχέθηκε στον εαυτό του. 

Αποκαλύψτε τον εκμεταλλευτή 
Ο Jerome ήξερε ότι αυτό που ουσιαστικά έπρεπε να κάνει ήταν να αποκαλύψει την άσχημη συμπεριφορά του αφεντικού του. Επειδή όμως γνώριζε ότι έτσι θα έθετε τη θέση εργασίας του σε κίνδυνο, αποφάσισε να περιμένει μέχρι να συμβεί κάτι ανάλογο σε κάποιον άλλο. 

Όταν αυτό συνέβη, προσέγγισε τον νέο συνάδελφο του είπε να μην κάνει το δικό του λάθος και όλα πήγαν καλά, καθώς η απρέπεια του αφεντικού του έφτασε στους ιθύνοντες της εταιρείας, οι οποίοι και δεν άργησαν να τον απομακρύνουν οριστικά. 




Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργάζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook». 
pro.psychcentral.com 
Όμορφη Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου