Η εποχή μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενδιαφέρουσα γιατί πολλές απόψεις που αφορούν την ζωή είναι υπό αλλαγή.Πού μπορεί όμως, να μας οδηγήσει , η εποχή αυτή ?
Επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον , αυτό μας οδηγεί σε αβεβαιότητα και αμφιβολία. Έτσι θα πρέπει , να προετοιμαστούμε κατάλληλα αποκτώντας κάποιες βασικές ικανότητες και δεξιότητες που θα προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε κατάσταση .
Πώς μπορεί να γίνει η προετοιμασία αυτή ?
Μα φυσικά γνωρίζοντας τον εαυτό μας και την προσωπική μας ταυτότητα .Αυτά είναι πολύτιμα όπλα για το μέλλον , κι έχουν την ικανότητα να μας χαρίσουν ισορροπία , αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη.
Ο William James ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έννοια του εαυτού. Εαυτός είναι όλη η γνώση , αισθήματα και στάσεις που διαθέτουμε σαν μοναδικά όντα. Η αίσθηση της προσωπικής ύπαρξης . Ότι σκέφτεται και αισθάνεται το άτομο καθώς δρα .
Η έννοια του εαυτού πάλι είναι ένα νοητικό σχήμα το οποίο διαθέτει το άτομο για τον εαυτό του και το οποίο διαμορφώνεται , καθώς το ίδιο το άτομο παρατηρεί τον εαυτό του , πως επιλέγει κάτι πως δρά, πως σκέφτεται αλλά και πως αισθάνεται ( αυτό-παρατήρηση ).
Από την άλλη , παρατηρεί αυτά που σκέφτεται μέσα από τους άλλους αφού , οι άνθρωποι είναι οι «καθρέπτες » μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον εαυτό μας, μέσα στους οποίους αντανακλάται αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε.
Οι πλευρές του εαυτού μας
Οι πλευρές που διαθέτει κάθε άτομο για τον εαυτό του , προσδιορίζονται με την έννοια για τον..
Δυνατό εαυτό ( αυτόν που μπορεί να γίνει)
Ιδανικό εαυτό ( αυτό που θέλει να γίνει )
Δεοντικό εαυτό ( αυτό που πρέπει να γίνει )
Νευρωτικό εαυτό ( αμυντικός εαυτός ).
Ο τρόπος που ορίζουμε τον εαυτό μας , φαίνεται από τις φράσεις μας που περιέχουν τις λέξεις « εγώ » , « δικός μου » , « εμένα », και καθοδηγεί τις επιλογές της συμπεριφοράς μας .
Για να διαμορφώσει το άτομο μία ξεχωριστή ενιαία και σταθερή εικόνα του ΕΓΩ , θα πρέπει να ενώσει ,τις ταυτίσεις , τους ρόλους , τις εμπειρίες (και αυτές που έχει αποκομίσει από το παρελθόν) , τις σχέσεις του , και να τις ενώσει σε μία ενιαία λειτουργική εικόνα στο παρόν . Κατόπιν αυτή την εικόνα , θα πρέπει να προβάλλει , για να συναντήσει το μέλλον.
Πρώτα από όλα λοιπόν , πρέπει να έχουμε μια σαφή ιδέα , στα ερωτήματα « ποιοι είμαστε » , « τι ζητάμε », « ποιος ο ρόλος μας μέσα στην κοινωνία » , « τι σκοπό έχουμε » , και « ποιες αξίες μέσα στην ζωή » .
Η απόκτηση της ταυτότητας μας δυσχεραίνεται αρκετά , όταν το άτομο δεν μπορεί να ενώσει όλα αυτά τα στοιχεία από το παρελθόν του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει μια ενιαία και σταθερή εικόνα για τον εαυτό του ( αυτό το διαπιστώνουμε πιο έντονα στα θετά παιδιά ) .
Τα ήθη , τα έθιμα και η ηθική αλλά και θρησκευτική ζωή του τόπου που ο κάθε ένας από μας μεγαλώνει , αποτελούν ένα βασικό υπόστρωμα που βοηθά το άτομο να χαρτογραφήσει τους ηθικούς του κανόνες. Π.χ στις κλειστές κοινωνίες οι ρόλοι είναι σαφείς , ενώ σε κοινωνίες με ταχύτατους ρυθμούς κοινωνικής αλλαγής , οι ρόλοι είναι πολύπλοκοι και ασαφείς .
Τα έτοιμα πρότυπα ταύτισης που μας προσφέρει η οικογένεια , το σχολείο και η κοινωνία , με τον καιρό μεταβάλλονται , αλλάζουν και βρίσκουν καινούργιες φόρμες και διαφορετικά μονοπάτια έκφρασης. Τρανό παράδειγμα η αλλαγή της ταυτότητας της γυναίκας, από το χθες στο σήμερα, , καθώς και η ουσιαστική αλλαγή της ταυτότητας του άντρα , σε σχέση με την καταξίωση και την διαφοροποίηση του μέσα στην σχέση.
Συνοψίζοντας
Όσο πιο πολύ γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ ενώνουμε τα κομμάτια της προσωπικής μας ταυτότητας , κι ακόμα πιο πολύ , αποκτάμε τα όπλα και την δύναμη να αντιμετωπίσουμε τον μέλλον με καθάρια ματιά , και δύναμη ψυχής .
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ -
UNIVERSITY OF ΕDEXEL PSYHOLOGY).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου