Αρκετοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο νους μας χωρίζεται σε δύο μέρη – τον συνειδητό και τον υποσυνείδητο.
Ο συνειδητός νους ελέγχει τις συνηθισμένες, καθημερινές μας δραστηριότητες. Πράγματα όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου, η καταγραφή μιας σημείωσης ή η κατανάλωση του φαγητού σας ελέγχονται από τον συνειδητό νου. Ο εγκέφαλός σας στέλνει κατευθυντήριες οδηγίες στους μυς σας για να αναλάβουν ορισμένες ενέργειες.
Ο υποσυνείδητος νους είναι ένα πολύ πιο μυστηριώδες μέρος. Είναι δύσκολο να δείξεις ακριβώς εκεί σε αυτό που κάνει, γιατί εξ ορισμού δρα πίσω από τη σκηνή. Γνωρίζουμε ότι ο υποσυνείδητος νους κατέχει απίστευτη επίδραση επάνω στις ενέργειές μας, αλλά το τι ακριβώς μπορεί να επηρεάσει αποτελεί μυστήριο.
Αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσει τέσσερα λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά του υποσυνείδητου νου.
«Κλέβει» από τον Συνειδητό Νου
Όταν είπαμε ότι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ελέγχεται από τον συνειδητό νου, έπρεπε να υπήρχε μια υποσημείωση. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που ελέγχει ο συνειδητός νους σας. Καθώς όμως αποκτάτε εμπειρία, οι ενέργειες που απαιτούνται για την οδήγηση αρχίζουν να γλιστρούν προς το υποσυνείδητο.
Δεν χρειάζεστε πλέον συνειδητή σκέψη για να χρησιμοποιήσετε τον συμπλέκτη, να αλλάξετε ταχύτητα ή να αλλάξετε λωρίδα. Όλα αυτά τα πράγματα γίνονται δεύτερη φύση σας και ως τέτοια ελέγχονται από το υποσυνείδητο.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσατε να πείτε πως οτιδήποτε, δεδομένου του χρόνου και της πρακτικής, θα μπορούσε να μετακινηθεί με επιτυχία από τον συνειδητό στον υποσυνείδητο νου.
Οδηγεί τις Συμπεριφορές μας
Εάν σταματήσετε και ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην καθημερινή σας ζωή, θα εκπλαγείτε με το πόσα αποφάσεις παίρνετε πραγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πράγματα στα οποία ποτέ δε δίνετε ούτε μια στιγμή για να εξετάσετε, είναι στην πραγματικότητα αποφάσεις που γίνονται από τον υποσυνείδητο νου σας.
Το ότι αποφασίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από τον ύπνο, είναι ένα καλό παράδειγμα. Αν συνήθως βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν να πέσετε στο κρεβάτι, σύντομα θα γίνει υποσυνείδητη δραστηριότητα. Είναι πιθανό να μη σταματήσετε να εξετάσετε τα υπέρ και τα κατά του να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
Στην πραγματικότητα, ο συνειδητός νους σας είναι πιθανό να ταξιδεύει σε άλλα μέρη, ενώ το υποσυνείδητο σας οδηγεί μέσα από τις κινήσεις του χεριού σας για να βουρτσίσει τα δόντια σας.
Μας Δίνει Πίστη
Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση – μια πρόκληση, ο υποσυνείδητος νους μας έρχεται να μας πει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Καθώς περνάει ο χρόνος, το υποσυνείδητό μας συσσωρεύει μνήμες όπου είχαμε πετύχει και τις αποθηκεύει για να τις χρησιμοποιήσει αργότερα.
Ακόμη και αν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση που δεν έχετε συναντήσει ποτέ πριν, το υποσυνείδητό σας μπορεί να σας ωθήσει επειδή θυμάται τον χρόνο όπου είχατε κατακτήσει ένα εμπόδιο.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε δύσκολες θέσεις που απαιτούν από εσάς να καλέσετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάθε φορά που φτάνετε στην περίσταση, η υποσυνείδητη αυτοπεποίθηση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Έτσι δημιουργείτε μια βάση αυτοπεποίθησης που μπορεί να σας κάνει να τα καταφέρετε σε κάθε νέα πρόκληση.
Μπορείτε να Έχετε Πρόσβαση σε Αυτό Μέσω του Διαλογισμού
Ενώ το υποσυνείδητο είναι δύσκολο να το αγγίξετε, μπορείτε να πάτε πολύ πιο κοντά σε αυτό μέσω μιας τακτικής πρακτικής του διαλογισμού. Όταν διαλογίζεστε, το μυαλό σας είναι σε θέση να περικόψει όλο τον «θόρυβο» της καθημερινής ζωής και να βρείτε την ειρήνη που βρίσκετε μέσα σας. Σε αυτές τις ειρηνικές στιγμές θα είστε σε θέση να αισθανθείτε έντονα τι σας λέει το υποσυνείδητό σας.
Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τα μηνύματα που σας στέλνει το υποσυνείδητό σας όλη την ημέρα, χρησιμοποιήστε τον διαλογισμό για να σκάψετε βαθύτερα και να αποκαλύψετε ποια μπορεί να είναι τα αληθινά ζητήματα.
Από εκεί, θα αισθανθείτε τη δύναμη να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας και να το οδηγήσετε σε μια κατεύθυνση που είναι πιο παραγωγική και χρήσιμη για τους στόχους σας στη ζωή.
Το άρθρο αυτό χρησιμοποίησε πληροφορίες από το operationmeditation.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου