Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΝΕΑ έρευνα : Θυρεοειδής και σελήνιο...!!!!

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει το σημαντικό ρόλο που παίζει το σελήνιο (Se) στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. 

Ο θυρεοειδής αδένας είναι το όργανο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο. Συγκεκριμένα το σελήνιο μπορεί και ενεργοποιεί ένα ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένα της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). 

Η σχέση που περιγράφεται μεταξύ του σεληνίου και των ασθενειών του θυρεοειδούς δεν αποτελεί καινούργιο δεδομένο μιας και είναι γνωστό ότι το σελήνιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή υγεία του θυρεοειδούς. 
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη σεληνίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών του θυρεοειδούς, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο υποθυρεοειδισμός, ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός και η βρογχοκήλη. 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που παρουσίαζαν έλλειψη σεληνίου αντιμετώπιζαν σε υψηλότερο ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης μίας από τις τέσσερις παραπάνω ασθένειες του θυρεοειδούς, ενώ εκείνα τα άτομα των οποίων τα επίπεδα σεληνίου βρίσκονταν στα φυσιολογικά επίπεδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μία ασθένεια του θυρεοειδούς. 

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η λήψη σεληνίου από εκείνους στους οποίους αυτό βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του θυρεοειδούς. 

Το σελήνιο έχει προσελκύσει γενικότερα τα τελευταία χρόνια την προσοχή των ειδικών λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. 

 Η συμμετοχή του όμως στη θυρεοειδική λειτουργία είναι πολύ σημαντική και φαίνεται ότι αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα στο θυρεοειδή αδένα. 




Πηγή: “Low population selenium status is associated with increased prevalence of thyroid disease” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305620 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου