Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να μολυνθούν και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό...!!!!

Μην μοιράζεστε ψευδείς πληροφορίες. Τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα για το φόβο μας από την ασθένεια. 

Την περασμένη εβδομάδα, ένα σκυλί στο Χονγκ Κονγκ τοποθετήθηκε σε καραντίνα επειδή δοκιμάστηκε θετικά για τον κοροναϊό. Με αυτό, παρουσιάστηκαν πολλές αναντιστοιχίες και λανθασμένες πληροφορίες, προκαλώντας συναγερμό στον παγκόσμιο πληθυσμό. 

Αλλά είναι σημαντικό να προειδοποιήσουμε ότι, παρά τη θετική δοκιμασία , μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να συστέλλονται και να μεταδίδουν την ασθένεια.

"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το σκυλί είναι μολυσμένο με τον κοροναϊό. Δεδομένου ότι ο κηδεμόνας του έχει την ασθένεια, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό που βρέθηκε στο σάλιο του ζώου είναι το αποτέλεσμα της στενής επαφής του με αυτήν και όχι μιας πλήρους λοίμωξης, με την αναπαραγωγή και τη μετάδοση του ιού ", ενημερώνει ο διευθυντής κτηνιατρικών προγραμμάτων, Rosângela Ribeiro.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι, στην πραγματικότητα, το ζώο του Χονγκ Κονγκ είχε ένα «ασθενώς θετικό» αποτέλεσμα στη δοκιμή Covid-19, γεγονός που αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση. 

"Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν με άλλο υποτύπο του κοροναϊού, όχι Covid-19, επιπλέον, η μετάδοση στον άνθρωπο και σε άλλα είδη είναι ασυνήθιστη", εξηγεί ο κτηνίατρος.

Η Rosângela θυμάται μια άλλη εστία ιού που προκάλεσε πανικό στον κόσμο: το Σοβαρές Οξεία Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Όπως και στην περίπτωση του SARS, το 2003, υπήρχε επίσης φόβος ότι τα ζώα θα μπορούσαν να διαδώσουν την ασθένεια. Ωστόσο, στο τέλος της επιδημίας, μόνο οκτώ γάτες και ένας σκύλος δοκιμάστηκαν θετικά στον ιό, αλλά κανένα ζώο δεν βρέθηκε ποτέ να μεταδίδει την ασθένεια στους ανθρώπους ", επισημαίνει.

Ο κτηνίατρος τονίζει την ανάγκη φροντίδας των ζώων σε οποιαδήποτε κατάσταση και όχι πανικού , καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα κατοικίδια ζώα με λοίμωξη και μετάδοση του ιού. 

"Η διάδοση αυτού του είδους αβάσιμων ειδήσεων μπορεί να δημιουργήσει έναν περιττό πανικό σε σχέση με τα κατοικίδια ζώα, θέτοντας σε κίνδυνο τους πληθυσμούς σκύλων και γατών σε χώρες με την εμφάνιση της νόσου", προειδοποιεί. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου