Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Οι Μαγικοί Αριθμοί του Ανθρώπινου Σώματος...!!!!

Το ανθρώπινο σώμα, όπως και τα πάντα στη φύση, προκαλεί το θαυμασμό μας για την τελειότητα με την οποία είναι φτιαγμένο και λειτουργεί. Αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, 22 εσωτερικά όργανα και 200 μύες που εκτελούν τις εντολές του εγκεφάλου.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του :

Όταν γεννιόμαστε διαθέτουμε 350 οστά στο σώμα μας, αλλά ως ενήλικες μόνο 206! Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα οστά όσο μεγαλώνουμε, ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μεγαλύτερο. Τα οστά ενός ενήλικα υπολογίζονται στο 14% του συνολικού σωματικού του βάρους.

Το σώμα μας αποτελείται πλέον του 70% από νερό. Κάθε μέρα χρειάζεται περίπου 40 λίτρα οξυγόνου. Κάθε ώρα 1 δισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας αντικαθίστανται.

Η ανθρώπινη καρδιά ζυγίζει γύρω στα 400 γραμμάρια και χτυπάει περίπου 35 εκατομμύρια φορές τον χρόνο. Αντλεί αίμα με τόση πίεση που θα μπορούσε να το εκτοξεύσει σε απόσταση 9 μέτρων!

Το 7% του ανθρώπινου βάρους είναι αίμα. Κάθε σταγόνα αίματος φιλτράρεται στο σώμα μας πάνω από 300 φορές. Οι γυναίκες έχουν περίπου 4,5 λίτρα αίματος στο σώμα τους, ενώ οι άνδρες 5,6 λίτρα.

Ο εγκέφαλος έχει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, από τα οποία το καθένα έχει έως και 150.000 συνδέσεις. Κάθε κύτταρο είναι συνδεδεμένο με άλλα 25.000 κύτταρα. Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματός μας, ενώ το δεξί μέρος είναι υπεύθυνο για την αριστερή.

Απ’ όλο το οξυγόνο που λαμβάνει ο οργανισμός μας, το 40% πηγαίνει στον εγκέφαλο, ο οποίος ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό (80% νερό). Κατά μέσο όρο, ο ανδρικός εγκέφαλος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος (περίπου 1,4 κιλά) από τον γυναικείο, που ζυγίζει περίπου 1,26 κιλά. 

 Από την ηλικία των 35 ετών, ο άνθρωπος αρχίζει να χάνει κάθε μέρα περίπου 7.000 εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία δεν αντικαθίστανται ποτέ. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο δραστήριος όταν κοιμόμαστε, απ’ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι!

Ο πιο δυνατός μυς είναι η γλώσσα, που σημειωτέον έχει 3.000-10.000 γευστικούς κάλυκες.

Το μηριαίο οστό μας είναι πιο σκληρό από το τσιμέντο κι ας είναι κούφιο!

Ο αριστερός πνεύμονας είναι μικρότερος από τον δεξιό, για να χωράει η καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος, παράγει αρκετό σάλιο για να γεμίσει δύο πισίνες (περίπου 25.000 λίτρα!).

Οι τρίχες του προσώπου μεγαλώνουν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τρίχα στο σώμα. Μάλιστα αν ένας άνθρωπος δεν ξυρίσει ποτέ το μούσι του, αυτό θα ξεπεράσει τα 9 μέτρα. Επιπλέον, κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χάνει 60 με 100 τρίχες από τα μαλλιά του. Η γυναικεία τρίχα είναι περίπου μισή σε διάμετρο σε σχέση με την ανδρική.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, με περίπου 3 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Κάθε χρόνο χάνουμε περίπου 6,8 κιλά δέρματος (το οποίο φυσικά αντικαθίσταται), ενώ μέχρι τα 70 μας χρόνια θα έχουμε χάσει συνολικά περί τα 47 κιλά δέρματος. (τύφλα να ’χουν τα φίδια!)

Κάθε άνθρωπος έχει περισσότερα από 75 χλμ. νεύρα στο σώμα του. Τα νευρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο ταξιδεύουν με περίπου 273 χλμ./ώρα.

Το φτέρνισμα «τρέχει» με 160 χλμ./ώρα, ενώ ο βήχας με 96 χλμ./ώρα.

Τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν πάνω από 10 εκατομμύρια φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια δύο φορές περισσότερες από τους άντρες.

Το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο είναι το λεπτό έντερο. Φτάνει έως και τέσσερις φορές το ύψος ενός μέσου ενήλικα.

Το άνοιγμα των χεριών μας είναι συνήθως όσο το ύψος μας (με μια απόκλιση 1-2 cm).

Τα πεπτικά υγρά είναι ισχυρότατα και μπορούν να λιώσουν μέχρι και κράματα ψευδαργύρου. Γι’ αυτό και τα τοιχώματα του στομαχιού μας ανανεώνονται κάθε 3-4 μέρες.

Το ανθρώπινο σώμα εκτιμάται ότι έχει αιμοφόρα αγγεία συνολικού μήκους 96.560 χλμ.

Κάθε μάτι έχει πάνω από 120 εκατομμύρια φωτοευαίσθητα κύτταρα.

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νύχι είναι στο μεσαίο δάχτυλο. Τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών μεγαλώνουν περίπου 2-3 φορές πιο γρήγορα από ό,τι των ποδιών.

Και κάτι τελευταίο: Το ξέρατε ότι χαμογελάμε με 17 μυς, ενώ συνοφρυωνόμαστε με 43;

Άρα, για λιγότερες ρυτίδες και καλύτερη διάθεση, χαμογελάμε συχνότερα …κάνει καλό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου