Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Βγες νικητής στην αναμέτρησή σου με τον φόβο, με εφαλτήριο την αφύπνιση…!!!!

Τι είναι ο φόβος και ποιοι είναι οι πιθανοί παράγοντες που μας τον προκαλούν

Στην πραγματικότητα ο φόβος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό μη ΒΙ ΑΓΓφυσιολογικής αμυντικής αντίδρασης του οργανισμού. Το σώμα μας δηλαδή μπαίνει σε κατάσταση εγρήγορσης όταν δεχόμαστε απειλή ή όταν βιώνουμε κάτι που το εκλαμβάνουμε ως απειλή. 

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για φανταστικό φόβο, γιατί βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας.

Ο φόβος “τρέφεται” από την σκέψη μας, χωρίς να αποτελεί πραγματική απειλή. Εμείς οι ίδιοι πολλές φορές νομίζουμε ότι κινδυνεύουμε από τους φόβους μας, δίνοντάς τους εξωπραγματικές διαστάσεις.

Ο φόβος έχει μετατραπεί πλέον σε εμμονή. Θα τον αφήσετε να ”φωλιάσει” στον ψυχισμό σας και να “κουρελιάσει” την ψυχολογία σας;

Στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: ”Νικάω τον φόβο”, από την εκπαιδεύτρια Εύη Ξυραφά, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι τρόποι αντιμετώπισης του φόβου. Μήπως, όμως, η λύση βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε και εμείς αρνούμαστε να την δούμε;

Ο φόβος και τα συμπλέγματά του

Δύο είναι τα είδη υπαρκτών φόβων: ο φόβος της πτώσης και ο φόβος του θορύβου. Είναι οι λεγόμενοι «χρήσιμοι φόβοι». Οι υπόλοιποι φόβοι είναι επίκτητοι, μη πραγματικοί και πλασματικοί.

Όταν οι σκέψεις συνεχίζουν να μας κυριεύουν, “θεριεύουν” από τη δύναμη που παίρνουν από εμάς. Έτσι, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έμμονες ιδέες και συμπλέγματα. Μπορούν ακόμη και να μας παραλύσουν, με την εμφάνιση κρίσεων πανικού.

Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τον φόβο από την φοβία

Όταν μιλάμε για φοβία, αναφερόμαστε στην περίπτωση που μας καταλαμβάνει ένας υπερβολικός και ανεξήγητος φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι απαραίτητο να τον δεις κατάματα και να μην προσπαθήσεις να τον αποφύγεις.

Δες το φόβο σου ως κίνητρο αφύπνισης, όχι ως ανυπέρβλητο εμπόδιο

Ζεις με τον φόβο της απόρριψης; Τον φόβο της αβίαστης έκφρασης των συναισθημάτων σου; Τον φόβο της αλήθειας; Ο φόβος σε έχει εγκλωβίσει, εμποδίζοντάς σε να ζήσεις, μην αρνείσαι να το δεις!

Είναι σημαντικό προκειμένου να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις τον φόβο, να τον δεις ως ένα κίνητρο ή μια αφορμή για αφύπνιση, σαν πρόκληση. Ο φόβος δεν αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο ή εμπόδιο, αλλά ούτε και εχθρό!

«Θάρρος σημαίνει να ενεργείς με φόβο, όχι χωρίς αυτόν», Εύη Ξυραφά

Αντιμετώπισε τον φόβο σου… ρισκάροντας. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους δράσης ενάντια στον φόβο.

Μην φοβάσαι την αποτυχία, μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία

Κλείνοντας με την φράση: «Η αληθινή επιτυχία είναι πάντα ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα αποτυχημένων προσπαθειών», η Εύη Ξυραφά επεσήμανε τη σημασία του να δεχόμαστε την κριτική, είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε όχι. Ζητώντας επεξήγηση από αυτόν που σας άσκησε την κριτική και μέσα από την παραδοχή του λάθους σας, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε την αξία της κριτικής.

Τρόποι αντιμετώπισης των φόβων

Αρχικά, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τον/τους φόβους σας, έχοντας επίγνωση του προβλήματος, προκειμένου να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε. Δείτε τους υπό το πρίσμα της λογικής και κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: “Μπορεί να αποδειχτεί με λογικά επιχειρήματα ο φόβος μου;”

Αν όχι, μήπως δεν υπάρχει και είναι απλώς κατασκεύασμα των σκέψεων που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι;

Μην ξεχνάτε ότι: Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να δώσετε μια ευχάριστη νότα στους φόβους σας και γιατί όχι και να τους διακωμωδήσετε.

Μπορείτε να αντιστρέψετε στο μυαλό σας για παράδειγμα μια επιθυμία σας. Μήπως τελικά είναι κάτι που εσείς δεν μπορείτε να αποτρέψετε; Την απάντηση, θα πρέπει να την αναζητήσετε μόνοι σας.

Συναντάς ακόμα δυσκολίες στην αντιμετώπιση του θυμού; Μην το κρατάς άλλο μέσα σου!

Μπορείς να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου, στο επόμενο σεμινάριο, με τίτλο: “Νίκησε τον θυμό”, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, με εκπαιδεύτρια την Εύη Ξυραφά, Σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης και Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας και συγγραφέα. Στο παρακάτω, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή:


Απαιτείται δράση από εμάς τους ίδιους, προκειμένου να ξεπεράσουμε τον φόβο που μας διακατέχει. Μην αποχωρίζεστε την θετική σας ενέργεια, αυτοσαρκαστείτε, χαμογελάστε!

Ο φόβος αν νικηθεί, μπορεί να φωτίσει τον δρόμο σας και να σας οδηγήσει σε μονοπάτια ευτυχίας και ψυχικής ηρεμίας!




Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,
Influence:
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου