Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Το πρόβλημα με τους έφηβους : Η διαφορά μεταξύ των εγκεφάλων τους με των ενηλίκων…!!!!

Υπάρχει λόγος που οι έφηβοι είναι τόσο αντιδραστικοί, πεισματάρηδες και επιπόλαιοι και έχει να κάνει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μπορεί πολλές φορές οι έφηβοι να μοιάζουν με ενήλικες, να ντύνονται σαν ενήλικες και να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εγκέφαλοί τους λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. 

Οι έφηβοι δεν σκέφτονται όπως οι ενήλικες, και αυτό συμβαίνει επειδή τα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου τους δεν συνδέονται μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο όπως αυτά των ενηλίκων. 

Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι στερούνται πολλές από τις νευρικές απολήξεις που συνδέουν τον μετωπιαίο λοβό με τον υπόλοιπο εγκέφαλο, περιορίζοντας την ικανότητά τους να προβλέπουν το μέλλον, αναφέρει το knowledgenuts.

Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ωριμάζει ο εγκέφαλος, μια διαδικασία που ονομάζεται νευροωρίμανση. Ο εγκέφαλος αποτελείται από λευκή και φαιά ουσία. 

Η φαιά ουσία αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες και η λευκή σχηματίζει τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου. Η φαιά ουσία ωριμάζει στην ηλικία των 11 με 12 ετών, ενώ η λευκή ουσία αναπτύσσεται πλήρως στα 20 έτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων δεν είναι εντελώς ολοκληρωμένοι. Σε έναν ενήλικο εγκέφαλο υπάρχει ένας αριθμός νευρωνικών συνδέσεων που επιτρέπει στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου να λειτουργούν όλα μαζί. 

Στον εφηβικό εγκέφαλο, αυτές οι συνδέσεις δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως και αυτό επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες με τέτοιο τρόπο που να βλέπει ολόκληρη την εικόνα. 

Το τελευταίο μέρος του εγκεφάλου που ολοκληρώνει την ανάπτυξη των νευρωνικών συνδέσεών του είναι ο μετωπιαίος λοβός, ο οποίος είναι επίσης το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την προσοχή, τις παρορμήσεις και τα κίνητρα.

Οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι επίσης πιο δεκτικοί στα οφέλη που αποκομίζουν από τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον, γεγονός που βοηθά στην ενθάρρυνση της μάθησης και της εξερεύνησης νέων εμπειριών. 

Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε προβλήματα, αφού η φυσική χημεία του εγκεφάλου που αναπτύσσεται στους εγκεφάλους των εφήβων τους κάνει πιο ευάλωτους στους εθισμούς, οι οποίοι μπορεί να διατηρηθούν μέχρι την ενηλικίωση. 

Η χημεία του εγκεφάλου ενός ενήλικα, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει λιγότερες διακυμάνσεις και μεταφέρει τις ευχάριστες αισθήσεις πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα οι συνήθειες - καλές και κακές - να διαρκούν περισσότερο.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των εγκεφάλου των ενηλίκων και των εφήβων είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των άλλων. 

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο νοσοκομείο McLean της Μασαχουσέτης, όταν ζητήθηκε από τους έφηβους να αλληλεπιδράσουν με φωτογραφίες άλλων ανθρώπων και να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα τους, όχι μόνο χρησιμοποίησαν διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν πληροφορίες, αλλά κατέληξαν και σε διαφορετικά συμπεράσματα. 

Για παράδειγμα, οι εκφράσεις του προσώπου που οι ενήλικες αναγνώρισαν ως φόβο ερμηνεύτηκαν από τους έφηβους ως θυμός, υποδηλώνοντας ότι η αδυναμία των εφήβων να συνδεθούν συναισθηματικά με τους ενήλικες δεν είναι απλώς θέμα πείσματος, αλλά μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη γενική εικόνα.

Οι σταδιακές αλλαγές που παρατηρούν οι γονείς στους εφήβους τους είναι η φυσική ωρίμανση του εγκεφάλου τους. Οι εγκέφαλοι των ενηλίκων έχουν μια παχιά επικάλυψη λευκού λίπους που ονομάζεται μυελίνη, η οποία προστατεύει τα νεύρα του εγκεφάλου και κάνει τη συμπεριφορά ενός εφήβου να μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή ενός υπεύθυνου ενήλικα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου