Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Κόκκινο λάχανο : Διατροφική αξία, ιδιότητες και οφέλη…!!!!

Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία, ιδιότητες και οφέλη
Ενώ το πράσινο λάχανο είναι πιο συνηθισμένο, το κόκκινο λάχανο περιέχει περισσότερα θρεπτικά οφέλη, καθώς και έντονη γεύση. Το κόκκινο λάχανο περιέχει ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικές τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Κόκκινο λάχανο: Διατροφική αξία, ιδιότητες και οφέλη

Οι πολυφαινόλες προσφέρουν οφέλη λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους και αντι-καρκινικής τους ιδιότητας. Το κόκκινο λάχανο, ένα χαμηλό σε θερμίδες λαχανικό, είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και μια πλούσια πηγή βιταμινών.

Ένα φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο, περίπου 89 g περιέχει

· 27 θερμίδες,

· 0 γραμμάρια λίπους,

· 1 γραμμάριο πρωτεΐνης,

· 7 γραμμάρια υδατάνθρακες,

· 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών και

· 24 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και σε μέταλλα, όπως κάλιο και μαγγάνιο.

Επίσης, εκτός από πολυφαινόλες, το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε β-καροτίνη, η οποία προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη.

Ένα πολύ νόστιμο λαχανικό και παράλληλα ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.

Είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα το μισό φλιτζάνι κόκκινο λάχανο παρέχει περίπου 30 mg πολυφαινόλες (ανθοκυανίνες) με αντιφλεγμονώδεις δράσεις.


Το λάχανο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.


Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάχανο έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη το μαγειρεμένο λάχανο στον ατμό ενισχύει τη δεσμευτική ικανότητα χολικών οξέων σε σύγκριση με το ωμό.

Περιέχει τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες

οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα υγιεινών ενώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών – αυτών των τόσο θρεπτικών συστατικών των φυτών – και επιστήμονες μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:

· μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει
a) εγκεφαλικά επεισόδια
b) πνευμονική εμβολή
c) περιφερειακή αγγειακή νόσο και
d) καρδιακή προσβολή

· ρυθμίζουν τη χοληστερίνη

· εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες

· αποτρέπουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν αρχή για άλλες παθήσεις…

οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περίπου 400 είδη ανθοκυανινών

και τριανταέξι (36) από αυτές τις ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο συμπεριλαμβανομένων και

οκτώ (8) που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εντοπιστεί στο κόκκινο λάχανο…

η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο ARS Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC) in Beltsville, Md.

Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Ένα φλιτζάνι ωμό λάχανο περιέχει 2,2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.

Δρα κατά του ζαχάρου

Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου, μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι χρωστικές αυτές ουσίες λειτουργούν το ίδιο στο κόκκινο λάχανο, όπως και στα παντζάρια.

Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Το κόκκινο λάχανο μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος από μικρό έως πολύ μεγάλο. Η γεύση του είναι επίσης αρκετά ήπια και παρόμοια με αυτή του πράσινου λάχανου. 

Είναι κατάλληλο για προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι χρωστικές ουσίες που περιέχει μπορεί να σας κάνουν όλο το φαγητό μωβ!

Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα της κεφαλής του λάχανου και, παρόλο που το εσωτερικό του λάχανου είναι συνήθως καθαρό, συνεχίστε πλένοντας καλά το λάχανο, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει. 

Για να γίνει αυτό, κόψτε το εσωτερικό της κεφαλής σε κομμάτια και ξεπλύνετε. Μπορείτε να το ψήσετε στον ατμό για μεγαλύτερη απόλαυση.




Στοιχεία από:
www.post4life.gr
www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου