Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αναπνοή...ουτζάϊ - UJJAYI....!!!!!!!

oo-jy
ud= προς τα πάνω/ διευρυνθέν/ επίσης εκφράζει αίσθηση υπεροχής και δύναμης

jaya = κατακτώ, κυριεύω, υπερνικώ, κατανικώ/ επιτυγχάνω
**Σε ελεύθερη απόδοση στην Ελληνική: Ηρωική Αναπνοή

1. Ελάτε καθιστά σε μια άνετη θέση κατά την οποία η Σπονδυλική Στήλη (ΣΣ) παραμένει ευθυτενής χωρίς κόπο

Προετοιμασία
2. Εισπνοή από τα ρουθούνια και εκπνοή από το στόμα δημιουργώντας τον ήχο ΧΑ, καθώς κλείνετε ελαφρά τον λάρυγγα ώστε να στενέψει το πέρασμα (συγκεκριμένα την γλωττίδα).

Εκτέλεση τεχνικής
3. Αφού έχετε πειραματισθεί μερικές φορές με την πιο πάνω προετοιμασία προσπαθήστε να παραγάγετε τον ήχο ΧΑ με κλειστό στόμα, κατά την εκπνοή

4. Σιγά, σιγά εφαρμόστε τον ήχο και κατά την εισπνοή, διατηρώντας τον λάρυγγα (γλωττίδα) ελαφρά κλειστό.Η αναπνοή γίνεται από τα ρουθούνια, ο ήχος είναι συριστικός.

5. Εισπνεύστε για 4 χρόνους, βάλτε μια παύση στην εισπνοή, εκπνεύστε για 6 χρόνους, βάλτε μια παύση μετά την εκπνοή. Διατηρείστε τον ρυθμό σταθερό.

Παρατηρήσεις
1. Ξεκινήστε την τεχνική με εκπνοή και τελειώστε τον κύκλο των αναπνοών με εισπνοή.

2. Το ελαφρό κλείσιμο του λάρυγγα κάνει την αναπνοή πιο μεγάλη σε διάρκεια, και τελικά σε όγκο.

3. Στην αναπνοή Ujjayi οι πνεύμονες διαστέλλονται πλήρως. Με τον έλεγχο των αναπνευστικών μυών ο θώρακας κινείται από τον αφαλό μέχρι το λαιμό.

4. Η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι έντονη και κουραστική, συμβαίνει μια μικρή τριβή στον λάρυγγα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αισθάνεστε γδάρσιμο. Συνυπάρχουν η αίσθηση της εγρήγορσης και της δύναμης, με την αίσθηση της ηρεμίας.

5. Ο συριστικός ήχος της Ujjayi δεν είναι απαραίτητο να ακούγεται εξωτερικά. Είναι πιο σημαντικό να ακούγεται εσωτερικά και περισσότερο κατά την εκπνοή.
ΟΦΕΛΗ
1. Ηρεμεί, χαλαρώνει, συγκεντρώνει το νου.
2. Μαλάζει τα σπλάχνα.
3. Κατεβάζει την πίεση.
4. Θερμαίνει το σώμα.
5. Παρέχει ευκολία κατά την πρακτική των asana.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ UJJAYI
1. Παρατηρείστε την διαδικασία της αναπνοής… τον ρυθμό της…. την είσοδο και έξοδο του αέρα… την κίνηση που συμβαίνει στον θώρακα

2. Παρατηρείστε την διαδρομή της αναπνοής :
• Αισθανθείτε τον αέρα της εισπνοής στις άκρες των ρουθουνιών… του αέρα κατά μήκος των ρουθουνιών… πίσω από τα ιγμόρεια… κατά μήκος του λάρυγγα… νιώστε την σταδιακή διαστολή των πνευμόνων.

• Κατά την παύση δώστε την ευκαιρία στον οργανισμό να απορροφήσει τα οφέλη της εισπνοής, σαν να δίνετε χρόνο στον οργανισμό να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή την αερίων στους πνεύμονες (οξυγόνο με διοξείδιο).

• Αισθανθείτε το σταδιακό άδειασμα των πνευμόνων με την εκπνοή… νιώστε την γλυκιά, ζεστή τριβή στο στενό πέρασμα του λαιμού… τον ζεστό αέρα να ανεβαίνει πίσω από τα ιγμόρεια… να κατεβαίνει κατά μήκος των ρουθουνιών… στις άκρες των ρουθουνιών καθώς ο αέρας εξέρχεται.

• Κατά την παύση επιτρέψτε στον οργανισμό να νιώσει το ευεργετικό άδειασμα των πνευμόνων και να προετοιμασθεί για την πραγματοποίηση της επόμενης την εισπνοής.

3. Συνεχίστε με την παρατήρηση στην διαδρομή της αναπνοής.

*****Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διδαχθεί η αναπνοή Ujjayi, καθώς και ακόμα περισσότεροι τρόποι για να ασκηθεί η συγκέντρωση πάνω στην αναπνοή, η παραπάνω περιγραφή αποτελεί απλά και μόνο μία πρόταση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου