Τρίτη 9 Απριλίου 2019

10 Τεχνικές διαχείρισης του άγχους που θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε...!!!!

«Η ζωή είναι δέκα τοις εκατό βιώματα και ενενήντα τοις εκατό ο τρόπος που τη διαχειριζόμαστε» – Dorothy M. Neddermeyer 

Το άγχος είναι μια καθημερινότητα, πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Εάν κι εσείς υποφέρετε από άγχος, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι, απλώς δεν πρέπει να καταπιέζετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. 

«Δεν πρέπει να απωθούμε τις σκέψεις που μας αγχώνουν∙ εκείνες θα ξεπροβάλλουν ξανά, μερικές φορές ακόμη πιο έντονες» ισχυρίζεται η ψυχολόγος, σύμβουλος και συγγραφέας Melanie Greenberg, Ph.D. 

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ηρεμήσει όταν νιώθουμε ότι το άγχος μας κατακλύζει. Ας δούμε μαζί μερικούς από τους καλύτερους τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος μας, όπως μας προτείνουν θεραπευτές και ειδικοί ψυχικοί σύμβουλοι. 

10 ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ μας ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ! 

1.ΜΕ ΑΝΑΠΝΟΕΣ. 
Αυτό ίσως ακούγεται απλό, αλλά όταν το άγχος μας χτυπάει την πόρτα, ξεχνάμε να ρυθμίζουμε την αναπνοή μας. Όταν όμως επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, σίγουρα βοηθάμε τον εαυτό μας να ηρεμήσει και να καταλαγιάσει. Ο συγγραφέας Robert Cooper, Ph.D. αναφέρει, «η αναπνοή από το διάφραγμα οξυγονώνει τον εγκέφαλο, γεγονός που μας βοηθάει να ηρεμήσουμε σχεδόν αμέσως». 

Στην ουσία εισπνέουμε μετρώντας μέχρι το πέντε και εκπνέουμε μετρώντας μέχρι το επτά βοηθά το μυαλό μας να συγκεντρωθεί και το σώμα μας να ηρεμήσει. Η βαθιά αναπνοή βοηθά επίσης να απομακρύνουμε την αντίδραση μάχης-φυγής που πολλές φορές προκαλεί το άγχος στον οργανισμό μας. 

2. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ένα ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. 
Δύσκολα αντιμετωπίζουμε το άγχος όταν είμαστε μόνοι. Είναι καλύτερα να έχουμε κάποιους ανθρώπους στη ζωή μας, οι οποίοι θα μας στηρίξουν όταν νιώθουμε το άγχος να μας πνίγει. 

«Σύμφωνα με έρευνες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρές περιπτώσεις άγχους, όπως την απώλεια συζύγου ή εργασίας, βιώνουν καλύτερα αυτή την περίοδο της δοκιμασίας πιο εύκολα εάν έχουν ένα δίκτυο φίλων ή συγγενών για κοινωνική στήριξη» αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Ben Martin, Psy.D. 

Ένα κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων μπορεί να μας παρασύρει, να μας αποσπάσει από το κέντρο άγχους, να μας ηρεμήσει, ή να μας βοηθήσει να δούμε καλύτερα την πραγματικότητα, όταν το έχουμε ανάγκη. Το άγχος χρειάζεται κόσμο, όχι μοναξιά. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μας αγαπούν και θα μας αποδέχονται, οπότε πρέπει να τους αναζητήσουμε όταν τους χρειαστούμε. 

3. ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ 
Το άγχος προκύπτει μόλις οι αρνητικές σκέψεις εισβάλουν στην καθημερινότητά μας. Το κλειδί της ηρεμίας είναι να διακόψουμε την εισβολή των αρνητικών σκέψεων, πριν αυτές πας προκαλέσουν άγχος. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να επικεντρωθούμε στο θετικό. 

Η θετική σκέψη μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να παραμερίσουμε κάθε κακή, ή αρνητική σκέψη. Η δύναμη της θετικότητας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται. Ένας τρόπος που ίσως μας βοηθήσει είναι να καταγράψουμε όλες τις θετικές σκέψεις που περάσαν από το μυαλό μας εκείνη την ημέρα, ή όλα εκείνα τα θετικά που βιώσαμε στη ζωή μας. 

4. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ 
Εάν είμαστε επιρρεπείς στο άγχος και πίνουμε πολύ καφέ ή αναψυκτικά με καφεΐνη, ενδεχομένως να νιώσουμε περισσότερο άγχος, οπότε μάλλον θα πρέπει να διακόψουμε την κατανάλωση τους. 

«Εάν αισθάνεστε υπερένταση και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ελέγξτε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε» αναφέρει η σύμβουλος υγείας και ευεξίας Dr. Susan Biali Haas. 

Εφ΄όσον η καφεΐνη είναι διεγερτική, επιδεινώνει το άγχος και τις διαταραχές. Η τήρηση της κατανάλωσης καφεΐνης στα επιτρεπτά όρια θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος. Αντιθέτως, δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερο νερό και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι. Δηλαδή… 

5. ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ 
Όταν μας κατακλύζει το άγχος, ας φροντίσουμε να έχουμε δίπλα μας ένα μπουκαλάκι νερό. Συχνά, το σώμα μας αισθάνεται την ενστικτώδη ανάγκη να βυθιστεί, κάτι που μας ηρεμεί και δεν πνιγόμαστε όταν βυθιζόμαστε σε νερό. Είναι το ίδιο συναίσθημα που νιώθουμε όταν καταδυόμαστε στο νερό! 

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος θεωρούν ότι ένα δροσιστικό ποτήρι νερό τους ηρεμεί όταν αισθάνονται άγχος και τους προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα με την κατάδυση. Κι όχι μόνο αυτό∙ μία καλή ενυδάτωση είναι επωφελής για τον οργανισμό, τον εγκέφαλο και βοηθά στον έλεγχο του άγχους. 

6. ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΑΣ 
Συχνά το άγχος έχει μια αιτιολογία, αυτό που οι ειδικοί της υγείας αποκαλούν «κίνητρα». Μια συγκεκριμένη κατάσταση, ή ένα γεγονός ενδεχομένως να διεγείρει αισθήματα άγχους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος μας είναι να εντοπίσουμε τα κίνητρά, τα ερεθίσματα που μας προκαλούν το άγχος. 

Εάν δεν γνωρίζουμε τους λόγους που ενεργοποιούν αυτά τα συναισθήματα, θα δυσκολευτούμε να ηρεμήσουμε. Από τη στιγμή όμως που θα εντοπίσουμε τους λόγους, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας όταν νιώθουμε ότι κατακλυζόμαστε από άγχος. 

7. ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ είναι ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΤΙΚΟΣ. 
Ένας καλός ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει το άγχος πριν αρχίσουμε να νιώθουμε τα συμπτώματα. 

«Εάν κοιμάται κανείς λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, μάλλον βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρωταρχική αιτία του άγχους του. Πράγματι, το άγχος προκαλεί αϋπνία, αλλά εάν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε 8 ώρες ύπνου θα δείτε σημαντική βελτίωση της διάθεσής σας» αναφέρει ο Dr. Haas. 

Ο έλεγχος της κατάστασης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος που θα μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε όταν το άγχος μας χτυπάει την πόρτα. Ένας καλός ύπνος, σε κάθε περίπτωση μας βοηθά να παραμείνουμε ήρεμοι και να σκεφτόμαστε πιο ξεκάθαρα και ουσιαστικά. 

8. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ. 
Κι όμως! Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του άγχους. Ενδεχομένως να βοηθά και στην πρόληψη του άγχους, αλλά σίγουρα προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, όταν αρχίζουμε να αισθανόμαστε αγχωμένοι. Μπορούμε να πάμε για τρέξιμο, ή έναν σύντομο περίπατο στη γειτονιά μας, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία∙ σημασία έχει ότι θα νιώσουμε χαλάρωση και ηρεμία. 

«Το κλειδί είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ» αναφέρει ο Dr. Cooper. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε την καρδιακή μας λειτουργία, ώστε να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει! 

9. Ας ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ αυτό ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή μας που μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους, ούτε κάθε κατάσταση που προκύπτει στη ζωή μας. Αντιθέτως, μπορούμε να ελέγξουμε τις δίκες πράξεις και τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές. 

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, μερικές φορές, το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι προσπάθειές μας, η συμπεριφορά μας. « Όταν καταναλώνουμε την ενέργειά μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί», αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Amy Morin, LCSW. 

Το άγχος συχνά προκύπτει όταν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε εκτός ελέγχου. Καλύτερα να ασχοληθούμε με όσα μπορούμε να ελέγξουμε και να αφήσουμε πίσω μας εκείνα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε όταν ασφυκτιούμε από το άγχος. 

10. Βρισκουμε ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. 
Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης του άγχους βοηθούν στην αποτελεσματική του διαχείριση, σύμφωνα με τους ειδικούς συμβούλους υγείας. Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος όταν αισθάνεται το άγχος να έρχεται, κάτι που μας βοηθά να πατήσουμε γερά στο έδαφος και να αντιμετωπίσουμε το άγχος. 

«Ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας δίνει χαρά και απαιτεί όλη σας την προσοχή» αναφέρει η Rallie McAllister, MD, MPH. 

Τέτοιοι μηχανισμοί αντιμετώπισης άγχους μπορεί να είναι το γράψιμο, η ζωγραφική, το τραγούδι, η άσκηση, η συνομιλία με κάποιον, το μαγείρεμα – οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει δυσλειτουργικές δραστηριότητες είναι μια ενασχόληση που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος όταν το βλέπουμε να μας πλησιάζει απειλητικά. 

Τελικές σκέψεις. 
Το άγχος δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να παίζουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ηρεμήσουμε μόλις νιώσουμε ότι αρχίζουμε να αγχωνόμαστε. 

«Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε την ανησυχία και την ταραχή και ας την αντικαταστήσουμε με τη σκέψη. Ταραχή σημαίνει ότι οι σκέψεις μας προσκολλώνται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Σκέψη σημαίνει ότι επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Η ταραχή είναι ανούσια και αντιπαραγωγική – η σκέψη είναι εξέλιξη, πρόοδος,» αναφέρει ο σύμβουλος διαχείρισης χρόνου και συγγραφέας, Kimberly Medlock. 

Η θετική οπτική των πραγμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε τα φυσικά συμπτώματα του άγχους, γεγονός που θα μας οδηγήσει να αντιμετωπίσουμε και τα ψυχικά συμπτώματα. 

Και μην ξεχνάτε, να έχετε πάντα κάποιους αγαπημένους ανθρώπους να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες! 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου