Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Αναγεννηθείτε…με νηστεία και Γιόγκα...!!!!

Η νηστεία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς παράγοντες θεραπείας. Προσφέρει ξεκούραση στο πεπτικό σύστημα επιτρέποντας στο σώμα να καθαρίσει και να αποβάλλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται.

Νηστεία λέμε την συνειδητή αποχή από το φαγητό, το ποτό ή και τα δύο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τη διάρκεια και την αυστηρότητα που επιλέγει κανείς, η νηστεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολική ή μερική.

Η νηστεία για θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους αποτελεί συνήθεια των ανθρώπων από τους αρχαίους χρόνους. Αναφέρεται στη Βίβλο, στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, στο Κοράνι, στη Mahabharata και στις Upanishads. Αλλά εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες θρησκείες και παραδόσεις.

Τη νηστεία χρησιμοποιεί κάποιες φορές και η ιατρική, καθώς αναγνωρίζει ότι αρκετές μεταβολικές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκειά της και πολλά ιατρικά διαγνωστικά τεστ σταθεροποιούνται σε συνθήκες νηστείας.

Σύμφωνα με την ιατρική, η νηστεία ξεκινάει μετά από 8-12 ώρες αποχής απ’ το φαγητό. Η διαγνωστική νηστεία αφορά αποχή φαγητού για 8-72 ώρες (ανάλογα με την ηλικία) και πραγματοποιείται υπό ιατρική παρακολούθηση για την διερεύνηση ενός προβλήματος υγείας, συνήθως υπογλυκαιμίας.

Νηστεία για ενδυνάμωση σώματος και νου
Όσον αφορά την καθημερινότητά μας ακόμα και μια μέρα νηστείας μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, καθώς προσφέρει ξεκούραση στο πεπτικό. Νιώθουμε το σώμα ελαφρύτερο, ολόκληρος ο οργανισμός ξεκουράζεται και αναζωογονείται.

Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τη διάρκεια της νηστείας η ενέργεια που κατά τα άλλα θα κατανάλωνε ο οργανισμός για την πέψη τώρα χρησιμοποιείται για την επανόρθωση και θεραπεία του σώματος.

Η νηστεία, όμως, προσφέρει και νοητικά οφέλη. Καθώς αποτελεί μια μορφή ασκητισμού, εξασκείται για να δυναμώσει το νου και τη θέληση. 

Όπως μπορούμε να δυναμώσουμε τους μύες μας δίνοντάς τους σταδιακά περισσότερα βάρη να σηκώσουν, έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε και το μυαλό μας αυξάνοντας τη δυσκολία των καθηκόντων που θα εφαρμόσει. Η νηστεία, επίσης, ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Τα πνευματικά οφέλη της νηστείας είναι και αυτά σημαντικά. Όταν το σώμα και ο νους δεν αποσπώνται τρεις φορές την ημέρα από το φαγητό μένουν ελεύθερα να επικεντρωθούν σε πνευματικά ζητήματα. 

Σχεδόν όλες οι θρησκείες συνιστούν τη νηστεία ως μέσο ισχυροποίησης της προσευχής. Πολλοί γιόγκι νηστεύουν δύο φορές το μήνα στις Ekadasi μέρες (η ενδέκατη μέρα μετά το Νέο Φεγγάρι και την Πανσέληνο).

Οργάνωση της νηστείας
Μπορούμε να νηστέψουμε για 1-2 μέρες χωρίς την επιτήρηση ενός ειδικού, με την προϋπόθεση ότι είμαστε υγιείς. Απλά είναι καλό να διαλέξουμε μια χρονική στιγμή που μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και ξεκούραστοι, ίσως το Σαββατοκύριακο. 

Μπορεί να θέλουμε να είμαστε μόνοι ή με άλλους, οι οποίοι επίσης θα νηστεύουν και έτσι όλοι μαζί θα ενισχύσουμε την πρακτική μας.

Οι νηστείες του Σαββατοκύριακου συνιστώνται να γίνονται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο και κυρίως κατά την αλλαγή των εποχών. Εναλλακτικά μπορούμε να νηστεύουμε μια μέρα την εβδομάδα, γεγονός που θα διατηρήσει την καλή μας υγεία και τη νοητική μας δύναμη.

Πώς να νηστέψουμε
Μια ολική νηστεία σημαίνει αποχή από κάθε μορφή φαγητού, είτε σε υγρή είτε σε στερεή μορφή. Ακόμα και ο χυμός θεωρείται τροφή. Το νερό από την άλλη μεριά δεν θεωρείται τροφή. Δεν ενεργοποιεί την όρεξη και δεν χρειάζεται να χωνευτεί. Το να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της νηστείας βοηθάει στη γρήγορη αποτοξίνωση του σώματος.

Κατά τη διάρκεια της ολικής νηστείας προσπαθούμε να απασχοληθούμε με εκτός φαγητού δραστηριότητες. Αντίθετα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που θα ξοδεύαμε για την προετοιμασία του φαγητού και να τον χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κάποια ήρεμη δραστηριότητα που δεν θα μας κουράσει, όπως γιόγκα ή περπάτημα.

Σε επαφή με τη φύση και βαθιές αναπνοές
Καλό θα ήταν να εισπνέουμε όσο περισσότερο καθαρό αέρα μπορούμε. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην νηστεία παίζουν οι αναπνευστικές ασκήσεις (Pranayama), καθώς βοηθούν στη γρήγορη αποτοξίνωση του σώματος. Καλό, πάντως, είναι να θυμόμαστε να δίνουμε έμφαση στην εκπνοή.

Αν νιώσουμε κάποιες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο ή ναυτία, μπορούμε να πιούμε ένα τσάι μέντας ή δυόσμου, αλλά όχι μαύρο τσάι ή καφέ. Μόνο να θυμηθούμε να μην προσθέσουμε ζάχαρη.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι δεν νηστεύουμε σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αν είχαμε ή ακόμα έχουμε οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή ή αν έχουμε αναιμία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.




Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου