Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον - έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα γνωστό - που βρίσκεται σε μια ρομαντική σχέση που δεν είναι υγιής;
Ομολογουμένως, ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά πώς είναι η σχέση του άλλου σε καθημερινή βάση, ούτε γνωρίζουμε τη συναισθηματική τους οικειότητα σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Ωστόσο, η «εξωτερική προοπτική» μας επιτρέπει να ακούμε και να παρατηρούμε αντικειμενικά από ένα σημείο σαφήνειας.
Τι είναι μια τοξική σχέση;
Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να αφορούν σχέσεις γονέα-παιδιού, αδελφού-αδερφής ή το πιο κοινό είδος, ρομαντικές σχέσεις.
Όταν αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε ένα σύστημα κακοποίησης, ανασφάλειας, παραμέλησης και αυτοσυντήρησης, μετατρέπονται σε τοξικές σχέσεις και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, οδηγώντας το άτομο σε κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα εμπιστοσύνης και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Γιατί οι τοξικές σχέσεις είναι ελκυστικές;
Γιατί η οικειότητα του πόνου μοιάζει με ασφάλεια. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τοξικές σχέσεις είναι κακές. Όμως γιατί τις επιλέγουν;
Μάθαμε νωρίς στις πρωταρχικές μας σχέσεις, πως συχνά πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δικές μας ανάγκες, για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες κάποιου άλλου.
Το χάος, το απρόβλεπτο, η κατάχρηση, ο πόνος και η ταλαιπωρία φαίνονται συνώνυμα με την αγάπη.
Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό να απελευθερωθούμε από έναν δεσμό τραυματισμού υπέρ μιας υγιούς σχέσης, επειδή αυτή η υγιής σχέση φαίνεται ξένη.
Ο φόβος είναι συχνά ένα μεγάλο συστατικό για την παραμονή σε μια μη υγιή σχέση. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν βαθιά ριζωμένα συναισθηματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μερικά άτομα δυσκολεύονται πολύ να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους και να μην έχουν τη συντροφιά ενός σημαντικού άλλου.
Επομένως, ακόμη και μια ανησυχητική κατάσταση, υπερτερεί των φόβων και της ταλαιπωρίας του να μην είσαι καθόλου σε σχέση.
Ποια είναι τα σημάδια ότι είστε σε δεσμό τραυματισμού;
Οι δεσμοί τραυματισμού είναι σχέσεις όπου επαναλαμβάνουμε την ίδια δυναμική που βιώσαμε κατά την παιδική ηλικία με τους κύριους φροντιστές μας. Μάθαμε τι έπρεπε να κάνουμε για να λάβουμε αγάπη και ως εκ τούτου συνεχίζουμε τις ίδιες συμπεριφορές, για να λάβουμε αγάπη στις ρομαντικές μας σχέσεις. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας δυσλειτουργικής σχέσης:
1. Νιώθεις ότι ελέγχεσαι από τον σύντροφό σου
Ένα κοινό σημάδι ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση είναι όταν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου ελέγχει κάθε σου κίνηση. Το να ζητάς άδεια, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, είναι ένα από τα πολλά σημάδια τοξικών σχέσεων που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σου.
2. Ο σύντροφός σου σε κακοποιεί λεκτικά ή σωματικά
Ορισμένες φορές μπορεί να επιζητούμε το δράμα στη σχέση. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει και φτάνει σε σημείο κακοποίησης, η σχέση γίνεται καταχρηστική. Τότε έρχεται η στιγμή που πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου.
3. Νιώθεις άβολα δίπλα στον σύντροφό σου
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανοιχτείς στον σύντροφό σου ή φοβάσαι να το κάνεις, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι είσαι σε τοξική σχέση. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, είναι αν νιώθεις πως προσπαθεί να σε αλλάξει και δεν αποδέχεται τον πραγματικό σου εαυτό.
Πώς βγαίνεις από μια τοξική σχέση;
Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να τις εγκαταλείψεις. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν το να είσαι σε μια τοξική σχέση ως εθισμό στα ναρκωτικά – έτσι μπορεί να είναι προβληματικό και δύσκολο να το ελέγξεις.
Κάνε δουλειά στον εαυτό σου για να κατανοήσεις τα τραύματα από το παρελθόν σου. Αναρωτήσου τι συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα σου από συγκεκριμένα άτομα και σε συγκεκριμένες σχέσεις.
Όρια! Θέσε σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά, υλικά και ενεργειακά όρια στις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το δίκτυο υποστήριξης σου ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Υ.Γ. "Δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε".
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αρθρογράφος: Μάριαν Ροζέα
Μάριαν Ροζέα Ψυχολόγος BSc,
Απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου