Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Αυτοθεραπεία με Αυτεπίγνωση - Γνώθι Σαυτόν…!!!

Η αυτοθεραπεία και η βοήθεια της αυτεπίγνωσης. Πως το υπαρξιακά αυτάρκες άτομο θεραπεύεται από το “μέσα” του, αγνοώντας τα εξωτερικά αίτια;

Η ικανότητα επιλογής ενός εσωτερικά υπαρξιακά αυτάρκες ατόμου, βασίζεται στα όσα προσδοκά από τον εαυτό του. Η Αυτοθεραπεία του συνεπώς μοιάζει να είναι πολύ πιο πιθανή με το να κυριαρχήσει στη εσωτερική συμπεριφορά του και στην περαιτέρω πορεία του, που θα ακολουθήσει στη ζωή. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιεργάζονται ιδιαίτερα την αυτεπίγνωσή τους. Ωστόσο, το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, υγιείς και δυνατοί.

Ορισμός εσωτερικής συμπεριφοράς και πως συμβάλλει στην Αυτοθεραπεία:

Η εσωτερική συμπεριφορά είναι οι εσωτερικές ενέργειες μας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Τα οποία και κατευθύνουν την εσωτερική ενέργεια μας προς τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια, όταν ένα άτομο παρουσιάζει και έχει προβληματικές εσωτερικές συμπεριφορές, κάνει πράγματα που βλάπτουν τον εαυτό του, σε αντίθεση με τον εκφοβισμό σε άλλους (bullying-που είναι γνωστή ως συμπεριφορά εξωτερίκευσης).

Οι εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την κατανάλωση πάρα πολύ ή πολύ λίγο τροφής και ποτού, το αίσθημα κατάθλιψης με την κατάχρηση ουσιών και την αποκοπή από το περιβάλλον.

Οι εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τοξικομανία, αλκοολισμό, ανορεξία, βουλιμία ή παχυσαρκία. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν εσωτερικές προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να διαμορφώσουν υγιείς σχέσεις με άλλους. 

Επειδή οι προβληματικές εσωτερικές συμπεριφορές, ωθούν τα παιδιά και τους ενήλικες να καταπνίξουν τον συναισθηματικό πόνο που βιώνουν. Έτσι μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι από τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Η σημασία του να είσαι υπαρξιακά και συναισθηματικά αυτάρκης, σημαίνει Αυτοθεραπεία και Αυτεπίγνωση:

Η συναισθηματική αυτάρκεια μας βοηθά να θέτουμε στόχους και να αναλαμβάνουμε τη ζωή μας χωρίς να χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων. Το συναίσθημα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια, επομένως νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, σταθεροί αλλά και ολοκληρωμένοι. 

Όταν είσαι υπαρξιακά αυτάρκης και όχι εξαρτώμενος από το εξωτερικό περιβάλλον, ακολουθείς πρότυπα τα οποία αντλούν στοιχεία από τον εσωτερικό σου κόσμο.

Η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για να γίνετε πιο αυτάρκεις. Θα σας βοηθήσει να βουτήξετε σε βαθιά νερά, μέχρι να είστε σίγουροι για το ποιοι πραγματικά είστε. 

Όταν έχετε μια κακή εικόνα για τον εαυτό σας, τότε ασυναίσθητα έχετε την τάση να βασιστείτε συναισθηματικά στους άλλους για νιώσετε ευτυχισμένοι. Όταν έχετε μια καλή εικόνα για τον εαυτό σας, τότε ασυναίσθητα έχετε την τάση να βασιστείτε συναισθηματικά στον εαυτό σας για νιώσετε ευτυχισμένοι.

Αυτό θα μεταβάλλει και την εγωκεντρική συμπεριφορά μας…. Δηλαδή η ελεγχόμενη εσωστρεφής και εγωκεντρική συμπεριφορά θα μεταλλαχθεί σε πηγαία, ανεπιτήδευτη, εξωστρεφής και αυθόρμητη αντιμετώπιση της ζωής μας. Με υψηλόβαθμη συναισθηματική αυθεντικότητα, πηγαία ειλικρίνεια και απόλυτη αμεσότητα.

Με άλλα λόγια το άτομο αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Η εμπιστοσύνη στην υπαρξιακή αυτάρκεια, αντικαθιστά την εξάρτηση από την εξωτερική στήριξη. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από μία τάση αυτογνωσίας, ενώ χάνονται τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας που μας ακολουθούν. 

Τέτοια στοιχεία είναι:

· Η Δειλία

· Η Συστολή και η

· Αδυναμία.

Στη θέση τους αντικαθίστανται στοιχεία χαρακτήρα όπως, το να είμαι τολμηρός και κοινωνικά δραστήριος. Εδώ μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα τον αλκοολικό.

Παράδειγμα: Ο αλκοολικός
Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και εξελικτική πάθηση, η οποία αφορά σε προβλήματα ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ και σε αδυναμία διακοπής ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Το οινόπνευμα είναι το μέσο για να ρυθμίσει την ψυχοσωματική ισορροπία του. Ή αλλιώς να την κατευνάσει…

Μία βελτιωμένη αντίληψη του εαυτού του και η ικανότητα του να χειρίζεται το άγχος, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για να απαλλαγεί από την εξάρτηση του από το αλκοόλ. Αυτή η αντίληψη θα κάνει τον αλκοολικό να μειώσει τις εσωτερικές διαμάχες του, έτσι ώστε να αποδεχτεί τον εαυτό του.

Η θεραπεία του αλκοολικού είναι θεραπεία ισχυροποίησης της αδύναμης προσωπικότητας που οδηγεί στην εξάρτηση από το ποτήρι. Η αυτεπίγνωση, η αυτοπεποίθηση και η προσωπική αυτάρκεια, αποτελούν ολιστική προσέγγιση σε αυτό το περίπλοκο σφαιρικό πρόβλημα του αλκοολισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου