Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αυτό το καλοκαίρι αποκτήστε έξτρα ενέργεια.....!!!!!!!

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια; Τρεις εναλλακτικοί τρόποι μας προκαλούν να τους δοκιμάσουμε.

Αφήσαμε πίσω μας οριστικά τον χειμώνα και τη μελαγχολική διάθεση. 

Ο ήλιος και το φως μπαίνουν από το παράθυρό μας, γεμίζοντας τις μπαταρίες μας και ανανεώνοντας τη διάθεσή μας. Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, να κερδίσουμε έξτρα ενέργεια και να αναζωογονήσουμε ολόκληρο τον οργανισμό μας; 

Γιόγκα: Ενεργοποιήστε σώµα και µυαλό
Κερδίστε έξτρα ενέργεια 
Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση (π.χ. όταν περπατάμε), αυτομάτως «φορτίζεται». Η γιόγκα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν μένει στην εξωτερική όψη του σώματος (π.χ. ενδυνάμωση των μυών), αλλά δουλεύει και στα εσωτερικά όργανα. 

Ουσιαστικά, εξισορροπεί την ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανακατανέμοντας την ενέργεια μέσω του συνδυασμού συγκεκριμένων ασκήσεων και σωστής αναπνοής (παίρνει ενέργεια από σημεία που είναι συσσωρευμένη και τη διοχετεύει σε μέρη που υπάρχει έλλειψη). 

Η κατεξοχήν στάση της γιόγκα που συνδέεται με τη διοχέτευση ενέργειας είναι ο «Χαιρετισμός στον ήλιο».
Συνολικά περιλαμβάνει δώδεκα στάσεις, οι οποίες εκτελούνται συνεχόμενα. Να θυμάστε επίσης ότι κάθε φορά που χρειάζεται στο πλαίσιο της άσκησης να μεταφέρετε το ένα σας πόδι προς τα πίσω, καλό είναι να ξεκινάτε με το δεξί πόδι, επειδή η δεξιά πλευρά του σώματος είναι η πλευρά του ήλιου, του πρωινού και της ενέργειας. 

Ιδανικό πρωινό ξύπνημα 
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενέργεια. Όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής). Τεντωθείτε και σηκωθείτε όρθιοι. 

Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι όσο πιο ψηλά μπορείτε και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους. Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα, μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά. Με αυτές τις κινήσεις θα ξυπνήσετε τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας. 

Aρωµατοθεραπεία: Αναζωογονηθείτε µε αιθέρια έλαια 
Αφήστε την ενέργεια να ρέει 
Αν θέλετε να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

Προσέξτε, όμως, να επιλέξετε τονωτικά και όχι χαλαρωτικά έλαια. Ιδανικά θεωρούνται το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, ο άρκευθος (ή άγριο κυπαρίσσι), ο ευκάλυπτος, η μέντα και το νερολί. «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», γι’ αυτό ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα αναζωογονητικό ντους. 

Ρίξτε στο σφουγγάρι σας λίγο από το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε συνήθως και προσθέστε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή φασκόμηλου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερολί (προέρχεται από τον ανθό της νεραντζιάς), το οποίο θα αφήσει στο σώμα σας μια πολύ όμορφη μυρωδιά για όλη την υπόλοιπη μέρα. 

Μια καλή ιδέα για να επωφεληθείτε από την αναζωογονητική δράση των αιθέριων ελαίων είναι να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα τονωτικό μασάζ. Η συνταγή είναι απλή: Σε 30 ml λάδι βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, τζοτζόμπα), προσθέστε 18 σταγόνες από τα τονωτικά αιθέρια έλαια που αναφέρονται παραπάνω (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα ή να κάνετε έναν συνδυασμό δύο ή ακόμα και τριών). 

Όσο για το Σαββατοκύριακο, που συνήθως έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο, γεμίζοντας την μπανιέρα με νερό, στο οποίο θα προσθέσετε 5-6 σταγόνες ενός από τα παραπάνω αιθέρια έλαια μαζί με 2 χούφτες χοντρό αλάτι (θαλασσινό). Μείνετε στο νερό για τουλάχιστον 15΄. 

Άρωμα στο σπίτι 
Δεν χρειάζεται μόνο ο οργανισμός σας ενέργεια, αλλά και το σπίτι σας. Σε έναν αρωματικό λύχνο, ρίξτε μέχρι 6 σταγόνες από τα τονωτικά έλαια που αναφέρονται παραπάνω (χρησιμοποιήστε ένα ή συνδυάστε δύο-τρία μεταξύ τους), ανάψτε το κερί και αφήστε τη μυρωδιά να πλημμυρίσει τον χώρο. 

Feng shui: Μειώστε την ένταση στο σπίτι σας 
Ανακατατάξεις 
Οι αρχές του feng shui (μεταφράζεται ως «άνεμος και νερό»), αυτού του πανάρχαιου συνδυασμού επιστήμης και τέχνης, θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε την ενέργεια στο σπίτι σας. Κάθε αλλαγή σεζόν είναι ιδανική για ξεκαθαρίσματα, αφού η συσσώρευση αντικειμένων σε συγκεκριμένες γωνιές του σπιτιού μπλοκάρουν την ενέργεια. 

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για να αναδιοργανώσετε τον χώρο σας και να πετάξετε (ή ακόμα καλύτερα να δώσετε σε άλλους) πράγματα που δεν σας χρειάζονται πλέον. Επίσης, είναι ιδανική περίοδος για να απαλλαγείτε από ογκώδη και βαριά έπιπλα, που μπλοκάρουν την ενέργεια. 

Νέος αέρας 
Τα πιο σημαντικά σημεία του σπιτιού, σύμφωνα με το feng shui, είναι η είσοδος, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Η είσοδος θεωρείται το «στόμα» του σπιτιού, αφού ουσιαστικά συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό. 

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να είναι μπλοκαρισμένη με πολύ μεγάλα φυτά ή σιδεροκατασκευές. Η κουζίνα, ο χώρος δηλαδή που προσφέρεται το φαγητό, θεωρείται καθοριστική για την υγεία των ενοίκων. Οι ειδικοί του feng shui υποστηρίζουν ότι το ιδανικό χρώμα για τον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να ρέει απρόσκοπτα η ενέργεια, είναι η απαλή ώχρα. 

Όσο για το υπνοδωμάτιο, συστήνεται η τοποθέτηση μιας μικρής ροδακινιάς ή ροδιάς σε νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αφού τα συγκεκριμένα φυτά συμβολίζουν τη γονιμότητα. Γενικά, τα ζευγάρια καλό είναι επίσης να αποφεύγουν στην κρεβατοκάμαρα πίνακες που απεικονίζουν μοναχικούς ανθρώπους (π.χ. μια μπαλαρίνα ή ένα πρόσωπο που ατενίζει τη θάλασσα). 

Σημαντικά για τη ροή ενέργειας στο σπίτι είναι και τα χρώματα που επιλέγετε. Καλό feng shui μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ. 

Έτσι, καλό είναι να επιλέξετε απαλές αποχρώσεις για τους χώρους που ξεκουράζεστε (π.χ. υπνοδωμάτιο), οι οποίοι αντιστοιχούν στη γιν ενέργεια, και να επιφέρετε ισορροπία βάζοντας πιο έντονους τόνους (όπως το πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί) σε δωμάτια όπου δραστηριοποιείστε (π.χ. καθιστικό, κουζίνα), τα οποία ανήκουν στη γιανγκ ενέργεια. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, δασκάλα γιόγκα, την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Aρωματοθεραπείας στο «Natural Health Science», και την κ. ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΑΡΓΚΑΤΣΟΥΓΙΑ, σύμβουλο feng shui.




Μυρτώ Αντωνοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου