Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πώς διαχειρίζεστε τις ανησυχίες σας ;

Είναι γνωστό ότι οι ανησυχίες και οι έγνοιες είναι παρούσες στην καθημερινότητά. Ο γρήγορος ρυθμός ζωής , οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι οικογενειακές ανάγκες ενισχύουν τον ρυθμό και την ένταση της ανησυχίας μας. 

Συμβαίνει λοιπόν συχνά να αγχωθούμε για κάτι μέσα στην μέρα, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή χωρίς να μπορούμε πολλές φορές να ελέγξουμε την έκταση που παίρνει αυτή η ανησυχία. 

Όταν ο έλεγχος χάνεται και το άγχος έχει κυριαρχήσει είναι η στιγμή που πρέπει να λάβουμε δράση και να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Πως όμως;
Αρχικά θα βοηθούσε να διακρίνετε πότε η ανησυχία σας για κάτι είναι παραγωγική και πότε μη παραγωγική. 
Η παραγωγική ανησυχία έχει να κάνει με θέματα για τα οποία μπορείτε να κάνετε κάτι τώρα, δηλαδή στο παρόν. Η μη παραγωγική ανησυχία έχει να κάνει με θέματα που είτε δεν περνάνε από το χέρι σας είτε δεν μπορείτε να κάνετε κάτι εσείς για αυτά, στο ¨εδώ και τώρα¨. Για παράδειγμα έστω ότι τον επόμενο μήνα έχετε εξετάσεις στα Αγγλικά. 

Το να ανησυχείτε για το αν θα γράψετε καλά είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να κάνετε κάτι στο παρόν. Μπορείτε να διαβάσετε για τις ελλείψει σας τώρα. Το να ανησυχείτε όμως για το τι θα κάνετε εάν δεν περάσετε τις εξετάσεις είναι μη παραγωγική ανησυχία, γιατί σας προσδίδει άγχος για κάτι το οποίο δεν έχει καν συμβεί και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό την συγκεκριμένη στιγμή. 

Άρα σπαταλάτε την ενέργειά σας στο να στεναχωριέστε και όχι στο να προετοιμάζεστε για τις εξετάσεις σας. Το μυστικό λοιπόν είναι, λιγότερη σκέψη για το μέλλον και περισσότερη πράξη στο παρόν.

Στη συνέχεια καλό είναι να σκεφτείτε τι ακριβώς κερδίζετε με το να επαναλαμβάνετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις. 
Ναι, οι ανησυχίες για το τι θα γίνει στο μέλλον δεν είναι τίποτε άλλο από επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Το θέμα είναι ότι κατά βάθος θεωρείτε ότι επαναλαμβάνοντας αυτές τις σκέψεις προετοιμάζεστε για το ''κακό'' που θα συμβεί. 

Αυτό όμως δεν ισχύει και στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να κουραστείτε ψυχικά και να προκαταβάλετε αρνητικά την κατάσταση, πριν καν συμβεί.

Επίσης κάποιες φορές το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε την ζωή να σας εκπλήξει. 
Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε πια ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη, οπότε το να προσπαθείτε να ελέγξετε τα πάντα είναι αδύνατον. Δοκιμάστε λοιπόν να αποδεχτείτε αυτή την αβεβαιότητα, τουλάχιστον για αυτά που δεν περνάνε από τα χέρια σας και αφεθείτε σε αυτά που έρχονται με πίστη για την θετικότητά τους.

Αν συνεχίζετε να επιμένετε στις ανησυχίες σας και δυσκολευόσαστε να τις αποχωριστείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε την εξής τεχνική. 
Επαναλαμβάνετε το αρνητικό σας σενάριο και τις αρνητικές σας σκέψεις για το θέμα που σας ανησυχεί πολλές φορές, μέχρι να σας ακούγεται πια βαρετό. Μπορείτε να το εκφράσετε προφορικά αλλά και γραπτά. 

Αυτό θα σας βοηθήσει στο να συνειδητοποιήσετε και να ονοματίσετε πιο καθαρά τις σκέψεις σας και να μειώσετε το άγχος που σας δημιουργούν. Όσο τις επαναλαμβάνετε και τις εκφράζετε τόσο τις αποδυναμώνετε. 

Επίσης μπορείτε να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην μέρα που θα κάνετε αυτή την άσκηση. Για παράδειγμα, από το να κάνετε αρνητικές σκέψεις όλο το 24ωρο μπορείτε να ''κλείσετε ένα ραντεβού'' με τις ανησυχίες σας και να τις περιορίσετε στην μισή ώρα. 

Αυτό σας βοηθάει στο να κυλήσει πιο χαλαρά η υπόλοιπη μέρα αφού θα έχετε βάλει όρια στις αρνητικές σας σκέψεις.

Τέλος, μην ξεχνάτε τις βαθιές αναπνοές. Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν σημαντικά στο να ηρεμήσετε. Ηρεμούν με φυσικό τρόπο το μυαλό και το σώμα σας. Τονώνουν με τον γρηγορότερο τρόπο το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και έτσι σας χαλαρώνουν.




Ιωάννα Ίφου, Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
ioannaifou@gmail.com
https://www.facebook.com/paidognwsia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου