Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, το γνωρίζω. Αλλά νιώθω τόσο αδύναμος γιατί αισθάνομαι ότι όλα πάνε στραβά και τίποτα θετικό δεν γίνεται στη ζωή μου.
Οικονομική ανασφάλεια, υγειονομικός αναβρασμός, εσωτερική ένταση. Και νιώθω πως όλα τα βιώνω στο «κόκκινο». Έχω σχέση και με στηρίζει η κοπέλα μου αλλά κάθε μήνα σκεφτόμαστε αν θα μας φτάσουν για το ενοίκιο και πόσο θα αντέξουμε. Κάνω δύο δουλειές και αισθάνομαι ότι δεν αντέχω… Πώς να διαχειριστώ αυτή την κρίση και τι να κάνω;
Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατακλυζόμαστε από τα ΜΜΕ με οικονομικούς όρους όπως «κατάρρευση», «ύφεση» και «απολύσεις».
Ο όρος «κρίση» χρησιμοποιείται για την περιγραφή ποικίλων καταστάσεων σε πολλούς τομείς της ζωής. Στην καθημερινότητά μας συχνά γίνεται λόγος για κρίση σε συλλογικό επίπεδο, όπως η οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική, περιβαλλοντική κρίση.
Σε ατομικό επίπεδο, αναφέρεται σε οδυνηρές καταστάσεις όπως είναι η διάγνωση μιας ασθένειας. Σε όλες τις περιπτώσεις η έννοια της κρίσης αναφέρεται σε μια κατάσταση αποσταθεροποίησης, που προκύπτει από ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια άγνωστη συνθήκη και απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση από την πλευρά του ατόμου.
Το άτομο που βρίσκεται σε κρίση βιώνει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη ζωή του ως εξαιρετικά απειλητική καθώς επιφέρει ένα σοβαρό ρήγμα στο σύστημα αξιών του, ανατρέπει τις πεποιθήσεις του και τις προτεραιότητές του.
Έτσι, συμβαίνει και σε εσάς. Μπορεί στρατηγικές αντιμετώπισης που στο παρελθόν υπήρξαν αποτελεσματικές για την προσαρμογή και την επίλυση δυσκολιών να μοιάζουν αδύναμες και ανεπαρκείς απέναντι στη νέα κατάσταση.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αδυνατεί να σκεφτεί, να παράγει εναλλακτικές λύσεις, να θέσει στόχους. Ο χρόνος «παγώνει» και για αυτό είναι ωφέλιμο να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό στον οποίο θα μιλήσετε και θα τον εμπιστευτείτε.
Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Αντώνης Κατσαμάγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου