Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Τι σημαίνει η λέξη Namaste...!!!!

.....και γιατί να λες αυτή τη λέξη όσο συχνά θέλεις
Έχεις αναρωτηθεί τι να σημαίνει η λέξη Namaste που λέμε στο τέλος κάθε μαθήματος γιόγκα; Κυριολεκτικά, σημαίνει στα σανσκριτικά “Υποκλίνομαι σε εσένα”. Όμως τι συμβαίνει όταν προφέρεις και όταν δέχεσαι αυτόν τον χαιρετισμό και δονείσαι στη δύναμη του namaste;

Nama σημαίνει υποκλίνομαι, as σημαίνει εγώ και te σημαίνει εσύ ή εσένα. Άρα, “Υποκλίνομαι εγώ σε εσένα”

Η λέξη ακολουθείται από μια υπόκλιση προς τον δάσκαλο ή από τον δάσκαλο προς στους μαθητές και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ότι ενώθηκαν για να ασκηθούν μαζί.

Στην ουσία σημαίνει :

“Το φως μέσα μου υποκλίνεται στο φως μέσα σου” ή 

“Το θείο μέσα μου υποκλίνεται στο θείο μέσα σου”.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα εκφράζει ευγνωμοσύνη. Δείχνει σεβασμό. Την ανάγκη ειρήνης μέσα σου αλλά και στις σχέσεις σου. Την απουσία εγωισμού. Την αναγνώριση ότι έχεις μέσα σου - όπως και ο απέναντι σου -  τη θεία πνοή άρα οι μικροπρεπείς συμπεριφορές δεν έχουν θέση στη ζωή σου. Σε καλεί να συνδεθείς με την εσωτερική σου αλήθεια, ειρήνη και σκοπό.

Τα χέρια τοποθετούνται σε θέση προσευχής όσο πιο κοντά γίνεται στο τσάκρα της καρδιάς δηλώνοντας την ειλικρίνεια και την αγάπη που δίνεις και λαμβάνεις.

Κάποιες φορές τα χέρια, σε θέση προσευχής, κατά τη στιγμή της υπόκλισης τοποθετούνται στο τσάκρα του τρίτου ματιού τιμώντας την ικανότητα να “βλέπεις” πέρα από το ορατό.

Στην Ινδία, συνηθίζεται να λένε τη λέξη namaste όταν συναντιούνται στο δρόμο. Είναι όμως και μια λέξη που μπορεί να είναι συνώνυμη και με τη λέξη “συγνώμη”.

Οι γιόγκις πιστεύουν ότι το να λες namaste ακόμα και μέσα στην καθημερινότητα σου σε βοηθάει να είσαι συγκεντρωμένος, να βρίσκεσαι στο κέντρο σου αλλά και να συνδέεσαι επί της ουσίας με τους άλλους ανθρώπους και με τη θεϊκή διάσταση.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς αυτή τη λέξη, αναλογίσου για ποια πράγματα νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου, πώς αισθάνεσαι πραγματικά, τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις, πόσο συνδεδεμένος είσαι με ανθρώπους και σύμπαν.

Μπορεί να γίνει για εσένα και η προσωπική σου λέξη-κλειδί για να ηρεμήσεις, να βρεθείς στο κέντρο σου, για να βγεις από μια δύσκολη κατάσταση σχεδόν αυτόματα.

Πάρε τη δύναμη του Namaste και κάνε τη δική σου! 




Καίτη Φαρμάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου