Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Όταν έχεις υπομονή, τίποτα δεν είναι μακριά...!!!!

(…) Νωρίτερα είπαμε ότι ο χρόνος είναι δική μας εφεύρεση. Και μια και είναι δική μας εφεύρεση, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Τον χρησιμοποιούμε προς όφελός μας όταν τον εκμεταλλευόμαστε. 

Σ: Και πώς τον εκμεταλλευόμαστε; 
Ίσως έχεις παρατηρήσει πως όταν περνάς καλά, ο χρόνος περνάει γρήγορα∙ ίσως για να σου υπενθυμίσει να ζήσεις κάθε στιγμή στο έπακρο, να μη χάσεις δευτερόλεπτο. Σαν να σου λέει: «Δεν θα μείνω για πολύ, γι’ αυτό ζήσε τη στιγμή όσο πιο έντονα μπορείς». 

Όταν δεν περνάς καλά, όταν βαριέσαι, περνάει αργά και βασανιστικά. Σαν να σε τιμωρεί που δεν τον εκμεταλλεύεσαι, που αφήνεις το πολυτιμότερο δώρο που σου δόθηκε ποτέ να πηγαίνει χαμένο. Ένα δώρο που λιγοστεύει κάθε δευτερόλεπτο. 

Σ: Αν βιάζομαι, σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτώ περισσότερο τον χρόνο; 
Εσύ τι πιστεύεις; Ότι εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο όταν βιάζεσαι να κάνεις πολλά ή όταν γεύεσαι αυτά που κάνεις; Τον εκμεταλλεύεσαι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, όταν αποκτήσεις την αρετή της υπομονής. 

Όταν έχεις υπομονή, τίποτα δεν είναι μακριά. Το τελικό αποτέλεσμα έρχεται πριν το καταλάβεις. Σου είχε τύχει να παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να θυμώνεις επειδή χάνεις και να το παρατήσεις ή, ακόμη χειρότερα, να πετάξεις τα πιόνια και τις κάρτες του; 

Δεν έμαθες ποτέ αν υπήρχε περίπτωση να κάνεις την ανατροπή στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Παρόλο που είχες μείνει πίσω, ίσως να τα κατάφερνες. 

Σκέψου ο Τόμας Έντισον να μην είχε υπομονή όταν συνέχιζε να προσπαθεί να ανάψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα έπειτα από χιλιάδες αποτυχημένες προσπάθειες. 

Σκέψου ο Έλον Μασκ να έχανε την υπομονή του όταν αποφάσισε να υποθηκεύσει όλη του την περιουσία για να επιχορηγήσει τις επιχειρήσεις του. Οι πρώτες του απόπειρες να στείλει πύραυλο στο διάστημα απέτυχαν. 

Επέμεινε, ενώ κανείς ιδιώτης δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με τις διαστημικές αποστολές, και τώρα η ΝΑSΑ είναι ένας από τους πελάτες του, έχοντας κλείσει συμβόλαιο δισεκατομμυρίων. 

Οι μεγάλοι οραματιστές δεν αναρωτιούνται αν τα πράγματα θα γίνουν. Γι’ αυτούς τα σπουδαία έχουν ήδη γίνει. Οραματίζονται και μετράνε αντίστροφα προς τη μέρα της υλοποίησης. Ο ανυπόμονος καταστρέφει το οικοδόμημά του πριν το δει να ολοκληρώνεται. Τα μεγάλα αποτελέσματα θέλουν χρόνο. Τίποτα σπουδαίο δεν γεννιέται μέσα σε μία μέρα, σε μία ώρα, σε έναν μήνα. 

Η απόφαση για ένα σπουδαίο εγχείρημα διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, δηλαδή είναι πάντα στιγμιαία. Το αποτέλεσμα όμως της απόφασης φαίνεται έπειτα από καιρό. Η απόφαση που φέρνει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα λαμβάνεται στιγμιαία. 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή Να πετύχω για να ευτυχήσω;” 




που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα 
Photo: Author/Depositphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου