Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

10 Πράγματα που δεν ξέρατε για τα νεογέννητα γατάκια…!!!!

Αν η γάτα είναι το πιο όμορφο πλάσμα στον πλανήτη, τότε τα νεογέννητα γατάκια είναι το πιο όμορφο πλάσμα του σύμπαντος. Όμως νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για αυτά τα μικροσκοπικά, εύθραυστα, αστεία πλασματάκια που κουτρουβαλούν δίπλα στη μαμά τους και κλαψουρίζουν συνέχεια για λίγο γαλατάκι; 

Στις παρακάτω γραμμές ίσως ανακαλύψετε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτά. 
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νεογέννητα γατάκια :

1. Η μεγαλύτερη γέννα που έχει γίνει ποτέ είναι 19 γατάκια 
Ή για να είμαστε ακριβείς, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γέννα που έχει σημειωθεί ποτέ είναι 19 γάτες! Αυτό έγινε στο Οξφορντσάιρ, το 1970, όταν και μια (άτυχη;) γάτα γέννησε 19 παιδιά εκ των οποίων τα 4 γεννήθηκαν νεκρά. Βέβαια η καημένη η γατούλα είχε άλλα 15 στόματα να θρέψει. 

Ας ελπίσουμε στη συνέχεια να στειρώθηκε αυτό το καρπερό κορίτσι! 

2. Ο μέσος όρος των νεογέννητων ανά γέννα είναι ~ 5 
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μπορεί να ποικίλλει δραματικά, από 1 ως .. 19 ο μέσος όρος είναι κοντά στα 5 γατάκια. Η πρώτη γέννα συνήθως είναι μικρή (λίγοι απόγονοι). Σε μερικές φυλές γάτας όπως η γάτα Σιάμ, ή η γάτα Βιρμανίας εχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός απογόνων! 

3. Η μαμά γάτα δεν σκοτώνει τα υγιή νεογέννητα 
Αντιθέτως με κάποιες ανυπόστατες φήμες, η μαμά γάτα εν γένει δεν σκοτώνει και δεν τρώει ποτέ ένα υγιές νεογέννητο γατάκι. Βεβαίως τρώει τον πλακούντα, μια συμπεριφορά που είναι απόλυτα φυσική. Μπορεί όμως να σκοτώσει ένα νεογέννητο που δεν ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα.
 
4. Οι γάτες γονείς ζευγαρώνουν με τα παιδιά τους 
Στον κόσμο της γάτας δεν υπάρχουν τέτοια ταμπού! Είναι απόλυτα φυσικό οι γονείς να ζευγαρώσουν με τα παιδιά τους και μάλιστα αυτό είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε εκτροφεία γατών. 

5. Τα νεογέννητα έχουν συχνά διαφορετικούς πατέρες 
Μερικές γέννες έχουν νεογέννητα που έχουν διαφορετικό πατέρα. Αυτό συμβαίνει όταν η μαμά γάτα ζευγαρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα διαδοχικά με περισσότερες από μια γάτες! 

6. Τα νεογέννητα μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα γούνας 
Τα αρσενικά νεογέννητα πάντα κληρονομούν το χρώμα της γούνας από τη μαμά τους, έτσι οι αδερφοί συχνά έχουν όμοια χρώματα. Όμως τα θηλυκά θα κληρονομήσουν ένα συνδυασμό του χρώματος του πατέρα και της μητέρας και έτσι οι αδερφές θα έχουν γούνες  που θα διαφέρουν, ιδίως αν έχουν διαφορετικούς μπαμπάδες! 

7. Τα νεογέννητα μαθαίνουν το ένα από το άλλο 
Στους πρώτους μήνες της ζωής τους τα νεογέννητα θα μάθουν πολλά από τα αδερφάκια τους. Ένα από αυτά που εξασκούν, όσο είναι μικρά είναι η ικανότητα στο κυνήγι και στο παιχνίδι, γι’ αυτό το θέαμα στο οποίο διάφορα νεογέννητα παλεύουν μεταξύ τους και δαγκώνουν το ένα το άλλο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Αν και φαίνεται λίγο άγριο, εφόσον οι ρόλοι αντιστρέφονται συνέχεια είναι απλώς ένας ασφαλής και καλός τρόπος να αποκτήσουν νέες δεξιότητες! 

8. Τα νεογέννητα δεν συμβιώνουν αρμονικά για πάντα 
Αν η γάτα σας έχει γεννήσει κάποια γατάκια δεν πρέπει να περιμένετε ότι αυτά θα ζουν αρμονικά μαζί για όλη τους την ζωή. Οι γάτες ωριμάζουν κοινωνικά μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών και σε αυτό το διάστημα οι πορείες της ζωής τους μπορεί να χωρίσουν τελείως! 

9. Οι ενήλικες αρσενικές γάτες σκοτώνουν τα νεογέννητα 
Χωρίς αυτό να συμβαίνει πάντα, είναι πιθανό να συμβεί και λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα αρσενικά θέλουν η μαμά γάτα να είναι ξανά σεξουαλικά ενεργή για νέο κύκλο ζευγαρώματος. Η μαμά γάτα αδιαφορεί για το ζευγάρωμα όσο αναθρέφει και θηλάζει τα γατάκια της. 

10. Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους 
Η βασική ένδειξη οικειότητας μεταξύ των γατών είναι η γνώριμη μυρωδιά. Τα νεογέννητα που μεγαλώνουν μαζί σε μια φωλιά φτιάχνουν οσφρητικό σημείο αναφοράς και κάπως έτσι μπορούν και αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους. 

Αν τα αδέρφια δεν χωριστούν ποτέ στη ζωή τους τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους για μια ζωή, με τη βοήθεια αυτής της κοινής μυρωδιάς. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου