Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Χωρίς ποια όργανα μπορούμε να ζήσουμε ;

              
Αν και ο άνθρωπος επιθυμεί να διατηρεί όλα του τα όργανα, υπάρχουν ορισμένα όργανα χωρίς τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να ζει. 


Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ακόμα και αν αφαιρεθεί ολόκληρος πνεύμονας. Όταν ένας πνεύμονας αφαιρεθεί, ο άλλος επεκτείνεται και λαμβάνει ορισμένο από τον επιπλέον χώρο

Η ζωή με έναν πνεύμονα δεν επηρεάζει συνήθως τις καθημερινές εργασίες ή το προσδόκιμο ζωής, αν και κάποιος με ένα πνεύμονα δεν θα μπορεί να ασκείται τόσο έντονα όσο ένας υγιής με 2 πνεύμονες, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, Dr. Len Horovitz.

Νεφρά : Οι άνθρωποι αν και έχουν 2 νεφρά χρειάζονται μόνο ένα για να επιβιώσουν. Άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με ένα νεφρό ή να υποστούν αφαίρεση μετά από τραυματισμό ή δωρεά. 


Γενικά άνθρωποι με ένα νεφρό έχουν λίγα ή καθόλου προβλήματα υγείας και έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με το National Kidney Foundation : Τεχνικά, άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς νεφρά αλλά χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Σπλήνας : φιλτράρει το αίμα και βοηθά τον οργανισμό να πολεμήσει λοιμώξεις αλλά δεν είναι απαραίτητος για την επιβίωση. Μπορεί να αφαιρεθεί, αν για παράδειγμα υποστεί βλάβη. Ωστόσο άνθρωποι χωρίς σπλήνα είναι περισσότερο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Αναπαραγωγικά όργανα : Μπορεί να αφαιρεθεί η μήτρα της γυναίκας στην υστερεκτομή ως αγωγή για τον καρκίνο, λόγω ινομυωμάτων, χρόνιου πόνου στην πύελο ή άλλα αίτια. 


Περίπου 1 στις 3 γυναίκες στις ΗΠΑ υποβάλλονται στην επέμβαση μέχρι την ηλικία των 60, σύμφωνα με το National Institutes of Health. Οι όρχεις μπορεί να αφαιρεθούν στους άντρες ως αγωγή για τον καρκίνο των όρχεων.

Το στομάχι : Ολόκληρο το στομάχι ορισμένες φορές αφαιρείται ως αγωγή για τον καρκίνο στομάχου, πράξη που ονομάζεται ολική γαστρεκτομή. 


Έτσι το λεπτό έντερο συνδέεται στον οισοφάγο. Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή λαμβάνουν διατροφή ενδοφλεβίως όσο αναρρώνουν. 

Μετά μπορούν να φάνε τις περισσότερες τροφές αλλά μπορεί να χρειαστούν μικρότερα γεύματα και συμπληρώματα αν έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των βιταμινών, σύμφωνα με το National Health Service of England.

Μπορεί να αφαιρεθεί το παχύ έντερο ως τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου ή της νόσου Crohn ή σε ορισμένες περιπτώσεις για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου. 


Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν χωρίς παχύ έντερο αλλά μπορεί να χρειαστεί να φέρουν σάκους κολοστομίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, μπορεί να πραγματοποιηθεί εγχείρηση για τη δημιουργία σάκου στο λεπτό έντερο που παίρνει τη θέση του παχέος εντέρου και τότε δεν είναι απαραίτητο να φέρει κάποιος το σάκο κολεοστομίας.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μικρό όργανο σε σχήμα σωλήνα που προεξέχει από το πρώτο μέρος του παχέος εντέρου. Δεν είναι σαφής η λειτουργία της αλλά μπορεί να αφαιρεθεί αν εμφανίσει φλεγμονή ή διάτρηση.

Πηγές: Ξένος τύπος.

http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου