Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Καταλάβετε γιατί η γάτα σας σας κοιτά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κλείνει τα μάτια…!!!

Καταλάβετε γιατί η γάτα σας σας κοιτά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κλείνει τα μάτια. 

Γιατί η γάτα σας σας κοιτά χωρίς να κλείνει τα μάτια; Τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά; Ειδικοί κτηνίατροι εξηγούν τους λόγους πίσω από αυτή την έντονη οπτική επαφή της γάτας σας.

1. Η γάτα θέλει την προσοχή σας
Σύμφωνα με τη Δρ. Mikel Delgado, ειδικό στη συμπεριφορά των γατών από τη Rover, η γάτα σας μπορεί να σας κοιτάζει επειδή βαριέται ή επειδή έχει συνηθίσει να έχει οπτική επαφή πριν συμβούν καλά πράγματα, όπως να παίρνει λιχουδιές.

Για να έχετε μια καλύτερη εκτίμηση, προσέξτε τι κάνει η γάτα σας εκτός από το να σας κοιτάζει. “Αν αρχίσετε να περπατάτε, μπορεί να πάρουν το προβάδισμα και να σας δείξουν ένα άδειο φαγητό ή την πόρτα ώστε να μπορέσουν να βγουν, 

για παράδειγμα”, είπε η Lucie Wilkins, καταγεγραμμένη βοηθός κτηνίατρου και blogger γατών στο Kitty Cat Tree, στην ιστοσελίδα Romper. Μερικές φορές, το κοίταγμα είναι απλά ένα μέρος της γενικής προσπάθειας της γάτας να επικοινωνήσει μαζί σας.

2. Η γάτα είναι περίεργη ή έκπληκτη
Μπορεί να είναι ότι, όταν σας κοιτάζουν χωρίς να κλείνουν τα μάτια, πιθανότατα να είναι πολύ ενδιαφέρονται ή έκπληκτοι από έναν ήχο που κάνετε, ή από κάτι που κάνετε, σύμφωνα με τη Δρ. Georgina Ushi Phillips, DVM από το Better With Cats.

Και όπως ξέρει όποιος έχει ζήσει ποτέ με μια γάτα, οι γάτες μπορούν να εκπλαγούν από σχεδόν τα πάντα, από τον ήχο μιας πόρτας ντουλάπας που κλείνει, μέχρι το πλυντήριο πιάτων που ανοίγει. 

“Μερικές φορές, ένας άγνωστος ήχος ή κίνηση μπορεί να τρομάξει τη γάτα σας, και μπορεί να φοβηθεί ή να είναι περίεργο για το τι θα συμβεί επόμενο”, πρόσθεσε η Wilkins.

“Το παγωμένο βλέμμα μπορεί να οφείλεται στην περιέργεια και στο να μη θέλουν να χάσουν τίποτα ή στον φόβο και τη συγκέντρωση για το επόμενο βήμα”, είπε. Το ακίνητο βλέμμα της γάτας σας μπορεί απλά να σημαίνει ότι έχει εκπλαγεί από έναν ήχο ή μια κίνηση.

3. Η γάτα νιώθει απειλούμενη
Προσπαθήστε να μην κοιτάτε απευθείας τη γάτα σας. “Μια γάτα που κοιτάζει χωρίς να κλείνει τα μάτια, μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει. Δεν θα πρότεινα ποτέ να κοιτάξετε απευθείας μια γάτα στα μάτια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εχθρική αντιπαράθεση”, συμβούλεψε η Wilkins. Πράγματι, ορισμένες γάτες βρίσκουν το απευθείας βλέμμα απειλητικό, όπως εξηγεί η Δρ. Delgado.

Κοιτάξτε αλλού ή προσπαθήστε να κλείνετε αργά τα μάτια για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει ήρεμη και ασφαλής. “Για να σπάσετε το βλέμμα της γάτας σας, κλείστε αργά τα μάτια (αυτό που αποκαλούμε ‘αργό κλείσιμο των ματιών’), είναι ένα χαλαρωτικό σημάδι”, εξήγησε η Δρ. Delgado. “Ίσως η γάτα σας να ‘κλείσει’ ακόμα και αργά τα μάτια της σε απάντηση.”

Συνήθως, αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. “Ένα μαλακώς μερικώς κλειστό βλέμμα, με τα μάτια λίγο κλειστά, μπορεί να δείχνει ότι η γάτα νιώθει άνετα και χαλαρωτικά με εσάς”, σημείωσε η Wilkins.

4. Η γάτα είναι απλώς χαλαρή και απολαμβάνει την παρέα σας
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μια γάτα που σας κοιτάζει μπορεί απλά να απολαμβάνει την παρουσία σας. “Οι γάτες μας αγαπούν και περνούν χρόνο κοιτώντας μας. Είναι πιθανό να θέλουν να γίνουν μέρος της ημέρας σας, να βλέπουν τι κάνετε και να είναι κοντά σας”, είπε η Dr. Phillips. 

“Το να είναι κοντά σας και να σας παρακολουθεί μπορεί να είναι απλά ένας τρόπος να σας δείξει ότι σας αγαπά.”




Ιστορία από Redação
© Παρέχεται από: Pet é Pop
Φωτογραφία: Pexels

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου