Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

10 σημάδια ότι είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου...!!!!

«Όταν κάποιος είναι ειλικρινής, και η ίδια η παρουσία του είναι ένα κομπλιμέντο.» Marianne Moore, Αμερικανίδα ποιήτρια.

Είναι επίπονο και στρεσογόνο να νιώθεις ότι ζεις μέσα σε ένα ψέμα. Να μην είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Να λες και να κάνεις πάντα αυτό που θέλουν οι άλλοι… Η αλήθεια είναι ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια για να είμαστε ειλικρινείς με εμάς τους ίδιους. 

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε καλοί, να μην ξεφεύγουμε από την οικογενειακή γραμμή, να μην κάνουμε φασαρία και να πνίγουμε το κλάμα μας… 

Διαφορετικά θα μας δώσουν έναν καλό λόγο να θέλουμε να βάλουμε τα κλάματα! Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την ευκαιρία να θρέψουμε ή να ακολουθήσουμε την περιέργεια μας. 

Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που μας επιβάλλουν οι άλλοι, ίδιο με αυτό των συμμαθητών και των συμφοιτητών μας με τους οποίους καλούμαστε να συγκρινόμαστε συνεχώς. 

Με απλά λόγια μαθαίνουμε ότι είναι περισσότερο σημαντικό να φαινόμαστε επιτυχημένοι σε σχέση με τους άλλους, παρά να νιώθουμε ενθουσιασμένοι ή πλήρεις μέσα μας. 

Για όσους όμως εκεί έξω θέλουν ακόμα να φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες, να ζουν με τους δικούς τους όρους και να είναι αυθεντικοί, ελεύθεροι και ειλικρινείς με τους εαυτούς τους, αυτοί είναι οι 10 τρόποι που μπορούν να το πετύχουν. 

1. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας 
Πρέπει να καταλάβετε ότι οφείλουμε πρώτα από όλα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας για να μπορέσουμε στη συνέχεια να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε το χώρο στη ζωή μας που θα μας επιτρέψει τη σύνδεση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό μέσω του διαλογισμού, του γραψίματος ή της επαφής μας με τη φύση. 

Είναι η ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σκληρά ερωτήματα που αφορούν τη ζωή μας και να δώσουμε απαντήσεις, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την οικογένεια είτε με τη δουλειά ή τις σχέσεις μας με τους άλλους. 

2. Να μοιράζεστε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας 
Ακόμα κι αν φοβάστε την κριτική ή προτιμάτε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας για να κρατήσετε ένα κλίμα ηρεμίας, πιεστείτε να πείτε αυτό που νιώθετε μέσα σας ότι πρέπει να ειπωθεί. Μην κρύβετε τα συναισθήματα σας για να μην ξεβολέψετε τους άλλους. 

Δεν πρέπει να νιώθετε ευάλωτοι ή να σας πιέζει η ντροπή για όλα όσα αισθάνεστε. Εκφραστείτε ελεύθερα γιατί μόνο έτσι θα θεραπευτείτε από ότι σας πληγώνει και θα ξεφορτωθείτε ότι δεν λειτουργεί. 

3. Να τιμάτε τις ανάγκες σας και να λέτε όχι σε οτιδήποτε είναι εναντίον τους 
Όλοι μας ξέρουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε σωματικά, νοητικά και ψυχολογικά ισορροπημένοι. Δίνετε προτεραιότητα στην κάλυψη αυτών των αναγκών, ακόμα κι αν σημαίνει ότι πρέπει να πείτε όχι σε άλλους ανθρώπους. Φυσικά και έρχονται στιγμές στη ζωή μας που καλούμαστε να κάνουμε θυσίες. 

Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε βαθιά μέσα μας ότι δεν είναι εγωιστικό να τιμάμε τις ανάγκες μας και να τις κάνουμε προτεραιότητα. Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες μας μπορούν να είναι ξεχωριστές και να μην μοιάζουν με των υπολοίπων. 

Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι αν κάποιοι λειτουργούν με 4 ώρες ύπνο και εμείς χρειαζόμαστε 8 ολόκληρες ώρες. Οφείλουμε να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για εμάς και να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε. 

4. Σε κάποιους αρέσουμε και σε κάποιους δεν αρέσουμε Παρότι τις περισσότερες φορές θα θέλαμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να είναι όλοι ευχαριστημένοι –γιατί πολύ απλά είναι πιο εύκολη η αποδοχή από τη δυσαρέσκεια- ξέρουμε καλά ότι η ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας έχει ως συνέπεια να μην είμαστε αρεστοί από όλους. 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είμαστε αγενείς ή δεν σεβόμαστε τους άλλους απλά και μόνο επειδή είμαστε ειλικρινείς με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Σημαίνει ότι δεν είμαστε όλοι για όλους. 

Εξάλλου είναι προτιμότερο να μην τους αρέσουμε γι αυτό που είμαστε, από το να τους αρέσουμε για κάτι με το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμιά σχέση. 

5. Περιβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας σέβονται γι’ αυτό που είστε 
Οι άνθρωποι γύρω μας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας, γι’ αυτό και πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους που μας σέβονται και μας υποστηρίζουν γι’ αυτό που είμαστε πραγματικά. 

Σίγουρα υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που δεν κάνουν το παραπάνω, ωστόσο το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι δικό μας. Γι’ αυτό και πρέπει να τους βάζουμε όρια ώστε να μην μας απομακρύνουν από μια ειλικρινή στάση ζωής απέναντι στον εαυτό μας. 

6. Επικεντρωθείτε στις δικές σας αξίες και όχι σε ότι η κοινωνία θεωρεί αποδεκτό 
Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να σπουδάσουμε, να πετύχουμε στο επάγγελμα της επιλογής μας, να κάνουμε έναν μεγάλο γάμο και πολλά παιδιά. Και μπορεί πράγματι όλα αυτά να είναι οι στόχοι της ζωής μας, μπορεί όμως και όχι. 

Οι ανάγκες αλλάζουν και οι στόχοι διαφοροποιούνται με το πέρασμα των χρόνων, γι’ αυτό και πρέπει πυκνά συχνά να τσεκάρουμε τα θέλω μας. Εξάλλου η ζωή μας δεν πρέπει να είναι μόνο σωστή στα χαρτιά αλλά καλή για την ίδια μας την καρδιά. 

7. Ακούστε και εμπιστευτείτε το ένστικτο σας 
Όταν ακούτε μέσα σας τη φωνή που λέει «όχι, δεν είναι σωστό αυτό για σένα» μην την αγνοήσετε. Έχετε περάσει πολλά χρόνια με τον εαυτό σας για να ξέρετε να ξεχωρίζετε τη φωνή της αλήθειας από αυτήν του φόβου, που σας κρατάει πίσω και δεν σας επιτρέπει να πάτε μπροστά. 

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο διαχωρισμός να μην είναι άμεσος, καθώς ενδέχεται κάποιοι να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι δεν είναι ασφαλές να σκέφτεστε εκτός πλαισίου. Συντονιστείτε με τις επιθυμίες σας και η ειλικρίνεια θα σας οδηγήσει εκεί που πρέπει να πάτε. 

8. Κάντε αυτό που αισθάνεστε σωστό για εσάς τους ίδιους άσχετα από τη γνώμη των άλλων 
Επί της ουσίας πρέπει, όχι μόνο να εμπιστεύεστε τη φωνή μέσα σας, αλλά να κάνετε και ότι αυτή σας λέει ξανά και ξανά. Ακόμα κι αν οι επιθυμίες σας δεν είναι δημοφιλείς επιλογές για τους γύρω σας. Ακόμα κι αν οι άλλοι αμφισβητούν την κρίση, το όραμα ή τη νοημοσύνη σας. 

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι κανείς άλλος δεν ζει τη ζωή μας και κανείς άλλος δεν θα κληθεί να επιβιώσει με τις συνέπειες μιας κακής επιλογής. Γι’ αυτό και πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. 

9. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αλλάξει γνώμη αν πιστεύετε ότι πήρατε μια λάθος απόφαση 
Μπορεί να νιώθετε ντροπή και να μην θέλετε να παραδεχτείτε ότι αλλάξατε γνώμη για μια απόφαση σας. Είναι όμως καλύτερα να ρισκάρετε την αμφισβήτηση των άλλων από το να αποδεχτείτε μια πραγματικότητα που δεν σας ταιριάζει. 

10. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξελιχθεί και αφήστε πίσω σας όλα όσα ξεπεράσατε 
Είναι ίσως το δυσκολότερο βήμα, όχι μόνο γιατί καλείστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, αλλά και γιατί πρέπει να μάθετε να αφήσετε πράγματα πίσω σας. Πρόκειται για τη συνειδητοποίηση ότι μια κατάσταση έκανε τον κύκλο της και τη γενναιότητα του κλεισίματος αυτού του κεφαλαίου, ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι ακολουθεί την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν φοβάστε το άγνωστο. 

Το μέλλον εξάλλου είναι γεμάτο πιθανότητες για χαρά, πάθος, ολοκλήρωση. Σε κάθε περίπτωση είναι πραγματικά ενδιαφέρον να παρατηρήσετε τις αλλαγές στη ζωή σας, να τις αποδεχτείτε και να κερδίσετε από αυτές, από το να ζείτε μια ζωή βολεμένη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των άλλων. 




Συγγραφέας: Λόρι Ντεσέν Η Λόρι Ντεσέν είναι ιδρύτρια της ιστοσελίδας Tiny Buddha και συν-παραγωγός της ψηφιακής εκπομπής Next Creator Up που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν όσα τους μπλοκάρουν, ώστε να πετύχουν αυτά που επιθυμούν. 
tinybuddha.com 
Από Όμορφη Ζωή 

1 σχόλιο: