Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας περνάμε φάσεις κατά τις οποίες βιώνουμε έντονες καταστάσεις που οδηγούν σε συναισθηματικό κομφούζιο, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την λήψη αποφάσεων. Οι φάσεις αυτές μπορούν να είναι φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, υπαρξιακές κτλ.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδο είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και λογικοί, χωρίς να αλλοιώνουμε τα στάνταρ μας, δηλαδή τα πιστεύω και τις αρχές μας. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την ισορροπία στο μυαλό και την καρδιά αποφεύγοντας ακραίες λύσεις.
Αρχικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που θεωρούνται δεδομένα και πρέπει να έχουμε ως βάση για να μπορούμε ευκολότερα να κλείνουμε κάποιες πόρτες, να φεύγουμε όταν περισσεύουμε και γενικότερα να παίρνουμε αποστάσεις από ό,τι ερεθίζει τον «κακό» εαυτό και να δίνουμε ένα τέλος σε ό,τι δεν μας ταιριάζει και μας παρασύρει στην καταστροφή.
1) Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, διότι όλα αλλοιώνονται με το πέρας του χρόνου(π.χ ο πόνος, η αγάπη… μπορεί να μην σταματήσουν να υπάρχουν, αλλά αλλοιώνονται)
2) Το ποτέ και το πάντα είναι δυο έννοιες αόριστες και ανυπόστατες. (π.χ δε θα χωρίσουμε ποτέ, θα είμαστε μαζί για πάντα)
3) Ο χρόνος κυλάει μπροστά. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι χρονικές βαθμίδες παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Αυτά τα 3 στοιχεία λοιπόν είναι η αρχή του δρόμου που οδηγεί στην απελευθέρωση και στην αποδέσμευση από ό,τι μας κρατάει πίσω και δε μας αφήνει να εξελιχθούμε.
Από κει και πέρα είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε πόσο μακρύς ή πόσο σύντομος θα είναι αυτός ο δρόμος. Πιστεύω πως όλοι έχετε ζήσει κάποιου είδους απώλεια, απογοήτευση ή αποχωρισμό, γεγονός που μας «στοιχιώνει» και πολλές φορές μας αλλάζει. Το πρώτο στάδιο κάθε τέτοιου είδους οδυνηρής εμπειρίας είναι η άρνηση.
Δηλαδή αρνούμαστε να δεχτούμε ότι συνέβη και δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε. Μετά από αυτό το στάδιο φαίνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου. Αναλυτικότερα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι κλείνονται στον εαυτό τους, υποπίπτουν στα ναρκωτικά, ξεστρατίζουν και διαλύουν την ζωή τους - αυτή είναι η ανεπιθύμητη εκδοχή.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μετά το πρώτο στάδιο, στέκονται στα πόδια τους, μαζεύουν τις δυνάμεις τους και προχωράνε μπροστά, διοχετεύοντας τον πόνο, την θλίψη σε κάτι δημιουργικό. Η διαφορά λοιπόν αυτών των ανθρώπων είναι ότι οι μεν παραιτούνται από την ζωή, ενώ οι δε κάνουν το πάθημα μάθημα, ανασυγκροτούνται και συνεχίζουν.
Σε ποια ομάδα ανθρώπων θα ενταχθείτε είναι καθαρά δική σας επιλογή, καθώς οφείλετε να πάρετε την ζωή στα χέρια σας χωρίς να κατηγορείτε τον οποιοδήποτε για το οτιδήποτε. Με απλά λόγια κάνεις δε μπορεί να σας κάνει κουμάντο και άνω-κάτω αν δεν του το επιτρέψετε.
Και αν τυχόν συμβεί αυτό πάλι είναι στο χέρι σας να δώσετε ένα τέλος! Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι καλοί φίλοι και η οικογένεια που θα είναι αρωγοί στις προσπάθειές σας να υπερβείτε τους φόβους και τις ανασφάλειες σας.
Παρακάτω θα διατυπώσω μερικές «συμβουλές» οι οποίες παρ’ όλο που θεωρούνται δεδομένες και αυτονόητες, αν τις επεξεργαστείτε εις βάθος θα δείτε πως αποκτούν άλλο νόημα.
1) Να είστε αισιόδοξοι και ανοιχτόμυαλοι γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να κάνετε τα στραβά μάτια (όταν πρέπει) και να αποδεχτείτε κάτι που δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σας (πάλι όταν πρέπει)
2) Να σέβεστε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας και τις ικανότητες του. Αν δεν το κάνετε πρώτα εσείς, πως θα το κάνουν οι άλλοι;
3) Έννοιες όπως η εκδίκηση, ο θυμός ή τα απωθημένα φθείρουν τον εσωτερικό σας κόσμο και διαστρεβλώνουν την ομαλή λειτουργία του συνόλου (μυαλό,ψυχή,συμπεριφορά,διάθεση). Κάθε άνθρωπος, κατάσταση ή γεγονός έχει να σας διδάξει και από κάτι. Διαχειριστείτε το προς όφελός σας και όχι εναντίον σας!
4) Ψαχτείτε λίγο… συζητήστε με τον εαυτό σας… σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξέρετε!
5) Ρισκάρετε! Αντιμετωπίστε τους φόβους σας, ξεπεράστε τυχόν εμπόδια. Αν δεν το κάνετε πως θα δείτε πόση δύναμη και θάρρος κρύβετε μέσα σας;
Δώστε ένα τέλος σε ό,τι στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξή σας. Δώστε ένα τέλος σε ό,τι σας διαφθείρει. Δώστε ένα τέλος στη μιζέρια και τη δυστυχίας σας. Δώστε νόημα και ένα λόγο για να ζείτε στη ζωή σας.
Φοιτήτρια του Φ.Π.Ψ Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου