Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Τα 14 οφέλη του να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας κάθε μέρα...!!!!

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσο συχνά σκεφτόμαστε τα συναισθήματά μας; 
Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν εύκολα να περάσουμε ώρες, ημέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες χωρίς ποτέ να δώσουμε στα συναισθήματά μας ούτε μία στιγμή σκέψης. 

Ως ψυχολόγος που ειδικεύεται στην παιδική συναισθηματική παραμέληση, μιλώ συχνά με ανθρώπους για τα συναισθήματά τους, και για αυτό ξέρω πως αυτό είναι αλήθεια. Συνήθως, έχουμε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων μας μόνο σε καταστάσεις όπου νιώθουμε ισχυρά συναισθήματα. 

Όταν βιώνουμε ένα σημαντικό γεγονός όπως ένας γάμος, ένας θάνατος, μια αποφοίτηση, ή μια καταστροφή. Όταν είμαστε εξοργισμένοι, ενθουσιασμένοι, ενθουσιασμένοι, σοκαρισμένοι ή χαρούμενοι. 

Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να σημειώνουμε τι αισθανόμαστε μέσα μας, ή ακόμα και να πούμε σε κάποιον, «Ήταν μια μεγάλη συγκίνηση», «Είμαι συντετριμμένος», ή «Είμαι τόσο χαρούμενος!» για παράδειγμα. 

Ωστόσο, τα συναισθήματά μας είναι μια απίστευτα πολύτιμη πηγή. Γεννηθήκαμε μαζί τους κυριολεκτικά καλωδιωμένοι στο μυαλό και στο σώμα για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Τα συναισθήματά μας μας δίνουν συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με το τι είναι καλό και τι κακό για εμάς. 

Τα συναισθήματά μας είναι η βαθύτερη, η πιο προσωπική έκφραση του ποιοί είμαστε. Όταν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο μας σε αυτή τη ζωή, που μας βοηθάει να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. 

Καθώς διαβάζετε την παρακάτω λίστα, σκεφτείτε τον εαυτό σας και πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βοήθεια αυτή τη νέα γνώση. Η πραγματικά εξαιρετική πληροφορία όμως είναι ότι η βοήθεια είναι ήδη μέσα μας αυτή τη στιγμή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δώσουμε προσοχή!

14 οφέλη του να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας κάθε μέρα 

1. Θα μάθετε τον εαυτό σας. 
Ως η βαθύτερη έκφραση του “εγώ”, τα συναισθήματά σας είναι ότι πιο αληθινό έχετε. Όταν χρησιμοποιείτε συνειδητά το μυαλό σας για να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε, συνδέετε το μυαλό σας με το σώμα σας και έτσι μαθαίνετε τι θέλετε, τι αισθάνεστε, και τι χρειάζεστε. Αυτό σας δίνει μια βαθιά αίσθηση της ότι πραγματικά γνωρίζεται τον εαυτό σας. 

2. Θα είστε πιο παρών στο σώμα σου και στη στιγμή. Όταν επικεντρώνεστε στο σώμα σας και αναρωτιέστε, “Τι νιώθω;” σας αιτιολογεί. Σας συνδέει με τον αληθινό εαυτό σας και σας βάζει μέσα στην παρούσα στιγμή, και αυτό σας κάνει αυτόματα ισχυρότερους. 

3. Θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις. 
Τα συναισθήματά σας είναι αυτά που σας λένε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτό που αγαπάτε, αυτό που σας αρέσει, τι σε κάνει ευτυχισμένο ή βαριεστημένο, ή αυτό που απλά αισθάνεστε ως σωστό. 

Όταν δίνετε προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις σας στα πράγματα, ο εγκέφαλός σας εκπαιδεύεται από το σώμα σας και το σώμα σας παίρνει τα πλεονεκτήματα του εγκεφάλου σας. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε την δεξιότητα να κάνετε επιλογές που ταιριάζουν με τον αληθινό εαυτό σας. 

4. Θα είστε λιγότερα ευάλωτος σε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι. 
Όταν συντονιστείτε στο “μέσα” σας και το εμπιστεύεστε, τότε έχετε έναν οδηγό στη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε σχόλια ή απόψεις των άλλων; Σημαίνει μόνο ότι δεν είστε υπερβολικά ευάλωτος σε αυτά. 

5. Θα έχετε την επιλογή να διαχειριστείτε και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. 
Όταν τα συναισθήματα είναι έξω από την αντίληψή σας, κρατούν αυτά τη δύναμη. Μπορούν να σας κάνουν να πείτε ή να κάνετε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε ή θα σας κρατήσουν πίσω από πολύτιμες ευκαιρίες. 

Αλλά όταν είστε ενήμεροι για ένα συναίσθημα και το ονοματίζετε για τον εαυτό σας, αυτό σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το συναίσθημα αντί να του επιτρέπεται να σας καταβάλει. 

6. Θα είστε σε θέση να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους καλύτερα. Το να έχετε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων σας σας κάνει πιο προσιτούς. Γιατί; Επειδή όταν γκρεμίσετε τον τοίχο που σας καταστέλλει και σας κάνει να αγνοείτε τα συναισθήματά σας, γκρεμίζεται ταυτόχρονα το αίσθημα καταπίεσης και το ότι αγνοούσατε τον βαθύτερο εαυτό σας. 

Αυτό επηρεάζει το πώς οι άλλοι σας αντιλαμβάνονται. Οι άνθρωποι το νιώθουν όταν δεν παίρνουν τον πλήρη και αληθινό εαυτό σας. 

7. Οι άλλοι θα είναι πιο άνετα μαζί σας. 
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι αισθάνονται όταν δεν παίρνουν τον πλήρη εαυτό σας, αισθάνονται επίσης όταν είστε ο εαυτός σας. Σκεφτείτε κάποιον που γνωρίζετε που φαίνεται εγγενώς αυθεντικό και αξιόπιστο άτομο. Σίγουρα αυτός ο κάποιος γνωρίζει τα συναισθήματά του. 

8. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια. 
Τα συναισθήματα μεταφέρουν ενέργεια. Σκεφτείτε το θυμό, το πάθος, την αγάπη, την αηδία, ή τη χαρά, για παράδειγμα. Όταν τα νιώθετε, σας οδηγούν και σας παρακινούν. 

9. Θα έχετε πιο έντονη αίσθηση του προσωπικού σας προσανατολισμού. 
Όταν λαμβάνετε την έκρηξη της ενέργειας από ένα συναίσθημα και γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα, σας κατευθύνει και σας καθοδηγεί στη ζωή σας. 

10. Θα αισθανθείτε πιο άξιοι, σίγουροι και έγκυροι. 
Όταν είστε ενήμεροι για τα συναισθήματά σας και τροφοδοτείσται από αυτά, όταν εμπιστεύεστε ως επί το πλείστον το μέσα σας και ξέρετε ποιος πραγματικά είστε, θα σταματήσετε να βάζετε άλλους ανθρώπους πριν από εσάς. Συνειδητοποιείστε ότι είσαι σημαντικός. Κατά βάθος, ξέρετε ότι έχετε σημασία. 

11. Θα προστατέψετε την υγεία σας. 
Καταπιεσμένα, μπλοκαρισμένα, ανεπεξέργαστα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, πόνο στην πλάτη, υπέρταση, υπερκατανάλωση τροφής, κακό ύπνο, και πολλά άλλα σωματικά προβλήματα. Το να γνωρίζετε συνειδητά το τι αισθάνεστε συμβάλλει στη συνολική σωματική υγεία σας. 

12. Μπορείτε να προστατεύεστε από τους άλλους και οι άλλοι από εσάς. 
Η συναισθηματική ευαισθητοποίηση αποτελεί ένα όριο μεταξύ εσάς και των άλλων. Σας επιτρέπει να φιλτράρετε και να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις σας με τους άλλους, αλλά και τις ενέργειες και τα συναισθήματά τους προς εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική επίγνωση είναι σαν μια υπερδύναμη. 

13. Θα εμπιστεύεστε τον εαυτό σας περισσότερο. Συνειδητά η λήψη αποφάσεων με βάση το τι αισθάνεστε στο μέσα σας – αντί για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, για παράδειγμα – σας επιτρέπει να τελειοποιήσετε τις δικές σας επιλογές και αποφάσεις. Δεν θα παίρνετε πάντα τη σωστή απόφαση γιατί κανείς δεν την παίρνει πάντα! 

Αλλά σίγουρα θα μάθετε περισσότερα από τις δικές σας αποφάσεις, κάτι που θα σας επιτρέψει να τελειοποιήσετε τον εαυτό σας. Με την καλύτερη συνειδητοποίηση του ποιοι είστε η εμπιστοσύνη που νιώθετε για σας, θα αυξηθεί. 

14. Θα ζήσετε μία πληρέστερη ζωή. 
Ο κόσμος των συναισθημάτων μας εμπλουτίζει και μας αναζωογονεί. Με την ενέργεια, την προσανατολισμό, και τη βαθιά γνώση του ποιοι είστε και τι θέλετε θα έχετε τη σιγουριά ώστε να αναλάβετε κινδύνους, να κάνετε σαφείς επιλογές, και ταυτόχρονα να προστατεύετε και να καθοδηγείτε τον εαυτό σας.

Τροφοδοτούματε από τα συναισθήματά μας, στηριζόμαστε στη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου, του μέσα σας, και της καρδιάς, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε όλα τα δώρα που, απλά είμαστε άνθορωποι, γεννηθήκαμε με αυτά. 

Χρησιμοποιώντας τα όπως ήταν γραφτό να χρησιμοποιηθούν, μπορούμε να γίνουμε η πιο αληθινή αλήθεια μας και το πιο εγώ – εγώ μας. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο σίγουρους και καλύτερους συνολικά.




Jonice Webb Η Jonice Webb έχει διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία και είναι συγγραφέας του βιβλίου Running on Empty : Overcome Your Childhood Emotional Neglect. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε περισσότερους από 30 ραδιοφωνικές εκπομπές στις ΗΠΑ και στον Καναδά σχετικά με το αντικείμενο του βιβλίου της. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας στη Βοστόνη, όπου ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών και στην οικογενειακή θεραπεία. 
psychcentral.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου