Το παχύ έντερο είναι όργανο του πεπτικού συστήματος το οποίο απορροφά το νερό από την τροφή που δεν απορροφήθηκε στο παχύ έντερο και αποβάλλει ,μέσω του πρωκτού, το υπόλειμμα μέσω των κοπράνων.
Το παχύ έντερο αποτελείται από τρία μέρη: το τυφλό έντερο, το κόλον και το ορθό. Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η καλή λειτουργία του παχέος εντέρου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσο σημαντική, ώστε πολλοί να το χαρακτηρίζουν ως τη δεύτερη καρδιά του οργανισμού μας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή κακοήθη νεοπλασία ,μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει διαπιστωθεί πως η σωστή πρόληψη, η τήρηση κάποιων καλών συνηθειών και η συχνή εξέταση μπορεί να προστατεύσει τελείως το άτομο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Πώς κάποιος μπορεί να προστατεύσει και να διασφαλίσει μία πιο εύρυθμη λειτουργία για το παχύ έντερο;
• Σωστή διατροφή: Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με συχνή κατανάλωση όσπριων και προτίμηση σε ψάρι η κοτόπουλο, αποτελούν ένα σπουδαίο μέτρο πρόληψης. Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών έχει διαπιστωθεί πως αυξάνει έως και 70% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
• Το ελαιόλαδο αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής.
• Άσκηση: Μία σωματική άσκηση 30 ‘ λεπτών κάθε μέρα, λειτουργεί προληπτικά για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου. Περπάτημα, γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο αποτελούν σπουδαίες επιλογές για σωματική άσκηση.
• Η ηλικία των 50 ετών είναι η κατάλληλη ώστε το ίδιο να υποβληθεί στην πρώτη κωλονοσκόπηση (αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μπορεί το άτομο για λόγους πρόληψης να υποβληθεί νωρίτερα. Η κωλονοσκόπηση είναι μία εξέταση εξαιρετικά ικανή στο να εντοπίζει τους καλοήθεις και κακοήθεις όγκους και προβαίνει στην άμεση αφαίρεσή του όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πραγματοποιείται ανώδυνα από τον γαστρεντερολόγο με τη χρήση αναισθητικού, ενώ το άτομο προετοιμάζεται μία ή δυο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση υπακτικών ώστε να επιτευχθεί η πλήρης κένωση του εντέρου.
Η κωλονοσκόπηση, δυστυχώς, είναι μία εξέταση που αντιμετωπίζεται αρκετές φορές υποτιμητικά από πολλά άτομα και έχει παρεξηγηθεί από την κοινή γνώμη πολλές φορές. Ωστόσο, αξίζει κάποιος να αναρωτηθεί αν οι προλήψεις και οι στενόμυαλες αντιλήψεις είναι πιο σημαντικές από τη ζωή και την υγεία του και να αποφύγει να υποβληθεί σε αυτή λόγω ντροπής.
Η πρόληψη και η εκτίμηση του δώρου της ζωής είναι το καλύτερο φάρμακο το οποίο, πραγματικά, σώζει ζωές!
Μαρία Σκαμπαρδώνη – healingeffect.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου