…με οδηγίες από τον Harv Eker, συγγραφέα και αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο
Υπάρχουν πεποιθήσεις οι οποίες σε κρατάνε μακριά από την αφθονία και από το να αποκτήσεις ό,τι θα έκανε τη ζωή σου πιο άνετη. Ο συγγραφέας και εκατομμυριούχος Harv Eker, παρουσιάζει με απλά λόγια τις βασικές περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν να κάνουν με την αφθονία και που σε περιορίζουν… στο λίγο.
«Το χρήμα διαφθείρει»
Ή αλλιώς, για να φτάσεις ψηλά, χρειάζεται να λερώσεις τα χέρια σου (και την ψυχή σου). Γι’ αυτό και οι πνευματικοί άνθρωποι υστερούν στον υλικό τομέα. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι είτε θα ασχολείσαι με την πνευματική σου εξέλιξη είτε θα βγάζεις πολλά χρήματα – και τα δύο δεν γίνεται… Κι όμως, λέει ο Harv Eker, όλοι έχουμε γνωρίσει σκάρτους ανθρώπους.
Υπάρχουν σκάρτοι άνθρωποι που είναι πλούσιοι, σκάρτοι άνθρωποι που είναι φτωχοί και σκάρτοι άνθρωποι που ανήκουν στον οικονομικό μέσο όρο.
Δεν είναι σκάρτοι όλοι όσοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο χρήμα.
Και επίσης, κανείς δεν είπε ότι χρειάζεται να θυσιάσεις το καθαρό μέσα σου για να φτάσεις - υλικά - ψηλά.
Το χρήμα δεν είναι παρά ένα μέσο, ένα εργαλείο, σαν το σφυρί: καθένας το χρησιμοποιεί όπως του λέει το μέσα του, καταστροφικά ή δημιουργικά.
«Δεν έχω χρήματα γιατί δεν αξίζω»
Αν «πουλάς» τον εαυτό σου για λιγότερα από όσο σου αξίζει, τότε μάλλον κουβαλάς κι εσύ αυτή την πεποίθηση, πίσω από την οποία κρύβεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το πόσο αβάσιμο είναι να εξισώνουμε την αξία μας με τα χρήματα που κερδίζουμε είναι αυταπόδεικτο. Σκέψου μόνο πόσους ευκατάστατους ανθρώπους γνωρίζεις που υστερούν σε αυτοεκτίμηση…
Το αντίδοτο που προτείνει ο Eker είναι να επαναλαμβάνουμε τη θετική δήλωση «Μου αξίζει να είμαι επιτυχημένος».
«Για να βγάζω πολλά χρήματα, χρειάζεται να θυσιάσω όλα τα υπόλοιπα»
Μερικές παραλλαγές αυτής της περιοριστικής πεποίθησης είναι :
«Κανείς πλούσιος δεν απολαμβάνει τη ζωή»
ή «Οι πλούσιοι δεν έχουν προσωπική ζωή»
Όπως και με την πρώτη πεποίθηση, λέει ο Eker.
Tο θέμα είναι να βγούμε από τον τρόπο σκέψης που λέει «είτε το ένα είτε το άλλο» και να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο.
Αφού τα πάντα είναι ενέργεια, τα πολλά χρήματα θέλουν και πολλή ενέργεια για να βγουν. Φυσικά ο συγγραφέας παραδέχεται ότι έτσι είναι. Ποιος είπε όμως, τονίζει κλείνοντας μας το μάτι, ότι όλη αυτή την ενέργεια πρέπει απαραίτητα να δίνεται μόνο από εσένα;
«Δεν είμαι καλός/ή στη διαχείριση των οικονομικών μου»
Όσοι κουβαλούν αυτή την τέταρτη πεποίθηση που αναφέρει ο Eker, νιώθουν ότι το να βγάζεις budget και να το ακολουθείς είναι ένα βάρος που σου στερεί την ελευθερία.
Κι όμως, οι πνευματικοί άνθρωποι ξέρουν (ή τουλάχιστον έχουν μπει στη διαδικασία) να αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους. Αυτό είναι και ένα από τα κλειδιά της ελευθερίας. Οπότε, το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη (και) των οικονομικών μας, όχι μόνο βάρος δεν μας είναι, αλλά είναι ένας ακόμα τρόπος να απελευθερωθούμε…
«Κανείς δε ζει από αυτό που αγαπάει να κάνει»
Το παράδειγμα του ίδιου του Eker έρχεται να γκρεμίσει και αυτόν το μύθο. Μετά από πολλά χρόνια στο χείλος της χρεωκοπίας και της ανέχειας, είναι ένας (ακόμα) εκατομμυριούχος που αγαπάει αυτό που κάνει.
Το tip του για όσους έχουν την ίδια περιοριστική πεποίθηση: «Να θυμάστε ότι ήρθατε στη Γη με μια αποστολή, έναν σκοπό. Η δουλειά σας είναι να εκτελέσετε αυτή την αποστολή. Και χωρίς χρήματα, απλώς θα παλεύετε πάντα να επιβιώσετε».
«Δεν μπορώ να βγάλω πολλά χρήματα γιατί…»
… γιατί είμαι πολύ μεγάλος/η», «γιατί δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις», «γιατί δεν με παίρνει να δοκιμάσω κάτι καινούριο που μπορεί να αποτύχει»…
Φόβος, φόβος και πάλι φόβος. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας πάντα και σε κάθε περίπτωση – και δεν το λέει μόνο ο Eker, το λένε όλοι οι ειδικοί της αυτοβελτίωσης, της προσωπικής εξέλιξης και οι πνευματικοί καθοδηγητές.
Και όλοι, μαζί και ο Eker, επιμένουν πως σε τέτοιες σκέψεις, που βλέπουμε ότι πίσω τους βρίσκεται πάντα ένας φόβος, δεν έχει κανένα νόημα να δίνουμε βάση.
«Μην πιάνεις κουβέντα με το μυαλό σου όταν σου μιλάει από θέση φόβου», μου είχε πει ένας παλιός μου δάσκαλος και τον ακούω…
«Το χρήμα είναι σκλαβιά»
… λέει η τελευταία πεποίθηση στη λίστα του Eker. Όμως πόσο ελεύθερος είναι κάποιος που σπαταλά τις μέρες του απλώς επιβιώνοντας; Η οικονομική ελευθερία, ας το παραδεχτούμε, μας δίνει την ευκαιρία να δουλεύουμε με τον εαυτό μας ώστε να είμαστε ο καλύτερός μας εαυτός.
Σκέψου, θα είχες πρόσβαση σε τόσα άρθρα αυτοβελτίωσης αν δεν είχες πληρώσει το ίντερνετ; Θα είχε πέσει στα χέρια σου εκείνο το βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης αν δεν είχες να διαθέσεις το αντίτιμο στο βιβλιοπωλείο; Θα είχες πάει σε όλα αυτά τα σεμινάρια, τις διαλέξεις ή τα μαθήματα που ανοίγουν το μυαλό κάθε φορά κι από λίγο;
Πηγή: MindValley Academy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου