Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Κρύα ή ζεστά επιθέματα ; Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τον πόνο ;

Πολύ συχνά βλέπουμε σε αθλητικούς αγώνες, τους αθλητές μετά από κάποιον τραυματισμό ή χτύπημα να βάζουν στους μυς και τις αρθρώσεις τους πάγο ή ψυκτικό σπρέι. Επίσης, έχουμε ακούσει πως όταν υποφέρουμε από χρόνιο πόνο στη μέση ή στον αυχένα πρέπει να βάζουμε ζεστά επιθέματα για να ανακουφιστούμε. 

Τι είναι όμως καλύτερο για την υγεία μας; Πότε πρέπει να επιλέγουμε κρύα επιθέματα και πότε ζεστά για την ανακούφιση των πόνων;Ένας γενικός κανόνας λέει πως τα κρύα επιθέματα ενδείκνυνται για τους τραυματισμούς και τα ζεστά για τους μυς και τις αρθρίτιδες. 

Ο πάγος βοηθάει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία «μουδιάζει» (λειτουργεί σαν φυσική νάρκωση δηλαδή) τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει το οίδημα.

Αντίθετα, η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς και ανακουφίζει τις πονεμένες αρθρώσεις. Επίσης, λειτουργεί ως φυσικό καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα: 

Αρθρίτιδες : Με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε σε πάνω από 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά τις αρθρώσεις όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά (γόνατο, ώμος, δάχτυλα, αγκώνας). Σε αυτή την περίπτωση η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η θερμότητα, η οποία ανακουφίζει τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς γύρω από αυτές. 

Ουρική αρθρίτιδα : Είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων (μεγάλο δάχτυλο ποδιού, αγκώνας, ταρσός, φτέρνα, αστράγαλος, καρπός, δάχτυλα, γόνατο κ.ά). Εδώ ο πάγος θεωρείται η ορθή θεραπεία καθώς μουδιάζει την περιοχή και ανακουφίζει από την αίσθηση καψίματος. 

Πονοκέφαλος : Προκαλείται από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι ή από τους μυς στον αυχένα. Εδώ ο πάγος χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονοκεφάλου που δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι πάλλεται μέσα στο κεφάλι μας ενώ η θερμότητα για να χαλαρώσουν οι μυς του αυχένα και να σταματήσουν οι σπασμοί. 

Τενοντίτιδα : Είναι πάθηση που παρατηρείται στον τένοντα, είτε στο σημείο που ενώνεται με τον μυ είτε στο σημείο που ενώνεται με το οστό. Ο πάγος βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και στο μούδιασμα του πόνου. 

Τενόντωση (ή τενοντοπάθεια) : Είναι η εκφύλιση του κολλαγόνου του τένοντα ως αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης χωρίς να δοθεί στον τένοντα ο απαραίτητος χρόνος για να επουλωθούν τυχόν ρήξεις του. Σε αυτή την περίπτωση η θερμότητα βοηθάει στη μείωση της δυσκαμψίας/ακαμψίας μετά την υποχώρηση της φλεγμονής. 

Διάστρεμμα : Διάταση ή ρήξη των συνδέσμων, κυρίως σε αστράγαλο ή γόνατο. Ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή και μουδιάζει την περιοχή ανακουφίζοντας από τον πόνο. Αφού έχει υποχωρήσει η φλεγμονή, η θεραπεία με θερμότητα βοηθάει στην απώλεια της δυσκαμψίας. 

Θλάση : Είναι η κάκωση-τραυματισμός των μυϊκών ινών, κυρίως στους μυς των κάτω άκρων. Η παγοθεραπεία μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο, ενώ τα θερμά επιθέματα μειώνουν τη δυσκαμψία. Τα τελευταία πρέπει να τοποθετηθούν αφού έχει υποχωρήσει η φλεγμονή. Εάν τοποθετήσετε θερμά επιθέματα πριν την υποχώρηση της φλεγμονής ενδέχεται να την αυξήσετε, καθυστερώντας έτσι την επούλωση της θλάσης. 

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την ορθή θεραπεία σε κάθε μία από τις παθήσεις που προκαλούν πόνο, γι’ αυτό αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση, απορία ή διευκρίνιση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου