Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μητέρα Τερέζα – 1910 - 1997



Νομπέλ Ειρήνης 1979 (1910-1997)
Όπως αναφέρει η ίδια, το κάλεσμα της από τον Θεό ήταν προς τους φτωχότερους των φτωχών. Δεν αφήνει τον λόγο του Θεού να πέσει στην γη αλλά γίνεται «μολύβι στο χέρι του Θεού». Βγαίνει στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας και ξυπνώντας καθημερινά στις 4:30 τα χαράματα για να καθαρίσει νεογέννητα μωρά και πληγές αρρώστων στους δρόμους. 

Το 1948 ανοίγει το πρώτο σχολείο στις φτωχογειτονιές της πόλης. Διδάσκει σε άπορα παιδιά γραφή και ανάγνωση και βασικές αρχές προσωπικής υγιεινής. Εργάζεται επτά ημέρες την βδομάδα, 18 ώρες την ημέρα. Το 1950 ιδρύει τις φιλανθρωπικές ιεραποστολές και δύο χρόνια αργότερα την Αγνές καρδιές, μια στέγη για όσους αργοπεθαίνουν. 

Στην συνέχεια ιδρύει μια στέγη για εγκαταλειμμένα μωρά, ιδρύματα για αλκοολικούς , άστεγους, ναρκομανείς, ασθενείς με AIDS και μια μικρή «αποικία» με χιλιάδες λεπρούς της Καλκούτας, όπου μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Αξιόλογη υπήρξε η προσφορά της στις εκατοντάδες φυλακές της Ινδίας.

ΕΙΠΕ…
Η εκστρατεία της κατά των εκτρώσεων συνοψίζεται στο σύνθημα «Μην καταστρέφεται τα παιδιά. Θα τα πάρουμε εμείς»

***********************

Η Μητέρα Τερέζα ήταν πάντα αντίθετη με όσους έκαναν «φιλανθρωπία του καναπέ». Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, ενώ είχαν προηγηθεί πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Στην ομιλία αποδοχής του Νόμπελ ενώπιον των μελών της Σουηδικής ακαδημίας η μητέρα Τερέζα αναφέρει « Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο στο όνομα των φτωχών επειδή πιστεύω ότι με το να μου απονείμουν αυτή την διάκριση αναγνωρίζουν την ύπαρξη των φτωχών στην γη.»

***********************

Όταν την ρώτησαν « Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει για να προαχθεί η ειρήνη στον κόσμο;» η απάντηση της ήταν « πηγαίνετε σπίτι σας και αγαπήστε τις οικογένειες σας».
***********************
«Ο καρπός της σιωπής είναι η προσευχή. Ο καρπός της προσευχής είναι η πίστη. Ο καρπός της πίστης είναι η αγάπη. Ο καρπός της αγάπης είναι η προσφορά. Ο καρπός της προσφοράς είναι η ειρήνη».

***********************

«Αν υπάρχουν φτωχοί στο φεγγάρι, θα πάμε και εκεί»

***********************
«Καθ’ ένα απ’ αυτά είναι ο Ιησούς Χριστός μεταμφιεσμένος»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου