Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

8 συνηθισμένοι μύθοι για τον διαλογισμό και γιατί είναι λάθος...!!!!

Ο διαλογισμός είναι μια εξάσκηση της πειθαρχίας για να ανακτήσουμε τον έλεγχο του μυαλού και να χτίσουμε σχηματισμούς που είναι παραγωγικοί σε μας και τους άλλους. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ασαφής περιγραφή αλλά ο διαλογισμός είναι ένα γενική έννοια. 

Αυτή η γενικότητα έχει φύγει από επαγγελματίες ανά τον κόσμο. Αυτές οι παρεξηγήσεις έχουν την πρόθεση να είναι μοχθηρές, αλλά κατά κάποιον τρόπο είναι. 

Μπερδεύουν και αποσπούν τις πηγές από ένα σύστημα που λειτουργεί. Δε θα γίνει καμία αναφορά κάποιου ειδικού διαλογισμού. 

Θα μείνουμε με τους βασικούς διαλογιστικούς κανόνες, όπως το μέτρημα της αναπνοής και τα μάντρα. Ακολουθεί μια λίστα με μύθους και την επεξήγησή τους : 

Ο διαλογισμός είναι χαλάρωση 
Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε «κάνε μόνο θετικές σκέψεις» ή «άσε το μυαλό σου να χαλαρώσει». Αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από τα σεμινάρια διαχείρισης στρες που μπορεί να έχουν παραποιήσει σίγουρες ιδέες για να φτάσουν στον σκοπό τους. 

Η μείωση του στρες, η στιγμιαία ευτυχία και η χαλάρωση δεν είναι τα πάντα για τον διαλογισμό. Κάποια από αυτά θα συμβούν σε εσάς αλλά οι στόχοι του διαλογισμού είναι κάτι πολύ παραπάνω. Τα αρχικά στάδια έχουν να κάνουν με το να μάθουμε να αφηνόμαστε και απλά να είμαστε. Αυτά είναι απλά τα πρώτα βήματα. 

Ο διαλογισμός είναι απλά αυτο-ύπνωση 
Υπάρχουν μερικά αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα στην θεραπευτική ύπνωση και στον διαλογισμό. Και οι δύο πρακτικές ξεκινούν με το να προκαλούν μια κατάσταση χαλάρωσης. Έπειτα υπάρχει εσωτερική δουλειά που πρέπει να γίνει. 

Η ύπνωση και κάποιες μορφές διαλογισμού χρησιμοποιούν τεχνικές οραματισμού και/ή την χρήση επαναλαμβανόμενων φράσεων για να αλλάξουν οι εσωτερικοί σχηματισμοί. Αλλά πολλές μορφές διαλογισμού (Το «απλά κάθομαι» Ζεν ή ο επιμελής διαλογισμός Θεραβάντα) δεν χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία. Η αλληλεπικάλυψη μεταξύ ύπνωσης και διαλογισμού είναι μόνο μερική. 

Υπάρχουν τεχνολογικές παρακάμψεις 
Στην έντονη επιθυμία να υπάρχει άμεση ικανοποίηση, μια τρομερή και έξυπνη αγορά ξεπήδησε στην επιφάνεια από το Ίντερνετ για να σας δώσει την ικανότητα να διαλογιστείτε σαν Ζεν μοναχός, με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλους παρόμοιους ισχυρισμούς για ταχύτητα και τελειότητα. 

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληρώσετε, να βάλετε τα ακουστικά σας για μια ώρα για την επόμενη εβδομάδα και θα αισθανθείτε καλύτερα σε χρόνο μηδέν!» Αν διαθέσετε μια ώρα της ημέρας να χαλαρώσετε φυσικά θα χετε καλύτερη αντίληψη στο τέλος της εβδομάδας. 

Αυτός όμως δεν είναι πραγματικός διαλογισμός. Μερικά μουσικά τεχνάσματα δεν ισοδυναμούν με την συμπόνια και την αγάπη που έχουν αποκτηθεί από ώρες φιλότιμης παρακολούθησης της αναπνοής σας. 

Πρέπει να κάθεστε στη στάση του Λωτού 
Το ότι μπορείτε να διαλογιστείτε ενώ κάνετε οτιδήποτε, σε κάθε στάση, παραξενεύει τους περισσότερους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν οφέλη στην καθιστική, παθητική μορφή του διαλογισμού, αλλά υπάρχουν επίσης οφέλη και στα ενεργητικά είδη του διαλογισμού. 

Η κινητικότητα είναι ένα θέμα το οποίο ο καθένας μπορεί να καταλάβει. Αν απολαμβάνετε τον καθιστικό διαλογισμό αλλά οι εκδοχές του Λωτού πονάνε τις αρθρώσεις σας, μπορείτε να κάτσετε σε μια καρέκλα, ή ακόμα και να ξαπλώσετε κάτω. Όσο εστιάζετε στην αναπνοή σας, τα πηγαίνετε καλά. 

Ενώ διαλογίζετε πρέπει να λέτε «Ομ» 
Το «Ομ» είναι ένα κομμάτι ενός μάντρα. Πολλά είδη διαλογισμού έχουν επαναλαμβανόμενη ομιλία για την συγκέντρωση του μυαλού και της θέλησης. Όπως και πολλά δεν το κάνουν. Είναι όλα θέμα προτιμήσεων. 

Ο διαλογισμός είναι μια θρησκευτική δραστηριότητα 
Ο διαλογισμός έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές θρησκευτικές ομάδες τόσο μακρυά όσο θυμόμαστε. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι θρησκευτική δραστηριότητα. Είναι απλά ένας ιδιαίτερα διαφορετικός τρόπος να διευρύνετε το μυαλό σας, την καρδιά σας και την αντίληψη. Ακούω επίσης ανθρώπους να λένε ότι ο διαλογισμός είναι κάτι ανατολίτικο. 

Ενώ πολλές θρησκείες και πνευματικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον διαλογισμό στη Δύση, ο διαλογισμός συναντάται να εξασκείται σε όλο τον κόσμο σε κάποιο βαθμό ή σε άλλο από κάθε ομάδα στον πλανήτη. 

Ο διαλογισμός είναι ουτοπικός 
Ο διαλογισμός θεωρείται ότι είναι διανοητικός ουτοπισμός από κάποιους. Λένε ότι ο διαλογισμός είναι να ξεφεύγεις από τα προβλήματα, να κοιτάς τον αφαλό σου, να τρως τον λωτό ή να περιφρονείς τον κόσμο. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Για μένα το να ζεις την ζωή σου χωρίς ξεκούραση, χωρίς δυνατές εσωτερικές σκέψεις και χωρίς να διαθέτεις χρόνο να συγκεντρώνεσαι σε ένα γεγονός ή εμπειρία είναι ουτοπικό. 

Σε μια διαλογιστική κατάσταση είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με πολλές δυσάρεστες όψεις του εαυτού σου και του κόσμου όπως ο θυμός, ο πόνος, ο εγωισμός, η ταλαιπωρία, ο πόλεμος, οι επιθυμίες και οι παραισθητικές σκέψεις. Η ιδέα δεν είναι να ξεφύγουμε από τις όψεις του εαυτού μας και των άλλων, αλλά να παραμείνουμε και να τις θεραπεύσουμε. 

Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το να αφήνουμε κενό το μυαλό μας 
Αυτή είναι η κάρτα-ατού των μύθων περί διαλογισμού. Ένα μέρος του διαλογισμού χτίζει τον χαρακτήρα και την αποδοτικότητα της πνευματικής φωνής μας. Πώς το κάνει κάποιος αυτό όταν δεν επιτρέπει στην φωνή του να μιλήσει; 

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αδιάκοπο διανοητικό μουρμούρισμα αρχίζει να επιβραδύνει και παρατηρούμε την σύνεση. Αυτή η σύνεση γίνεται την στιγμή που βιώνουμε, και αυτό είναι που βλέπουμε, αισθανόμαστε , ακούμε: Την ολότητα της στιγμής. 




Μετάφραση: awakengr.com via thespiritscience.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου