Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβεις στην ψυχή σου ;

Το έχεις ακούσει πως το σπίτι σου αποκαλύπτει πολλά για το χαρακτήρα σου; Τώρα ο Σαμ Γκόσλινγκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δίνει περισσότερες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Διάβασέ τες και σίγουρα σε κάποιες απ' αυτές θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου! 

Μήπως ανήκεις σε αυτούς που μπαίνοντας στο σπίτι ή το γραφείο κάποιου προσπαθείς να βγάλεις συμπεράσματα και για το χαρακτήρα του; Όχι απλώς για το αν είναι τακτικός ή ακατάστατος, αλλά για το αν θα μπορούσες να τον εμπιστευτείς, να συνεργαστείς μαζί του ή να κάνεις παρέα;

Ο δρ Σαμ Γκόσλινγκ, Ph.D. καθηγητής Ψυχολογίας στο Παν/μιο του Τέξας, στο βιβλίο του «Snoop: what your stuff says about you» («Κατασκοπεία: τι αποκαλύπτουν τα πράγματά σας για εσάς») αποκωδικοποίησε τα στοιχεία που φανερώνουν τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας: ειλικρίνεια, εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, ευδιαθεσία, νευρωτική συμπεριφορά.

Βέβαια, όπως λέει και ο ίδιος ο επιστήμονας: «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να ερμηνεύσουμε μόνο ένα αντικείμενο. Αντίθετα, για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, χρειάζεται να βρούμε ένα θεματικό σύνολο».

Η διαρρύθμιση των επίπλων : Εσωστρεφής ή εξωστρεφής;
Ίσως σου φανεί παράξενο, αλλά τα σπίτια των εσωστρεφών που τους αρέσει να περνούν τον περισσότερο χρόνο μόνοι τους μπορεί να μην έχουν ούτε μια περισσευούμενη καρέκλα! Ενώ οι προσωπικοί χώροι των εξωστρεφών που πραγματικά διασκεδάζουν και απολαμβάνουν τη συντροφιά των άλλων είναι πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να δέχονται συνεχώς επισκέψεις, κάποιοι, δε, μπορεί να μην κλείνουν καν την πόρτα τους.

Τι άλλο θα βρείς στο χώρο ενός εξωστρεφούς; Ένα μπολ με γλυκά για το καλωσόρισμα, άνετες πολυθρόνες ώστε να την «αράζουν» οι καλεσμένοι τους και πολλές σπαστές καρέκλες για τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.

Τακτική ή ακατάστατη; Τι κρύβεις στα συρτάρια;
Εάν το γραφείο κάποιου είναι καθαρό και τακτικό, αυτό σημαίνει ότι είναι άτομο οργανωμένο, ευσυνείδητο και υπεύθυνο; Ίσως όμως να πρόκειται και για μια λάθος εκτίμηση, αφού σύμφωνα με το δρα Γκόσλινγκ χρειάζεται να ψάξουμε λίγο πιο... βαθιά :

«Κοίταξε τα συρτάρια του, εάν κάποιος είναι πραγματικά τακτικός και οργανωμένος, τότε και τα συρτάρια του θα είναι προσεκτικά οργανωμένα».

Ίσως η επιφάνεια του γραφείου του να είναι καθαρή επειδή έκρυψε βιαστικά ό,τι υπήρχε στα συρτάρια λίγο πριν μπείς. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο αυτό ίσως είναι και ανεύθυνο.

Βιβλία Μήπως ξέρουν να σε... διαβάζουν;
Νομίζεις ότι αποτελείς «κλειστό βιβλίο» για τους άλλους; Και όμως, ο εξασκημένος παρατηρητής, ρίχνοντας μια ματιά και μόνο στη βιβλιοθήκη σου, μπορεί να συμπεράνει πολλά για εσένα! Περιέχονται πολλοί τίτλοι βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων; Σύμφωνα με το δρα Γκόσλινγκ, είσαι άτομο εξωστρεφές, ειλικρινές, δημιουργικό, με φαντασία, και ανοιχτό σε νέες εμπειρίες.

Είναι τα βιβλία σου προσεκτικά τακτοποιημένα και οργανωμένα κατά είδος και συγγραφέα; Συγχαρητήρια! Εκτός από άτομο τακτικό και οργανωτικό είσαι και σε μεγάλο βαθμό ευσυνείδητη!

Έργα τέχνης. Μια προσωπικότητα γεμάτη φαντασία
Σου αρέσει να δημιουργείς «έργα τέχνης», τα οποία εκθέτεις, έστω και αν... ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του καλλιτεχνήματος; Μήπως σου αρέσει να επεμβαίνεις στα πράγματά σου (ρούχα, μπιμπελό, κ.ά.), δίνοντάς τους μια μοναδική προσωπική νότα; Οι έντονες καλλιτεχνικές σου τάσεις και η ανάγκη σου να ξεχωρίζεις δείχνει ότι είσαι τύπος ανοιχτός, δημιουργικός, με ελεύθερη σκέψη και έντονη φαντασία.

Μουσική & συλλογές που σε... μαρτυρούν!
Μια ματιά στη συλλογή σου με τα CD ή στα τραγούδια που έχεις αποθηκεύσει στον υπολογιστή ή στο MP3 αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σου πολύ περισσότερα από τα μουσικά σου γούστα! Σύμφωνα, λοιπόν, με το δρα Γκόσλινγκ, «οι εξωστρεφείς προτιμούν τραγούδια με στίχους κι αυτό γιατί προτιμούν τη συντροφιά και την επικοινωνία, ενώ οι εσωστρεφείς την ορχηστρική μουσική εξαιτίας της κλίσης τους προς τη μοναχικότητα».

Επίσης, όσοι προτιμούν την τζαζ και την κλασική μουσική είναι πιο εκλεπτυσμένοι και καλλιεργημένοι, όσοι ακούν ροκ είναι κοινωνικοί, αλλά αγχώνονται και στενοχωριούνται εύκολα, οι οπαδοί της ραπ είναι άτομα με αστείρευτη ενέργεια, ενώ της ποπ είναι κοινωνικοί, αλλά όχι ιδιαίτερα εύγλωττοι.

Φωτογραφίες : Αποκαλυπτικά και τα ενσταντανέ.
Οι εξωστρεφείς λατρεύουν να εκθέτουν τις φωτογραφίες που τους απεικονίζουν μαζί με φίλους και άλλα μέλη της οικογένειάς τους ενώ διασκεδάζουν, αθλούνται ή είναι σε διακοπές. Οι εσωστρεφείς, πάλι, προτιμούν να διακοσμούν το χώρο τους με πίνακες ή φωτογραφίες τοπίων ή αντικειμένων.

Αλλά και ο τρόπος που τις εκθέτουμε αποκαλύπτει πολλά! Αν σου αρέσει να τοποθετείτε οικογενειακές φωτογραφίες στο γραφείο σου στραμμένες προς εσένα, αυτό σύμφωνα με το δρα Γκόσλινγκ δείχνει ότι παίρνεις δύναμη από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ενώ αν είναι στραμμένες προς τον επισκέπτη, ότι είσαι περήφανη για την οικογένειά σου, αφού είναι σαν να λες: «Να, κοίτα τι ωραία οικογένεια που έχω!».




http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου