Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Πως προέκυψε η φράση "αυγά σου καθαρίζουν" ;

Μία φορά τον χρόνο, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν - για να τιμήσουν την Αφροδίτη και τον Διόνυσο - με έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο : Κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε τον "πετροπόλεμο" με ...αυγά μελάτα!

Χιλιάδες αυγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση και ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα. Τα γέλια αυτά εξακολουθούσαν για εβδομάδες ολόκληρες. 

Στην γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μονάχα οι πολίτες, που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δέσποινες και αυτοκράτορες καμιά φορά. Παράδειγμα, ο "αυγοπόλεμος" ήταν μία από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αυγά στους αξιωματικούς και στους ακολούθους των ανακτόρων του, χωρίς να είναι η ημέρα της γιορτής των αυγών.

Στο Βυζάντιο φαίνεται, πως η γιορτή έγινε της μόδας για πολύ λίγο διάστημα όμως. Σε πολλά βυζαντινά κείμενα αναφέρεται συχνά, αλλά μόνο με 2 3 λόγια. Έτσι από το περίεργο αυτό έθιμο - που αιτία του χάνεται στα βάθη των αιώνων - έμεινε η ερωτηματική φράση: "αυγά σου καθαρίζουνε;". Τη λέμε δε, όταν βλέπουμε κάποιον να γελά χωρίς λόγο και αφορμή.

Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη "Το Λεξικό της Λαϊκής Σοφίας"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου