Το άγχος στην καθημερινότητά μας είναι αναμενόμενο. Κάποιοι όμως ανησυχούν υπερβολικά. Ήρθε η ώρα να ελέγξετε την κατάσταση.
Kάποια άτομα μπορεί από τη φύση τους να αγχώνονται περισσότερο ή πιο εύκολα από κάποια άλλα. Το επίμονο άγχος ωστόσο μπορεί να γίνει χρόνιο, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του στρες να μονιμοποιούνται και να εκδηλώνονται ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αντικειμενικά σοβαρές αιτίες. Αντιμετωπίστε το :
Εντοπίστε την κύρια πηγή άγχους και τι μπορείτε να κάνετε για να την ελέγξετε. Ίσως σας βοηθήσει να συζητήσετε με κάποιον που νοιάζεται για εσάς ζητώντας τη γνώμη και την υποστήριξή του.
Εξετάστε τις πιθανές λύσεις για κάθε πρόβλημα, όπως και τις πιθανές επιπτώσεις, καθώς και το τι θα κάνατε σε περίπτωση που οι φόβοι σας επιβεβαιωθούν, ώστε να ελέγξετε καλύτερα την κατάσταση αν κάτι δεν πάει όπως θα θέλατε.
Σκεφτείτε ποιοι φόβοι είναι και ποιοι δεν είναι λογικοί αξιολογώντας τους αντικειμενικά. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίσετε τι είναι πραγματικά σοβαρό και τι όχι.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά. Συνειδητοποιήστε ότι, με το να ανησυχείτε διαρκώς, το πρόβλημα δεν λύνεται. Αντίθετα επιβαρύνεται.
Αποκτήστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για να τα καταφέρετε επικεντρωθείτε σε όσα έχετε καταφέρει κι όχι στις αποτυχίες σας.
Επίσης μην κολλάτε στα δυσάρεστα γεγονότα που πιθανόν έχουν συμβεί στο παρελθόν αναμένοντας ότι θα ξανασυμβούν.
Μην οραματίζεστε μια ζωή χωρίς προβλήματα. Κατανοήστε ότι σε όλους συμβαίνουν ανεξέλεγκτα δυσάρεστα γεγονότα κι ότι ένα πρόβλημα δεν σημαίνει καταστροφή.
Αν το γενικευμένο άγχος επιμένει, η επίσκεψη στον ειδικό κρίνεται απαραίτητη. Η συμβουλευτική μπορεί να συμβάλει στον αποτελεσματικό διαχειρισμό του, ενώ η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να επιλύσετε τις ενδοψυχικές συγκρούσεις που οδήγησαν στο πρόβλημα. Τέλος μπορεί να χορηγηθούν και φάρμακα.
Φλώρα Κασσαβέτη
Με συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου,
ψυχολόγου
Psychology-Blog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου