Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

8 πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα…!!!!

Καθώς τα παιδιά μου μεγαλώνουν και πλησιάζουν στην ηλικία που “θα πετάξουν από τη φωλιά” θυμάμαι όλο και περισσότερο τη δική μου παιδική ηλικία. Κάποιες στιγμές είναι χαρούμενες, κάποιες λιγότερο χαρούμενες και κάποιες περιέχουν μαθήματα ζωής που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Άραγε, από όλες τις αναμνήσεις που έχουμε, ποιες κρατάμε στο μυαλό μας και στην ενήλικη ζωή μας;

Σε όποιο στάδιο της γονεϊκότητας βρισκόμαστε, υπάρχει πάντα χρόνος να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που τα παιδιά μας που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Να 8 πράγματα που θα θυμούνται για πάντα.

1. Το πόσο διασκέδαζαν μαζί μας
Η απλή παρουσία μας δίπλα τους όταν παίζουν, το να χτίζουμε πύργους με τουβλάκια και να κάνουμε χαζομάρες μαζί είναι υπεραρκετά για να δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις. Το παιχνίδι ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην γενικότερη επικοινωνία.

Συχνά είμαστε τόσο προσανατολισμένοι στο να τα προλάβουμε όλα, που δεν βάζουμε τη διασκέδαση ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Αλλά το να διασκεδάζουμε μαζί με τα παιδιά μας είναι απαραίτητο!

2. Τους εορτασμούς με ή χωρίς σπουδαία αφορμή
Είτε πρόκειται για τα γενέθλια τους, τα πρώτα τους βήματα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά), την επιστροφή στο σχολείο ή την ημέρα των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλές αφορμές για να γιορτάζουμε τις πολύτιμες στιγμές της ζωής.

Είναι, επίσης, σημαντικό να γιορτάζουμε κάθε επίτευγμα της ζωής τους όσο μικρό κι αν είναι. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικά ταλέντα (π.χ. άλλα διαπρέπουν στον αθλητισμό κι άλλα στα μαθήματα του σχολείου), όλες οι επιτυχίες και τα ορόσημα που κατακτούν θα πρέπει να γιορτάζονται εξίσου.

3. Τις οικογενειακές μας παραδόσεις
Οι οικογενειακές παραδόσεις δεν είναι τίποτα άλλο από δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε ξανά και ξανά. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή ασήμαντες, αυτό που μετράει είναι να είναι επαναλαμβανόμενες.

Οι δικές μας αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις είναι η Επείγουσα Αγκαλίτσα, το βάζο των αναμνήσεων, το φαγητό για μεξικάνικο μία μέρα πριν να ανοίξουν τα σχολεία και πολλές πολλές ακόμα τις οποίες ελπίζω ότι θα συνεχίσουν κάποτε τα παιδιά μου με τα δικά τους παιδιά.

Ακόμη όμως και ένα μικρό τελετουργικό όπως μια απλή καθημερινή “μυστική” χειραψία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους.

4. Το ότι τρώγαμε μαζί
Το να τρώμε ένα τουλάχιστον γεύμα της ημέρας μαζί με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό. Ο χρόνος που περνάμε μαζί γύρω από το τραπέζι, είναι για μένα ο βασιλιάς του ποιοτικού χρόνου, ο χρόνος που μας δένει και μας ενώνει.

Είναι ο χρόνος που μοιραζόμαστε όχι απλώς το φαγητό αλλά την καθημερινότητά μας, τις σκέψεις μας, τα καλά και τα κακά που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Τα παιδιά δεν θα θυμούνται κάθε γεύμα της ζωής τους αλλά θα νιώθουν πόσο σημαντικό ήταν να μαζεύεται η οικογένεια για να φάει μαζί, γύρω από ένα τραπέζι.

5. Τον τρόπο που συμπεριφερόμασταν
Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε είναι κάτι που τα παιδιά πάντα παρατηρούν και συχνά αντιγράφουν. Όλες οι συμπεριφορές μας καταγράφονται ακούσια από τα παιδιά μας: από το πως μιλάμε στα ζώα ή αν είμαστε ευγενικοί σε έναν ξένο, πώς αντιδρούμε όταν έχει κίνηση στο δρόμο ή πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο ή πως διαχειριζόμαστε μια αγχωτική κατάσταση.

Ανάλογα με το παράδειγμα που θα έχουν, θα διαμορφώσουν (ή όχι) την αποδοχή του εαυτού τους, θα καλλιεργήσουν (ή όχι) την ενσυναίσθηση και θα δημιουργήσουν (ή όχι) τους δικούς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους.

6. Τα ταξίδια που κάναμε μαζί
Το να ταξιδεύεις οικογενειακώς με μικρά παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν άπειρες ανταμοιβές για την προσπάθειά μας και κυρίως το γεγονός ότι δημιουργούμε αναμνήσεις για μια ζωή. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε κάνει και τόσα ταξίδια γιατί προτιμούσαμε τη σταθερότητα των διακοπών στο ίδιο μέρος. 

Έχει φυσικά κι αυτό τα δικά του πλεονεκτήματα, όμως μακάρι να είχαμε κάνει περισσότερα ταξίδια… Το καλό είναι ότι κανείς δεν μας εμποδίζει να κάνουμε από εδώ και στο εξής!

[Αληθινός διάλογος με τα παιδιά μου:
Εγώ: Παιδιά, όταν θα είστε πάνω από 18 θα θέλετε να πηγαίνουμε ταξίδια στο εξωτερικό μαζί; Ή θα θέλετε μόνο με φίλους;
Παιδιά: Άμα πληρώνεις!]

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι εφικτό ένα ταξίδι, υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε αναμνήσεις χωρίς να μετακινηθούμε πολύ μακριά. Είτε πρόκειται για μια βόλτα στην παραλία, είτε για μια επίσκεψη στο λούνα παρκ, είτε για μια πιο μακρινή μετακίνηση, το ταξίδι είναι για τα παιδιά μια πραγματική εμπειρία μάθησης.

7. Το ότι ήμασταν εκεί
Το “να είμαστε εκεί” ακούγεται υπερβολή, αφού είμαστε έτσι κι αλλιώς “εκεί” δηλαδή δίπλα τους. Αλλά η αδιάκοπη παρουσία μας έχει βαρύτητα στις παιδικές αναμνήσεις! Και με το αδιάκοπη δεν εννοώ να μην εργαζόμαστε και να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί τους.

Τα παιδιά μετρούν την αγάπη μέσω της προσοχής που τους δίνουμε. Είναι οι απλές στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό τους: όταν αφήσαμε για λίγο τη δουλειά για να φάμε μαζί παγωτό, ότι ξεκαρδιστήκαμε με το ανόητο αστείο τους ή απλά ότι τους διαβάζουμε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο.

8. Την αίσθηση ασφάλειας που τους παρείχαμε
Τα παιδιά από τη φύση τους είναι ευάλωτα και χρειάζονται προστασία. Για αυτό και θα θυμούνται πάντα εκείνες τις στιγμές που κυνηγήσαμε τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή ήμασταν δίπλα τους όποτε μας είχαν ανάγκη. 

Μέρος της αποστολής μας είναι να είμαστε η “βάση”, το μέρος στο οποίο μπορούν να επιστρέψουν για να νιώσουν αποδοχή και αίσθημα ασφάλειας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε πολύτιμες αναμνήσεις και να οικοδομούμε όμορφες σχέσεις με τα παιδιά μας.

Η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων και μιας υπέροχης παιδικής ηλικίας είναι εξάλλου και ο λόγος που δημιούργησα το μηνιαίο μου club για μαμάδες, Love, mom.

Αυτή τη στιγμή οι εγγραφές είναι κλειστές, αλλά μην ανησυχείτε! Καταχωρήστε το email σας εδώ για να σας ειδοποιήσω αμέσως μόλις ανοίξουν και πάλι οι πόρτες και υποδεχτούμε νέα μέλη!

Όπως είπε και ο Charles Swindoll: “Κάθε μέρα της ζωής μας κάνουμε καταθέσεις στην τράπεζα αναμνήσεων των παιδιών μας”.

Ας κάνουμε μία νέα κατάθεση σήμερα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου