Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να βγαίνεις κερδισμένος σχεδόν από κάθε παρτίδα παιχνιδιού…!!!!

Οι άνθρωποι κατά κανόνα είναι απελπιστικά προβλέψιμοι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αν καταφέρει κανείς να καταλάβει τον τρόπο σκέψης του αντιπάλου του τότε έχει τις νικηφόρες πιθανότητες με το μέρος του σχεδόν σε όλα τα είδη των παιχνιδιών – από το ” πέτρα , ψαλίδι , χαρτί ” μέχρι τη λοταρία , σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC.

Τον καιρό ή τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις, αλλά να φέρεις εις πέρας κάτι άλλο που φαντάζει με τυχαίο παράγοντα στη ζωή μας – όπου όμως εμπλέκονται άνθρωποι – είναι πολύ πιο πιθανό. 

Ο Αμερικανός συγγραφέας William Poundstone στο νέο του βιβλίο « Πώς να προβλέψεις το απρόβλεπτο » γράφει χαρακτηριστικά ότι αν παρατηρήσουμε καλά τις ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς μας είναι δυνατόν να εντοπίσουμε κανονικότητες και να τις αξιοποιήσουμε αναλόγως.

Είναι εξακριβωμένο ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι κακοί στο να ενεργούν συνειδητοποιημένα … κατά τύχη . Έχοντας την ικανότητα να διακρίνει κανείς τα σημάδια που δίνει ο καθένας ξεχωριστά και προσπαθώντας παρ’ όλα αυτά να λειτουργεί όσο γίνεται πιο απρόβλεπτα , γρήγορα θα μπορέσει να κατατροπώσει τον αντίπαλό του.

Πέτρα, ψαλίδι , χαρτί
Αυτό το απλό με την πρώτη ματιά παιχνίδι καθόρισε κάποτε τη μοιραία τροπή μεγάλων συμβάσεων : το 2005 μια ιαπωνική εταιρία , κατά τη δημοπρασία δικής της συλλογής έργων τέχνης αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων , διοργάνωσε μια μονομαχία με « πέτρα , ψαλίδι , χαρτί » μεταξύ των Christies και Sotheby’s , για να αποφασίσει ποιος θ’ αναλάβει την εκτέλεση του έργου.

Ο Poundstone υπογραμμίζει ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο να ρίξουν « πέτρα » αφού πρόκειται για την πιο ανδροπρεπή εκδοχή , με τα ψαλίδια να είναι λιγότερο δημοφιλή μεταξύ των δυο φύλων. 

Γι’ αυτό κι είναι πιο ασφαλές να επιλέγει κανείς το χαρτί , για να αυξήσει το ενδεχόμενο της νίκης ή έστω να ισοφαρίσει . Ένα τελευταίο τρικ έχει να κάνει με τη γνωστοποίηση στον απέναντι μιας συγκεκριμένης επιλογής ώστε να την εκλάβει ως μπλόφα και να κινηθεί αναλόγως .

Χαρτιά
Πολλοί παίκτες του πόκερ μπλοφάρουν συστηματικά . Στην περίπτωση του αρχάριου , αφού τον ξεσκεπάσουν, δύσκολα ο ίδιος θα επαναλάβει την χωρίς επιτυχία τακτική. 

Πιο έμπειροι όμως συμπαίκτες μπορούν να μπλοφάρουν δυο με τρεις φορές στη σειρά , αλλά μετά , όπως συμβαίνει συνήθως , προβαίνουν σε διαφορετική προσέγγιση για να μη θεωρηθούν προβλέψιμες οι ενέργειές τους .

Αντισφαίριση
Αρκετοί τενίστες , ιδιαίτερα οι πρωτάρηδες , με άκρως προβλέψιμο τρόπο στοχεύουν διαδοχικά την αριστερή και τη δεξιά γωνία του γηπέδου. Για να κάνεις σερβίς σε άλλη γωνία απ’ αυτή που νομίζει ο αντίπαλος, αρκεί ν’ ακολουθήσεις τη συμβουλή του Poundstone. 

Πριν το σερβίς κοίτα το ρολόι σου . Αν ο δευτερολεπτοδείκτης είναι μεταξύ των 0 με 29 δευτερολέπτων, χτύπα δεξιά, αν είναι μεταξύ των 30 με 59 δευτερολέπτων, τότε αριστερά.

Λόττο
Η λοταρία βασίζεται σε τυχαία ακολουθία κι άρα οι αριθμοί δεν έχουν σημασία, έτσι; Όχι ακριβώς. Ψυχολογικές μέθοδοι ασφαλώς και δε θα βοηθήσουν στο να πέσουν τα αναμενόμενα νούμερα, αλλά αν είστε τυχεροί τότε η γνώση θα ενισχύσει το κέρδος σας. 

Διαδεδομένες ανθρώπινες προλήψεις και συνήθειες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μερικοί αριθμοί είναι περισσότερο δημοφιλείς από άλλους . Όταν αυτοί κερδίζουν , μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πιάνει το τζακ-ποτ. 

Σε τυπική κλήρωση των 6 από μια σειρά 49 αριθμών , σύμφωνα με το συγγραφέα , καλύτερα να επιλέγονται οι επόμενοι : 10 , 20, 29, 30, 32, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 49. 

Πάντως , αν τα παραπάνω διαβαστούν από εκατομμύρια παίκτες , τότε η θεωρία του θ’ αποδειχτεί μάλλον αντιπαραγωγική .

Οι παραπάνω συμβουλές σας φαίνονται αρκετά απλοϊκές; Ο ανταποκριτής στο άρθρο του προτρέπει τους αναγνώστες του να θυμηθούν τα λόγια του Σέρλοκ Χόλμς από το «Ο σκύλος του Μπάσκερβιλ» , που έχουν ως εξής : « ο κόσμος είναι γεμάτος από ολοφάνερα πράγματα , που κανείς δεν παρατηρεί ».

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επιτυχία του αποτελέσματος , αλλά η γνώση μερικών τεχνασμάτων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της νίκης.




Επιμέλεια – μετάφραση : logiosermis.net
by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου