Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως όλα γίνονται για κάποιο λόγο ;

Έπιασες ποτέ τον εαυτό σου να λέει “όλα γίνονται για κάποιο λόγο” ή μήπως χτύπησες ποτέ ξύλο για να εμποδίσεις το κακό από το να συμβεί;

Αυτά είναι παραδείγματα της «μαγικής σκέψης», σύμφωνα με τον Matthew Hutson, συγγραφέα του βιβλίου “The 7 Laws of Magical Thinking: How Irrational Beliefs Keep Us Happy, Healthy, and Sane” ("Οι 7 Νόμοι της Μαγικής Σκέψης : Πώς τα παράλογα πιστεύω μας κρατούν χαρούμενους, υγιείς και λογικούς").

Σύμφωνα με τον Hutson, η μαγική σκέψη μπορεί στην πραγματικότητα να σου κάνει καλό και με έμμεσο τρόπο να σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτά που θέλεις. Μέσα από αυτό το άρθρο μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους “7 νόμους” του Hutson και να μάθεις πώς αυτοί σου δίνουν δύναμη να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα. 

1. Το κάθε αντικείμενο μεταφέρει μια "ουσία". Οι άνθρωποι εκτιμούν τα οικογενειακά κειμήλια και τα αναμνηστικά διασημοτήτων περισσότερο από τα πανομοιότυπα αντίγραφα τους, λες και μεταφέρουν μέσα τους μια μη φυσική ουσία που προέρχεται από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Έχοντας ένα αντικείμενο που ανήκε σε κάποιον που αγαπάς ή θαυμάζεις, σε κάνει να τον αισθάνεσαι πιο κοντά και σε εμπνέει.

2. Τα σύμβολα έχουν δύναμη. Πιστεύουμε ότι σύμβολα, τελετουργίες ή αντικείμενα μπορούν να καλέσουν αυτό που αντιπροσωπεύουν. Για παράδειγμα, μια κούκλα βουντού αντιπροσωπεύει ένα άλλο πρόσωπο, και μας κάνει να αισθανόμαστε πως η κούκλα και το πρόσωπο με κάποιο τρόπο συνδέονται. Ένα άλλο παράδειγμα : Οι άνθρωποι αισθάνονται νευρικοί και μόνο στη σκέψη να κόψουν μία φωτογραφία της μητέρας τους.

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Κόψε ελεύθερα τη φωτογραφία του πρώην σου - αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. "Υπάρχει πράγματι μια μελέτη για τη χρήση των φυσικών μεταφορών. Ορισμένοι άνθρωποι έγραψαν για τα πράγματα που τους προβληματίζουν, τα τοποθέτησαν σε ένα φάκελο και τον σφράγισαν. Έτσι σφράγισαν και ορισμένες από τις ανησυχίες τους, κάτι που τους βοήθησε να προχωρήσουν", είπε ο Hutson.

3. Οι ενέργειες έχουν μακρινές συνέπειες. Αυτό έχει να κάνει με το πώς χρησιμοποιούμε προληπτικά τελετουργικά για να ενισχύσουμε την τύχη μας, όπως το σταύρωμα των δακτύλων, το χτύπημα του ξύλου ή τα τυχερά καπέλα, και το πώς αποφεύγουμε αυτά που φέρνουν κακή τύχη, όπως το να πατάς σε ρωγμές στο πεζοδρόμιο.

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Η διαδικασία αυτή μετατρέπεται σε μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία". Αν φορέσεις το τυχερό σου καπέλο, αυτόματα θα νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά. Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον ψυχολόγο Lysann Damisch του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, σε μια ομάδα ατόμων δόθηκε από μια μπάλα του γκολφ και στους μισούς είπαν ότι η μπάλα είναι τυχερή. Τα άτομα με την "τυχερή" μπάλα πέτυχαν 35% περισσότερα putts από αυτούς που είχαν την "κανονική" μπάλα.

4. Το μυαλό δεν γνωρίζει όρια. Αυτό αφορά την πίστη των ανθρώπων στην τεράστια δύναμη του μυαλού, στην υπεραισθητική αντίληψη και στον "νόμο της έλξης", σύμφωνα με τον οποίο αν πιστεύεις σε ένα αποτέλεσμα, τότε είναι πιο πιθανό να γίνει.

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : "Η οπτικοποίηση δουλεύει στ' αλήθεια. Αυξάνει την αισιοδοξία σου και η αισιοδοξία μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις", λέει ο Hutson. "Έτσι, δεν είναι καλή ιδέα να ξοδέψεις όλα τα λεφτά σου σε μια κλήρωση με το σκεπτικό ότι θα κερδίσεις. Λειτουργεί μόνο σε καταστάσεις που επηρεάζονται από τη δική σου απόδοση.

Για παράδειγμα, αν πας σε μια συνέντευξη εργασίας με την εικόνα της επιτυχίας στο μυαλό σου, αυτόματα θα αισθανθείς μεγαλύτερη σιγουριά, αφού θα περιμένεις τον συνεντευξιαστή να σε υποδεχτεί θερμά. Έτσι, θα χαμογελάσεις κι εκείνος με τη σειρά του θα είναι περισσότερο ζεστός μαζί σου".

5. Η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει. Πιστεύουμε ότι οι ψυχές επιβιώνουν τον βιολογικό μας θάνατο, ότι υπάρχει η μετά θάνατον ζωή, φαντάσματα, κλπ. Ωστόσο, πολλοί θρησκευόμενοι, μυστικιστές ή προληπτικοί, λένε ότι όλα αυτά είναι περισσότερο αλήθεια, παρά "μαγική σκέψη".

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Αν προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια κληρονομιά και πιστεύεις ότι όλες οι δημιουργικές σου πράξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τον θάνατό σου, τότε θα έχεις την αίσθηση πως μπορείς να επωφεληθείς από τις πράξεις σου αργότερα με τη δημιουργία θετικών αλλαγών στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής σου. 

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνεις σημαντικές αλλαγές ενώ είσαι ζωντανή ως επένδυση στην κληρονομιά σου. Αυτό είναι επίσης αποτελεσματικό μετά τον θάνατο αγαπημένων προσώπων: αν πιστεύεις ότι μπορείς να αισθανθείς την παρουσία τους, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την απώλεια. 

"Πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα πάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται μια έντονη παρουσία μετά τον πρώτο χρόνο από τον θάνατο ενός αγαπημένου τους.

Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Αφού δε σε εμποδίζει από το να προχωρήσεις, ίσως στην πραγματικότητα να σε βοηθάει", λέει ο Hutson.

6. Ο κόσμος είναι ζωντανός. Έχεις προσέξει ότι έχουμε την τάση να "ανθρωπομορφοποιούμε" τα πάντα; Δίνουμε ανθρώπινη μορφή σε όλα - όλοι φωνάζουμε στον υπολογιστή ή στο αυτοκίνητό όταν χαλάνε και όλοι συμπεριφερόμαστε στα κατοικίδιά μας σαν να είναι ανθρώπινη συντροφιά. 

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Άνθρωποι που είναι άρρωστοι ή ηλικιωμένοι, έχουν καλύτερη υγεία όταν τους συντροφεύει ένα κατοικίδιο ζώο ή αλληλεπιδρούν με ένα ζώο, ακόμα και ένα θεραπευτικό ρομπότ.

7. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε στο πεπρωμένο, τη μοίρα, το κάρμα ή τη θεϊκή παρέμβαση, ενώ έχουμε την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα είναι γραφτό να γίνουν. Για παράδειγμα, αισθάνεσαι ότι ήταν γραφτό να πας στο πάρτι όπου γνώρισες τον σύζυγό σου ή αν χάσεις τη δουλειά σου, είναι γιατί ήταν γραφτό να βρεις κάτι που θα σε ικανοποιεί περισσότερο.

Πώς αυτό είναι χρήσιμο : Αν συμβεί κάτι κακό, πιστεύοντας πως "ήταν γραφτό να γίνει", θα το αντιμετωπίσεις καλύτερα και θα βρεις τα θετικά στοιχεία μέσα στην ατυχία. "Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον ψυχολόγο Kenneth Pargament του Bowling Green State University, οι φοιτητές που είδαν ένα αρνητικό γεγονός ως «μέρος του σχεδίου του Θεού» ήταν πιο ανοιχτοί σε νέες προοπτικές, πιο φιλικοί στις σχέσεις τους και πιο επίμονοι στην αντιμετώπιση προκλήσεων", λέει ο Hutson.

Εάν συμβεί κάτι καλό, μπορείς να το δείς ως ένα σημάδι ότι είσαι στο σωστό δρόμο και ότι ο κόσμος νοιάζεται για σένα και κάνει το σωστό πράγμα. Γιατί όχι; Θα αισθανθείς σίγουρα καλύτερα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου