Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

7 Τρόποι να πεις «Ευχαριστώ» χωρίς να το πεις...!!!!

Πόσο συχνά λες «ευχαριστώ» στους αγαπημένους σου ανθρώπους; Πόσο συχνά τους δείχνεις ότι εκτιμάς αυτό που έκαναν για εσένα; Το «ευχαριστώ» είναι μια λεξούλα με τεράστια δύναμη. Συχνά το ξεχνάμε, επειδή θεωρούμε τους άλλους δεδομένους ή αυτά που κάνουν για εμάς δεδομένα. 

Ίσως δε λέμε «ευχαριστώ» όσο συχνά θα έπρεπε, επειδή το θεωρούμε τυπικό και απρόσωπο, κάτι που θα λέγαμε σε έναν ξένο αλλά όχι σε έναν δικό μας άνθρωπο. Το παραλείπουμε γιατί εννοείται και εξυπακούεται. Αλλά όπως κι εσύ θέλεις να σου πει κάποιος «ευχαριστώ» για κάτι που έκανες και να εκτιμήσει τη χειρονομία σου, αντίστοιχα και οι άλλοι επιθυμούν το ίδιο από εσένα.

Πέρα από το «ευχαριστώ» υπάρχουν και άλλοι τρόποι να φωτίσεις την ψυχή του άλλου δείχνοντας την ευγνωμοσύνη σου : 

Αγκαλιά 
Δώσε στον άλλον μία αγκαλιά
Μια ζεστή αγκαλιά χωρίς λόγια είναι υπέροχη!
Μια ζεστή αγκαλιά με ένα χαμόγελο είναι δώρο!
Οι αγκαλιές είναι ένας τρόπος να πούμε στον άλλο «Σε βλέπω, παίρνω την αγάπη σου και σου δίνω τη δική μου». 

Όταν λέμε και δείχνουμε τις ευχαριστίες μας, εμπλουτίζουμε τη ζωή μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί, βάζουμε καλοσύνη, ομορφιά και ποιότητα στη ζωή μας. 

Πράξεις 
Το «ευχαριστώ» το δείχνουμε επίσης με πράξεις. Όχι απλώς με ένα κέρασμα, που είναι η εύκολη και γρήγορη λύση, αλλά προσφέροντας κάτι ανάλογο. Αν σε βοήθησε η φίλη σου να μαγειρέψεις για ένα τραπέζι που έκανες, προσφέρσου να τη βοηθήσεις σε κάτι που χρειάζεται άμεσα ή ανταπόδωσε το όταν εκείνη κάνει ένα τραπέζι. Ή κάνε της δώρο ένα μανικούρ ή ένα μασάζ. 
Κάρτα 
Δε θα σου πω για τον παλιό καλό καιρό… Αλλά αν αγοράσεις, ή ακόμα καλύτερα, φτιάξεις μια χειροποίητη κάρτα και την δώσεις σε κάποιο δικό σου άτομο με ένα προσωπικό μήνυμα για να πεις «ευχαριστώ» κάνεις τον άλλον πολύ χαρούμενο. Και η κάρτα είναι μια χειροπιαστή απόδειξη του ότι ο άλλος μετράει για εσένα. 

Γράμμα 
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψες γράμμα και κόλλησες γραμματόσημο στον φάκελο για να το στείλεις; Ίσως να σου φαίνεται πολύ δουλειά και να προτιμάς να γράψεις ένα μέιλ και να το στείλεις ηλεκτρονικά. 

Και στις δύο περιπτώσεις το σημαντικό είναι να γράψεις για ποιο λόγο ευχαριστείς το άλλο άτομο, τι είναι αυτό που έκανε συγκεκριμένα και είχε θετικό αντίκτυπο στη δική σου ζωή και διάθεση. Να θυμάσαι ότι το «ευχαριστώ» δεν πάει μόνο στην πράξη του άλλου, αλλά τον ευχαριστείς για το τι άνθρωπος είναι, τι ποιότητες και χαρακτηριστικά έχει. 

Φαγητό 
Αν θέλεις να ευχαριστήσεις κάποιο άτομο ή κάποια άτομα, ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να τους καλέσεις για φαγητό! Ακόμα καλύτερα αν έχεις σπιτικό φαγητό και το κάλεσμα γίνει στην άνεση και οικειότητα του σπιτιού σου. Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει στο συναισθηματικό τους δέσιμο. 
Φιλί 
Το φιλί είναι επίσης ένας τρόπος να πούμε «ευχαριστώ» στα παιδιά τον/τη σύντροφο, τους φίλους, τους γονείς, τους συγγενείς μας. Το φιλί μεταδίδει τον ενθουσιασμό, την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη αλλά και την ψυχική εγγύτητα που έχουμε με τον άνθρωπο που μας βοήθησε, που έκανε κάτι καλό και όμορφο για εμάς και θέλουμε να πούμε ένα ζεστό και ηχηρό «ευχαριστώ». 

Ειλικρίνεια 
Δες κατάματα το άλλο άτομο. Δες τι έκανε για εσένα, αν βγήκε από το πρόγραμμα ή τη βολή του για να σου προσφέρει κάτι. Κράτησε το χέρι του, ακούμπησε τον ώμο του, και πες στον άλλο «Σε εκτιμώ βαθιά και σε ευχαριστώ». 

Όχι σκέτο «ευχαριστώ γι’ αυτό που έκανες», αλλά «ευχαριστώ για το τι είδους άνθρωπος είσαι και είσαι στη ζωή μου». Βλέπεις τη διαφορά; Η ευγνωμοσύνη σου έχει πάει πέρα από τις λέξεις και έχει αγγίξει βαθιά τον άλλον άνθρωπο. Αλλά και εσένα. 

Όταν λέμε και δείχνουμε τις ευχαριστίες μας, εμπλουτίζουμε τη ζωή μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί, βάζουμε καλοσύνη, ομορφιά και ποιότητα στη ζωή μας. 

Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευτεί ως ειδικό υλικό για όλους εσάς που έχετε εγγραφεί στη λίστα αλληλογραφίας μου. 

Αν πιστεύετε ότι κάποιος/α φίλος/η σας ενδιαφέρεται για το άρθρο αυτό, στείλτε το του/της ή μοιραστείτε το στα social 




Δρ.Λίζα Βάρβογλη 
Ψυχολόγος - Συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου