Μια μισάωρη βόλτα κάθε μέρα μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξισορροπήσετε τη χημεία του εγκεφάλου και να ενισχύσετε την παραγωγή σεροτονίνης, έτσι ώστε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.
Η χημεία του εγκεφάλου μάς δημιουργεί τάση προς ορισμένες διαθέσεις.
Πρόκειται για μια συναρπαστική αλλά και πολύπλοκη διαδικασία, στα πλαίσια της οποίας οποιαδήποτε ανισορροπία ή μεταβολή στους νευροδιαβιβαστές μας μπορεί να μας κάνει είτε να βιώσουμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση, είτε να νιώσουμε τη χειρότερη θλίψη, είτε να λάμπουμε από χαρά.
Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοείτε κάποια βασικά στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη.
Αυτές οι βιοχημικές μεταβολές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδογενή είδη κατάθλιψης, όταν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μάς οδηγούν σε μια κατάσταση αδυναμίας, ανηδονίας και μόνιμης κατήφειας.
Η εξωγενής κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, εξαρτάται από διαστάσεις που δεν σχετίζονται μόνο με τα πράγματα γύρω μας, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, καθώς και τις αντιξοότητες, είτε μικρές είτε μεγάλες.
Παράλληλα, είναι επίσης γνωστό ότι η κατάθλιψη συνδέεται με ορισμένα αμινοξέα και με τον συνδυασμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη.
Η χημεία του εγκεφάλου καθορίζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και, παρόλο που γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε στα φάρμακα, θέλουμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μερικές συμπληρωματικές στρατηγικές. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα του Δρ. Schläpfer εδώ.
Υπάρχουν πάντα φυσικοί τρόποι για τη ρύθμιση πολλών από τους νευροδιαβιβαστές αυτούς. Θα σας εξηγήσουμε πώς.
1. Έλλειψη ντοπαμίνης και κατάθλιψη
Το χαμηλό επίπεδο ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα πολύ εμφανή συμπτώματα: κόπωση, απάθεια, διακυμάνσεις στη διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα γύρω μας και κατάθλιψη. Έτσι, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να είναι δύσκολη.
Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές για τον εγκέφαλο: μεσολαβεί στην επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες και στα νευρικά κύτταρα.
Επίσης, είναι γνωστό ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις κινήσεις, στις κινητικές δεξιότητες και στην ενέργεια (ή στην κινητοποίηση) που διαθέτουμε για να αλληλεπιδράσουμε με το περιβάλλον μας.
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της ντοπαμίνης;
· Υπάρχει ένα απαραίτητο αμινοξύ που αυξάνει την ντοπαμίνη. Πρόκειται για την L-φαινυλαλανίνη.
· Το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει με φυσικό τρόπο την L-φαινυλαλανίνη, επομένως πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της τροφής μας.
· Στη συνέχεια η L-φαινυλαλανίνη μετατρέπεται σε τυροσίνη και παράλληλα οδηγεί στην παραγωγή ντοπαμίνης.
Μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτό το αμινοξύ καταναλώνοντας τις παρακάτω τροφές :
· Κρέας.
· Γαλακτοκομικά προϊόντα.
· Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια.
· Σπόροι (σησαμόσποροι, ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι).
· Μπανάνες.
· Παντζάρια.
· Σοκολάτα.
· Πράσινο τσάι.
· Χυμός από μύρτιλλα.
· Χυμός από νόνι.
Επίσης πρακτικές όπως ο διαλογισμός ή η ήπια άθληση μπορούν να μας βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου μας.
2. Σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς
Οι περισσότεροι νευροδιαβιβαστές λειτουργούν με τον παρακάτω τρόπο: δεν επιτρέπουν σε κάποιους αναστολείς να σταματήσουν την παραγωγή σεροτονίνης, κάτι που θα έκανε την αντιμετώπιση της κατάθλιψης πιο δύσκολη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τα ανωτέρω διαβάστε στην έρευνα του Δρ. Nestler εδώ.
· Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να προκαλέσουν άγχος, κατήφεια, αρνητικές σκέψεις και απελπισία.
· Λόγω αυτού, μερικά φάρμακα ευνοούν την επαρκή παραγωγή σεροτονίνης.
· Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε με φυσικό τρόπο στην παραγωγή σεροτονίνης.
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης;
· Βελτιώστε τη διατροφή σας τρώγοντας περισσότερες μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, κοτόπουλο, καρπούζι, μύρτιλλα, γάλα, μπανάνες Αντιλλών… (τις ίδιες τροφές που καταναλώνουμε για να αυξήσουμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης).
· Δοκιμάστε ένα καινούργιο χόμπι, κάτι διαφορετικό: αρχίστε μαθήματα ζωγραφικής, μαθήματα χορού, γιόγκα…
· Ακούτε μουσική: τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί η μουσική μάς βοηθούν να εξισορροπήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου.
· Βγείτε έξω και συναντηθείτε με ανθρώπους.
3. Για να εξισορροπήσετε τη χημεία του εγκεφάλου, πρέπει να κοιμάστε αρκετά
Ο ύπνος κακής ποιότητας, οι συνεχόμενες νύχτες αϋπνίας ή η μεγάλη δυσκολία να αποκοιμηθείτε έχουν πολλές συνέπειες.
Μία από αυτές είναι η μείωση της σεροτονίνης, κάτι που, όπως γνωρίζουμε, προκαλεί κόπωση, μεγαλύτερη ευαισθησία και κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Ο καλός ύπνος είναι υγεία και αποτελεί έναν τρόπο να εξισορροπήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου. Είναι κάτι απλό που επιτρέπει στους νευροδιαβιβαστές μας να ρυθμίζονται και κάνει τη συναισθηματική μας διάθεση πιο σταθερή, θετική και ανθεκτική.
Πώς να κοιμάστε καλύτερα για να εξισορροπήσετε τη χημεία του εγκεφάλου
· Ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα: τηρείτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα για να φάτε το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα και για να πάτε για ύπνο.
· Δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, μειώστε την έκθεσή σας σε ηλεκτρονικές συσκευές, δηλαδή σβήστε τον υπολογιστή και το κινητό σας τηλέφωνο, μη χρησιμοποιείτε το τάμπλετ σας κ.λπ..
· Να ασκείστε το απόγευμα, αλλά ποτέ λίγο πριν πάτε για ύπνο.
· Ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα όταν είναι ώρα για ύπνο: ένα καυτό ντους, ένα φλιτζάνι γάλα με μέλι, ένα βιβλίο και χαλάρωση στο κρεβάτι.
· Προσπαθείτε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου σε κανονικά επίπεδα. Η υπερβολική ζέστη, όπως και οι έντονες οσμές, μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας.
Επομένως, αν θέλουμε να ρυθμίσουμε και να εξισορροπήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η λύση δεν είναι μόνο τα φάρμακα.
Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή τη σκοτεινή σήραγγα, χρειαζόμαστε και άλλες στρατηγικές, περισσότερους ψυχολογικούς πόρους, επαγγελματική βοήθεια και καλύτερες συνήθειες ζωής -όπως αυτές που παρουσιάζουμε εδώ.
Μήπως πρέπει να τις εφαρμόσουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου